måndag 7 februari 2022

Målsnålt för NSK när matchovanan satte prägel

Mål på fasta situationer i ishockey är kanske en omöjlighet. Men när Nyköpings SK under söndagseftermiddagen mötte Visby/Roma HK hemma i Stora hallen på Rosvalla fick vi se denna typ av mål. Faktiskt blev det den enda typen av mål som producerades denna gång. Ett mål vardera under ordinarie matchtid som tillkom i samband med tekningar i offensiv zon och sedan dröjde det till straffavgörandet där gästerna lyckades peta in ett par puckar medan hemmalaget bara mäktade med att näta på en av straffarna.

Nyköpings SK mot Visby/Roma HK i div 1 Södra vår den 6/2 -22

I pandemirestriktionernas elfte timme kunde trots allt Rosvallapubliken räknas till 494 åskådare denna gång. Och intresset att se ishockey i Nyköping finns absolut, trots knöliga vaccinpass-kontroller och ett maxantal på 500 åskådare. De spontana idrotts-besöken har de senaste två åren fått sig en rejäl törn när pandemin böljat fram och tillbaka. Den senaste tiden har det mestadels handlat om att hålla koll i sociala medier för att se om matchen verkligen blir av. De inställda matcherna har duggat tätt och det har Nyköpings SK och deras hemmapublik sannerligen fått känna på.

Nu ställdes Nyköpings SK på isen efter ett flera veckor långt och ofrivilligt uppehåll. Rimligtvis påverkar denna matchovana både tempot och flytet. Samtidigt mötte de Visby/Roma som var på bortaturné och antagligen hade lite slitna buggar efter förlustmatchen mot Hanhals IF under fredagskvällen.

Mina funderingar blev delvis bekräftade.

Total 494 åskådare kom för att se ishockey på söndagseftermiddagen

Den första perioden förlöpte som om varje spelare hade en blåslampa i bakhasorna. Jädrar så bråttom alla hade. Högt tempo, hyfsad intensitet men ändå inga uppenbara misstag. Visby/Roma var först att spräcka målnollan men Nyköpings SK kvitterade drygt halvminuten senare. Föga anande vi att dessa två mål var de enda vi skulle få se innan den då avlägsna straffläggningen. Visby/Romas mål gjordes när klockan tickat fram till 16:59 av Lukas Carlsson och NSK:s mål fixade John Moberg 35 sekunder senare.

När den andra perioden kommit halvvägs så tycktes det som att båda lagen tröttnat betänkligt. Om det var läge att trycka på för ledning borde det ha varit nu för hemmalaget. Deras motståndare hade som tidigare nämnts en match i benen. Men istället för att gasa satte sig NSK-spelarna i utvisningsbåset och då blev det precis motsatt effekt. Det är svårt att jaga livet ur sin motståndare i boxplay.

Den tredje perioden inleddes med stor Visby/Roma-dominans. Spelsekvenserna var långa och minuterna tickade iväg rasade fort. Summan av kardemumman var en lika jämn match spelmässigt som målmässigt. Det Visby/Roma hade i överlägsen skottstatistik (36-20) fick hemmalaget väga upp med glimrande målvaktsspel av Daniel Fahlström och några få men riktigt vassa chanser.

Daniel Fahlström gjorde det han skulle och ytterligare lite mer mot Visby/Roma

Förlängningens fem minuter var knappt påbörjade innan en hemmaspelare åkte på en tvåminutersutvisning. Men man red ut även den stormen (defensiven var mer distinkt än avsluten för NSK denna gång) och som så många gånger förut väntade ett straffavgörande. Och därmed var i alla fall mina förväntningar om mer än en poäng i denna match borta. Rykten säger att Nyköpings SK har vunnit en straffläggning denna vinter men jag undrar jag ... Grattis till gotlänningarna och det var trots allt kul att se gäster från min favoritö.