söndag 2 april 2023

Eskilstuna United omkalibrerade för Elitettan

Lördagen den 1:a april sparkades säsongen 2023 igång i Elitettan. Ett av de nya lagen är Eskilstuna United, tvångsnedflyttade från Damallsvenskan efter att ha misslyckats med sin ekonomiska balans när elitlicenserna skulle delas ut. Om detta kan man tycka och tänka mycket och för egen del blir det väldigt spekulativt utan att ha detaljerna i vad som egentligen skett inför och under fjolårssäsongen. Det jag inte riktigt kan släppa är att trots trycket "JAG 2030" på spelarnas matchtröjor verkade det vara många fler än spelarna som avlönades under fjolårssäsongen och avtackningarna avlöste varandra i försök att rädda elitlicensen.

Nu är de där de är och Elitettan är vad som gäller. En nivå som United spelade på senast säsongen 2013. Givetvis har degraderingen inneburit jättestora truppförändringar i klubben och man har fått bygga om från nästan noll. Några spelare finns kvar även om de inte var startspelare i allsvenskan. Laget och klubben behöver bygga en delvis ny identitet, en tuff uppgift både sportsligt och gentemot den damfotbollsintresserade allmänheten.

Eskilstuna United mot Mallbackens IF i Elitettan-premiären 2023

Den som tagit sig an den tuffa uppgiften att styra skutan på nya vatten är United-ikonen Vaila Barsley. När hon inte fick ett nytt spelarkontrakt inför 2022 blev det en säsong i BP men nu är hon tillbaka där publiken verkligen älskar henne, dock i rollen som ansvarig tränare. Försäsongen har inte varit lätt, förlusterna har radat upp sig men det har varit mot tufft motstånd. Å andra sidan har inte heller premiärmotståndarna Mallbackens IF haft en försäsong som kan beskrivas som en solskenshistoria. Två stukade lag där man kan misstänka att en hel del nerver var på utsidan när Tunavallens plastgräs beträddes klockan 15.00 på Stora Lurardagen.

Solsidan på Tunavallen men endast 218 åskådare hittade till premiärmatchen

Hemmalaget började optimistiskt och den första halvleken var ganska underhållande. United tryckte på, skapade en hel del i anfallsväg även om det inte blev jättefarligt särskilt ofta. Årets första målskytt Ida Åkerlund bjöd dock på en delikatess i 39:e minuten när hon kontrollerat lobbade in 1-0 med sträck vrist strax innanför straffområdesgränsen. Ett mål som dock kvitterades fyra minuter senare av Mallbackens lagkapten Irvina Bajramovic. Den andra halvleken inleddes med att gästerna fick ta tag i spelet och det hände inte mycket i Uniteds anfallsriktning (där jag satt redo med kamerorna till ingen nytta). Inte mycket pekade på ett hemmamål när vi kommit halvvägs in i den andra halvleken men då plötsligt blixtrade Lucia Duras till med en kanonträff i bortre målgaveln. 2-1 och ett väldigt, väldigt viktigt mål. Tungt för ett motståndarlag som sannolikt saknade självförtroende, stärkande för ett hemmalag som behöver greppa varje halmstrå för att få tuppkammarna att växa.

Eskilstuna United fick måljubla i vårsolen på Tunavallen

Skickligt lyckades hemmalaget avväpna sin motståndare i deras försök att jaga ikapp. De ingrepp som hemmamålvakten Julia Langörgen tvingades till utstrålade ett tryggt och säkert lugn. När den ordinarie matchtiden var på upphällningen ägnade United sig mestadels åt att få tiden att gå, bl.a. genom att låsa fast bollen nere vid hörnflaggorna. 2-1 var ju ändå en helt okej inledning på Elitettan-äventyret. Mallbackens allt desperatare försök att hitta målmaskorna blottade luckor i deras försvarsled som utnyttjades två gånger om på stopptid, första av Maja Alvin och slutligen av Lucia Duras. Slutsiffrorna 4-1 blev en önskestart för United.

Jag avrundar detta blogginlägg med att konstatera att det finns många nya och obekanta ansikten i årets United-trupp att bekanta sig med. Ett kärt nöje vilket jag hoppas att fler ska tycka från läktarplats. Det är omöjligt att ställa samma krav på årets trupp som på den etablerade skara spelare som funnit i klubbens allsvenska lag. Ett bekant ansikte sedan flera år tillbaka dök upp i andra halvlek när Eskilstunas Patrycja "Pato" Jerzak byttes in. Från IFK Nyköpings division 1-lag då jag såg henne första gången till futsal-spel med Stallarholmens SK förra vintern. Kul att Pato hittat till den sörmländska fotbollen ännu en gång, senast från spel med Bromölla i Elitettan.

Patrycja Jerzak aka Pato i Eskilstuna Uniteds matchställ säsongen 2023

I med- och motljus, i starkt solsken och bland skuggorna från hörnhusen på Tunavallen har jag lyckats plocka ut 210 bilder från premiärmatchen som du hittar HÄR >>>

Tack för underhållningen och lycka till under årets säsong önskar jag både Eskilstuna United och Mallbackens IF!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar