söndag 2 maj 2021

Efterlängtad men försenad Elitettan-premiär

Ända sedan höstens framgångsrika Elitettan-kval har IFK Norrköpings fotbollsdamer förberett sig för sin debutsäsong i landets näst högsta serie. De har kartlagt och analyserat, var de är och vart de ska. Behovslistan har genomlysts, planer har skapats, truppen har formats och siktet har kalibrerats. Försäsongen har förberett truppen på Elitettan-nivån och genrepet på Tunavallen mot Eskilstuna United den 10:e april gick nästan onödigt bra för att vara just ett genrep. Lagom till premiärmatchen mot IFK Kalmar den 17/4 kom Coronaviruset ifatt dem och allt blev satt i stoppläge. Väntan, fortsatt längtan och ett försök att konservera formen samt den mentala skärpan. Jag trodde faktiskt inte riktigt på lagets möjligheter utifrån det knepiga utgångsläget när jag klev in på Platinumcars Arena lördagen den 1:a maj för att bevaka IFK Norrköpings möte mot Sundsvalls DFF. De överbevisade mig och visade med eftertryck att de inte bara var redo utan också hade tagit den ofrivilliga viruspausen på bästa sätt.

IFK Norrköpings premiärmotståndare Sundsvalls DFF hade redan hunnit spela två omgångar

Det är antagligen lite läskigt att ge sig in i seriespel som oprövad nykomling och det är knappast lättare när motståndaren hunnit spela ett par matchen och blivit varma i kläderna. Sundsvalls DFF är precis som IFK Norrköping FK nykomlingar i Elitettan denna säsong. Dock har Sundsvallsdamerna många säsonger på denna nivå sedan tidigare. För IFK är det avlägsnare sedan de spelade i i landets näst högsta nivå; efter säsongen i Söderettan 2012 degraderades de till division 1 där de kämpat sedan dess.

IFK Norrköping FK har äntligen spelat sin första match i Elitettan

Sundsvalls DFF har inlett Elitettan med en oavgjord och två förluster

Länge har det känts som att IFK Norrköpings damer levt i skuggan av kamratföreningens fotbollsherrar. Som damfotbollsintresserad har jag till min stora glädje noterat att de numera får mer och mer utrymme på föreningens hemsida. Det ska i och för sig tilläggas att damlaget varit duktiga på att synas och höras i sociala medier och oftast har det varit på de plattformarna det lönat sig att leta information om lagets förehavanden.

IFK Norrköpings ledartrojka Christin Lilja, Emma Ahlstrand och Anna Eriksson

Det är inte onödigt många gånger som jag besökt fotbollsarenan i centrala Norrköping. Varje gång är det en kamp om att hitta parkeringsplats men det väger lätt jämfört med vad arenan faktiskt heter. Gamla hundar är svårlärda och för mig är det fortfarande namnet Idrottsparken som gäller. Det var ett tag sen, lindrigt uttryckt. Platinumcars Arena ska man säga nuförtiden., åtminstone tills nästa sponsoravtal ska förhandlas. Historiken sitter monterad i överkant av läktaren och förkunnar Pekings storhetstid där 40-talets årtal radas upp ett efter ett. Gunnar Nordahl står staty utanför arenans kansli. Klassisk mark och jag gläds med damlaget som nu får skriva sin egen historia i fotbollens elitskikt.

Och vad bra det verkar vara med arenaplacerade restauranger i dessa tider.

Platinumcars Arena, Norrköping

IFK Norrköpings premiärmatch vanns med 1-0. En vinst som säkrades med det utlovade höga bolltempo som laget haft ambitionen att bemästra. Ett högt bolltempo är inget värt om inte precisionen är tillfyllest, men här slogs inte bort något i onödan. Sundsvallsspelarna hängde inte alltid med och dessutom vann IFK det mesta av duellspelet. Fysiskt tufft spel men på rätt sida av de gula korten. Huvuddomare Anastasia Oberlauf hade bra kontroll i denna match. Att Sundsvall lite oturligt tvingades till två byten p.g.a. skador innan halvtimmen var spelad gjorde tyvärr lagets sjukvårdsväskeansvarige till den svettigaste i truppen denna lördagseftermiddag.

Huvuddomare Anastasia Oberlauf flankerad av Patricia Yakoub och Linda Eriksson Kartal

Det fanns en uppenbar faktor utöver bolltempot som bidrog till IFK:s vinst. Spelarna från Linköpings FC och Eskilstuna United levererade. Och LFC-lånet Alva Selerud blev denna gång tungan på vågen genom sitt mål i 19:e minuten. Hon gjorde mål där andra inte lyckades och det ska inte underskattas. Under första halvleken dominerade hemmalaget, matchens hörnstatistik tillför med förödande tydlighet IFK och även avslutsstatistiken gick i hemmalagets favör.

Alva Selerud stod för matchens enda mål som alltså gav IFK Norrköping segern

Om första halvleken med råge tillföll hemmalaget så var andra halvleken inte riktigt lika framgångsrik för dem. Några minuter in i andra akten tog gästerna över och pressade på innan IFK på nytt hittade rätt och gav SDFF:s målvakt chansen att visa goda kvaliteter. I den vevan noterades ett rungande stolpskott som närmaste målchansen utöver målet i den första halvleken.

Entusiasm på utsidan av arenan precis innan matchstart

Med mina sörmländska ögon var det naturligtvis kul att konstatera att både Alma Sjödahl och Ebba Sjögren var tongivande på sina positioner. Alma skapade mest oreda i första halvleken, stod för den målgivande passningen och hade i 36:e minuten ett fräsande distansskott som touchade ovansidan av ribban. Ebba gjorde det väldigt bra på det centrala mittfältet och hennes stolpträff i andra halvleken var värd ett bättre öde. Även om IFK Norrköping kommer att stuva om lite i laget när efterdyningarna av Covid-utbrottet klingat av så har både Alma och Ebba visat att de är att räkna med i fortsättningen. You go girls!

Alma Sjödahl

Ebba Sjögren

Nu är Elitettan-äventyret för IFK Norrköping på rull och härnäst åker de västerut för möte mot Jitex på Åbyvallen den 9/5. De båda lagen kämpade om seriesegern i division 1 in i det sista under säsongen 2019. Jitex drog längsta strået, tog sig via framgångsrikt kvalspel till Elitettan och gjorde en finfin säsong i Elitettan 2020 (slutade 6:a i tabellen). De har mötts under denna försäsong och då vann Jitex med 4-2. 

Det var väldigt kul att stifta bekantskap med Sundsvalls DFF och riktigt roligt att se hur väl IFK Norrköpings fotbollsdamer tagit sig an Elitettan-utmaningen. Jag har knåpat ihop ett bildgalleri med 180 bilder från matchen och du hittar dessa bilder HÄR >>>

Lycka till i fortsättningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar