söndag 16 maj 2021

Karaktärspoäng till IFK mot BP

När jag under lördagen åkte söderut mot Platinumcars Arena för att bevaka Elitettan-mötet mellan IFK Norrköping FK och IF Brommapojkarna kunde jag inte låta bli att tänka på kvaltraumat lagen emellan hösten 2013. Men å andra sidan har mycket, mycket vatten flutit under broarna sedan dess. Den här gången var det en serienykomling mot ett etablerat lag som skulle drabba samman. Inledningen av säsongen 2021 har kanske inte riktigt hunnit avslöja styrkor och svagheter hos respektive lag, därtill har alldeles för få matcher hunnit spelats. Brommapojkarna har en förlust mot Umeå IK medan IFK i sitt hysteriskt tuffa spelschema åkte på däng mot Lidköpings FK under onsdagskvällen. Inför lördagens möte stod båda lagen på 6 poäng efter tre spelade matcher.

IFK Norrköping mot Brommapojkarna på Platinumcars Arena den 15/5

Att BP förlorat mot Umeå IK är ingen direkt superskräll. Det forna storlaget och fjolårets Damallsvenska lag har inlett Elitettan 2021 väldigt stabilt och förtroendeingivande. Det har varit svårare att värdera IFK Norrköpings insatser, inte på grund av spelet som sett bra ut, utan snarare på att motståndet som de hittills besegrat (Sundsvalls DFF och Jitex) ligger långt ner i tabellen efter några inledande omgångar. Onsdagens övermäktiga motståndare Lidköpings FK har tre segrar och två förluster efter fem matcher och jag vet verkligen inte vad som kan förväntas av det laget denna säsong. Fågel, fisk eller något tabell-mittemellan?

IFK Norrköpings tjejer samlar sig inför matchstart den 15/5 -21

IF Brommapojkarnas spelare är minst lika redo för match på Platinumcars Arena

Väderprognosen denna lördag var inte direkt upplyftande. Den mulna himlen trotsade dock väderprognosen hyfsat mycket och det vara bara under halvtidspausen som det regnade ihållande. Jag och framförallt mina kameror tackar alldeles extra för det. Tyvärr fick matchen ändå en tråkig uppstart då hemmalagets Alma Ekberg under uppvärmningen tycktes drabbas av en knäskada. Med hjälp av bårtransport kom hon slutligen av konstgräset och det är bara att hoppas att det såg värre ut än vad det faktiskt var. Startelvan fick stuvas om och denna typ av händelse är inte helt lätt att skaka av sig som medspelare.

Huvuddomare Nathalie Sjöstrand i täten framför Linda Eriksson Kartal och Patricia Yacoub

Jag tyckte det var extra kul att ännu en gång få se gästernas lagkapten Mathilda Johansson Prakt. Hennes långa och framgångsrika karriär kan möjligtvis slås av lagkamraten Emma Lundh men skillnaden dem emellan är att Mathilda en gång i tiden spelat för IFK Norrköpings damer. Via den här länken kan du se henne i ett regionalt futsal-kval mot IFK Nyköping den 19/1 2013.

Och vill du riktigt grotta ner dig i detaljer från förr så har även BP:s inhoppande Daniella Famili förekommit i min blogg way back in time. Futsal-SM februari 2012, då i Bele-Barkaby, och semifinalförlorare i F17 mot IFK Nyköping. Bloggtext och bildgalleri, udda bonusmaterial i detta sammanhang ... Även för IFK Norrköpings-supportrarna finns ett och annat välbekant ansikte i IFK Nyköpings dåvarande laguppställning, t.ex. Alma Sjödahl.

Brommapojkarnas lagkapten Mathilda Johansson Prakt

Nå, nu riktar vi för en kort stund våra blickar mot lördagens match på Platinumcars Arena. Gästerna visade med eftertryck från första matchminuten att de var på plats för att bestämma. Det var nästan bara BP under de första 20 minuterna. Under den tiden hann de pröva hållfastheten i målburens överliggare men framförallt testa IFK-keepern Sofia Hjerns arbetskapacitet och förmågor. Sofia var nog den mest sysselsatte av alla hemmaspelare i denna match och hon visade verkligen upp sitt kunnande. Tittar man på den mållösa första halvlekens hörnstatistik så avslöjar den hur det såg ut på planen; 0-8 blev hörnfördelningen. Det fanns ett par tillfällen då ändå IFK kunde hota med snabba omställningar. Lovisa Gustafsson och Alma Sjödahl lyckades dock inte mer än nästan, och nästan räcker ju inte riktigt.

Publikmax våren 2021 är pandemireglerat till 8 personer

Den andra halvleken bjöd på ett överraskande ledningsmål till hemmalaget i 52:a minuten. På deras första hörna i matchen styrs bollen in i nätmaskorna bakom Lovisa Koss i BP-målet. Det tycks ha varit ett självmål men så länge den officiella matchrapporten anger IFK Norrköpings Emelie Johansson tycker jag att det är roligare än ett mål i egen bur av någon olycklig motståndare.

IFK-jubel i inledningen av den andra halvleken

Emelie Johansson, IFK Norrköping

Glädjen att leda matchen varade inte särskilt länge. Gästerna såg till att kvittera fyra minuter senare när Jennifer Sjösten var hungrigast i straffområdet och gjorde 1-1. Denne målskytt drog till sig min uppmärksamhet under matchen och jag tycker nog hon var planens bäste spelare, tätt följd av Sofia Hjern i IFK. Jennifer visade sig vara blixtrande snabb men också tekniskt klurig och helt enkelt mycket svårstoppad på BP:s högerkant där hon gång efter gång tog fart, kom runt och kunde avancera in mot mål.

IF Brommapojkarnas Jennifer Sjösten

Med visst övertag för gästerna fortsatte andra halvlek. IFK Norrköping kunde ses rensa "befriande" allt som oftast för att freda sig men också hota med enstaka omställningar. Även IFK har några flyfotade kvicksilver och en extra pigg inhoppare i form av Molly Wiklander fick ett utmärkt läge centralt i planen som tvingade BP-målvakten till en TV-räddning i slutet av matchen. Matchen slutade dock 1-1 och när slutsignalen gick det inte att ta miste på vilket lag som vunnit en poäng och vilket lag som förlorat två poäng.

Brommapojkarnas damer visade prov på hög kapacitet. Passningar i högt tempo men framförallt mycket rörelse utan boll. Åtskilliga väggspel användes för att komma förbi och framåt. De kontrollerade matchen men IFK ska ha beröm för sitt hårda arbete, sin disciplin och sin attityd till matchen.

För den som vill återuppleva valda detaljer av matchen har jag satt samman ett bildgalleri med 180 bilder som du kommer åt via den här länken >>>

Tack och med förhoppningar om återseende!