söndag 12 mars 2023

Nyköpings SK gav det en rejäl chans

Lördagen den 11:e mars var det upp till bevis för Nyköpings SK. Efter två 1-6-förluster på bortaplan mot Troja-Ljungby var man tvungna att hitta ett sätt att käfta emot och hålla liv i matchserien för en semifinalplats i Hockeyettans slutspel. Tufft med tanke på att Troja-Ljungby visat sig vara en eller annan klass bättre än Nyköping.

Nyköpings SK mot IF Troja-Ljungby på Rosvallas is lördagen den 11/3 -23

Kunde NSK lyfta sig, kanalisera energin på rätt sätt och dra nytta av det faktum att den tredje matchen spelades på hemmais? Utgångspunkten var vinna eller försvinna och mannen med högst tryck i ångpannan var utan tvekan huvudtränare Filip Algeman denna lördagseftermiddag. Som han peppade, eldade på och pushade laget under hela matchen. Mitt förhandstips om torsk med 2-5 kom alldeles på skam även om jag delvis fick rätt; NSK lyckades göra två mål medan de småländska gästerna behövde nästa fyra hela perioder för att göra tre pytsar.

Åh vad jag hade önskat att det hade kommit fler än 582 åskådare till denna match

Efter första perioden skrev jag i min anteckningsbok att "detta är hockey på riktigt!!" Nyköping fixade ledningsmålet med hjälp av Joakim Stjern Svensson innan gästerna kvitterade och tog ledningen inom loppet av 21 sekunder. Det går fort i hockey. Trojas målskyttar var Henrik Rommel och Jesper Emanuelsson. Hemmalaget spelade med intensitet och desperation, de smällde på och man märkte att spelarna hunnit komma in under varandras skinn under matchserien. Olyckligt att gästerna tagit ledningen men hemmalaget gnuggade på och visade att de trodde på sina chanser även i andra perioden. En period som bjöd på kamp men inte särskilt öppet spel. Det psykologiskt viktiga 2-2-målet av NSK:s Martin Thyllander i slutet av perioden satt som en smäck inför tredje akten.

Den tredje perioden präglades av två saker; riskminimering från båda laget och att döda numerära underlägen för NSK. Trots mycket boxplay lyckades Nyköping hålla motståndarna stången och vi fick oss till livs en fjärde period. Denna period blev om möjligt ännu mer tillknäppt där hemmalaget sjönk ganska djupt för att inte riskera att gå bort sig men där gästerna inte riktigt lyckades hitta in med giftiga avslut. Till sist kunde Troja-Ljungby utnyttja ett av flera powerplay och avgörande 2-3 kom med 32 sekunder kvar av perioden. Mannen med matchvinnar-gloria blev Jonathan Wikström.

Ett jublande Troja-Ljungby tackade den tillresta klacken efter avgörande 2-3 mot Nyköpings SK

Surt som tusan för Nyköping som ändå gav sig själva chansen i denna måste-match. Troja-Ljungby kunde inte briljera denna gång utan såg snarare lite besvärade ut av en motståndare som verkligen slet hjärta och lungor ur sina kroppar. För Troja-Ljungby fortsätter slutspelsäventyret med en lockande allsvensk plats som hägrar i fjärran. Och för Nyköpings SK bör det med lite distans till debaclet summeras som en bra insats på en nivå de tidigare inte befunnit sig på. Lärorikt för spelarna och organisationen runt laget och förhoppningsvis en energikick för den kommande säsongen.

Du hittar ett bildgalleri med 240 bilder HÄR >>>

Jag tackar båda lagen för en utmärkt lördagsunderhållning (bra mycket bättre än vad någonsin Melodifestivalen kan klämma ur sig).

6 kommentarer:

  1. Ja tycker det är synd med så lite folk, som laget spelade igår tycker ja dom var värda 2500 åskådare. Mycket bra kamp och underhållning. Man märker att nyköping är ingen hockey tokig stad. Man borde ställa upp för sitt lag när dom spelar såna här vinna eller försvinna matcher. Vissa städer har intresse för idrott och andra städer mindre. Nu har hockeyn fått lite uppsving i Nyköping så till nästa säsong hoppas vi att publiksiffran dubblas eller mer .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade hoppats och trott på åtminstone 1500 på läktaren i samband med denna match. Tyvärr kan de två första matchernas utgång nere i Ljungby ha satt sin prägel på publikantalet, mycket pekade ju på att fajten skulle bli tämligen ojämn. Detta faktum kan ha "skrämt iväg" en hel del publik. Precis som du skriver så hade lördagsmatchen otroligt högt underhållningsvärde så många i Nyköping missade verkligen en höjdartillställning.

      Radera
  2. Jag tycker att nyköping stod upp bra.
    Svårt att ha dommaren emot sej i flera utv . Tråkigt att dom ska avgöra hela matchen . 2 st SOLKARA trippingar som han blundade för .
    Utgången kunde då bli helt annorlunda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev väldigt kämpigt för Nyköping att lägga så mycket energi på att rädda upp numerära underlägen och när energin tröt i slutet på fjärde perioden orkade de inte riktigt hålla Troja stången när de ännu en gång fick ett 4 mot 5-spel. Sedan får man väl konstatera att Troja inte alls hade någon framgång i de övriga numerära överlägen de hade, de fick inte alls igång sitt powerplay. (Eller annars var det NSK som lyckades bra i sitt boxplay.)

      Radera
  3. Trojas pp har varit kass hela den här serien, desto starkare att vinna ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som tur är för Troja finns det andra verktyg att använda för att vinna matcher än powerplay. Å andra sidan kan det behöva slipas på den detaljen inför de fortsatta utmaningarna i slutspelet, någon gång kan det komma till nytta. :-)

      Radera