Det är oftast ganska lätt att skriva några rader efter en idrottsbevakning. Oavsett utgång brukar det gå att hitta positiva delar att lyfta fram. Att vi i närområdet har ett idrottslag som håller till på landets näst högsta nivå ställer saker på sin spets. Kan och ska man vara mer kritisk i granskningen när det idrottas på den nivån?

Jag blir inte riktigt klok på vad jag ska tycka och tänka om Onyx innebandyverksamhet på herrsidan denna säsong. Ett H2-lag som närapå tvingades lägga ner och ett allsvenskt gäng som åtminstone inlett säsongen som en nedflyttningskandidat.

Det är allt annat än positivt och det skaver något alldeles otroligt att behöva konstatera att det inte ser bra ut.

Onyx Kevin Hansson steget före Nykvarns Valdemar Ahlroth i Rosvalla A-hall den 20/11

Innebandy är en populär publiksport som verkligen rotat sig i Nyköpingsbornas medvetande. Det är Onyx som under åren satt nivån men föreningen har lokal konkurrens i form av FBC Nyköping. Att Onyx herrar spelar i allsvenskan gör naturligtvis sitt till för det stora publika intresset men ett flertal publikfavoriter har setts gå till FBC i division 2 de senaste åren.

När det under onsdagskvällen var länsderby i allsvenskan kom 869 åskådare till Rosvallas A-hall

Inför säsongen 2019/20 skedde någon form av omdaning av den allsvenska truppen hos Onyx. Jag känner inte till alla turerna och har endast dagsaktuell status framför ögonen. Efter 8 omgångar av Allsvenskan Södra har laget två segrar på åtta försök och ligger näst sist i tabellen. Man ställer upp med en trupp som åtminstone i onsdags kändes väldigt ihålig. En förstafemma som i praktiken är och gör "allt" och sedan spelare som behöver acklimatisera sig på den allsvenska nivån. Vanskligt men möjligtvis en nödvändig väg för Onyx att ta.

Onyx ansvariga tränare Richard Gårdman till vänster och assisterande tränaren Tobias Löfvenius till höger

Under onsdagskvällens derbyförlust för Onyx mot Nykvarns IBF Ungdom var förstafemman strålande i sin offensiv, dock inte fri från synder i det defensiva arbetet. Gästerna från norra delen av Södermanland var däremot luriga i sitt zickzack-spel fram till fantastiska lägen mot planens bästa aktör. I mål har Onyx hittat en fotbollsspelare från Tystberga GIF som visar sig vara hyfsat bäst på sin innebandysyssla.

Lucas Orrmo i Onyx, vilken målvakt!

Onyx inledde glimrande mot Nykvarn. 1-0 av Patrik Hallberg och 2-0 av lagkaptenen Gustaf Sandberg inom loppet av drygt fyra minuter. Det tog till matchminut 13 innan reducering kom från gästerna och sedan kvitterade de i 18:e minuten. 2-2 i första periodpausen avslöjade hur jämn denna kamp skulle komma att bli.

1-0 till Onyx gjordes av Patrik Hallberg
2-0 gjorde Gustaf Sandberg när matchuret stod på 04:17

Den andra perioden började ännu ivrigare för hemmalagets del då de redan efter 59 sekunder satte sitt ledningsmål fram till 3-2. Hemmalagets målskytt denna gång och för resten av kvällen var Filip Karlsson. Gästerna kvitterade till 3-3 några minuter senare och sedan tog också Nykvarn ledningen för första gången denna match när de gjorde 3-4 i 9:e minuten av perioden. Onyx ville dock inte ge upp utan Filip Karlsson kvitterade till 4-4 när klockan stod på 13:03. Ovisst så in i vassen när vi klev in i tredje akten.

Filip Karlsson i Onyx är inne i en riktig mål-bibbla för närvarande

Sju och en halv minut in i tredje perioden fick Onyx chansen. För första gången i matchen fick publiken se en utvisning och den drabbade Nykvarn. Nu blev det inte bättre än att Onyx, med ett powerplay som inte gick snabbt nog för att öppna upp gästernas boxplay, snodde åt sig en boll och ställde om till anfall. Desperat försvar och straff utdömdes till gästerna. 4-5 och nu var det läge att jaga ikapp ännu en gång för Onyx. När knappt 12 minuter var spelade kom 5-5, samma herr Karlsson som de två senaste gångerna för Onyx, och hemmahoppet levde. När klockan tickat fram till 13:09 gör så Nykvarn sitt och matchens avslutande mål fram till 5-6. Extra obekvämt för Onyx och deras publik att det var Oscar Janthe som stod för spiken i kistan. Den tidigare Onyx-spelaren gjorde inte bara det avgörande målet utan assisterade vid Nykvarns första två mål.

Oscar Janthe bidrog i allra högsta grad till Nykvarns seger i länsderbyt över Onyx

Onyx får gnugga på. Kanske, kanske har de vad som krävs för att undvika platserna under det nedersta strecket när säsongen ska summeras.