måndag 11 november 2019

Gedigen insats av IK Tun i futsalligan

Äntligen har futsal som sport etablerat sig tillräckligt mycket för att på lokal nivå kunna hävda sitt existensberättigande och sin självständighet, helt skild från enstaka cuper här och där. IFK Nyköping har under ett par säsonger deltagit i seriespel och denna vinter är det IK Tuns damer som testar sina krafter som futsalspelare. Nu är det stor risk att kommunens lokalbokning får spunk, futsal har hittills betraktats som något som fotbollslagen håller på med "för skoj skull under snömånaderna" men snart bör rimligtvis futsal ha samma rätt till inomhustider som vilka andra vintersporter som helst. Helt rätt enligt min bestämda åsikt med stöd av bl.a. landslagssatsningarna på herr- och damsidan inom futsal. En sport att räkna med helt enkelt!

IK Tuns Elin Svedling i en duell mot Cecilia Björk i KFUM Linköping

Att futsal inte riktigt etablerat sig märks på förvirringen kring regelverket. Distriktets ungdomslag har i flera år deltagit i seriespel men det är precis som i futsalcuperna drösvis med undantag i futsalreglerna. Och min erfarenhet från ungdomsseriespelet är att domarna dömt lika olika som de är till antalet i Södermanland. När nu IK Tun spelat två seriematcher i Regionala Futsalligan (RFL hädanefter i texten) har spelarna och ledarna fått lära sig både det ena och det andra, t.ex. hur en timeout går till och hur man som hemmalag måste hantera bemanningen av ett sekretariat.

Speaker, matchklocka, frisparksräkning. Mycket att tänka på för IK Tuns premiär-sekretariat.

RFL är landets högsta nivå på damsidan och rikets futsallag är indelade i 6 stycken regionala serier. Det blir säkerligen någon form av slutspel när serierna spelats klart men det har jag inte nystat i ännu. IK Tun har tilldelats spel i Östra Götaland där de i huvudsak möter östgötalag. Och sedan avlägsna Vetlanda United IF (som har ungefär exakt lika långt till oss i Nyköping kan jag tro). Det fanns ytterligare ett sörmländskt lag anmält men Strängnäs Futsal Club har dragit sig ur serien Södra Svealand.

IK Tuns damer har många följare och flera av dem fanns på plats i Sporthallen under söndagskvällen

IK Tun är ett av 7 lag i RFL Östra Götaland. Lagen möter varandra hemma och borta och serien är färdigspelad den 26/1 -20. För Tun inleddes seriespelet förra helgen då de på bortaplan besegrade Norrköping Futsal Klubb (särskrivningstjusigt ...) med 7-1. Söndagen den 10:e november var det dags för hemmapremiär och ytterligare en främmande fågel stod för motståndet. KFUM Linköping kom till Sporthallen och besegrades med 6-2. Tjusningen med denna säsongs motståndarlag är att de är nya bekantskaper och att det givetvis måste kittla lite extra att inte veta var man står i styrkeförhållandet mot förmodat specialiserade futsallag.

IK Tuns huvudtränare Henrik Björnfot instruerade mycket och ivrigt under hela matchen

Spelarna i KFUM Linköping uppvisade individuellt mer driven futsalteknik än vad spelarna i Tun har i sig för stunden. Men å andra sidan besitter Tunspelarna andra kvalitéer som absolut funkar inomhus på ett sporthallsgolv. Taktiken, att spela efter sina förmågor och styrkor samt hitta ev. svagheter hos motståndarna behöver man inte vara futsal-specialiserad för att nyttja. Bara street-smart och slipad.

Emmelie Jönsson i IK Tun är ju bra oavsett vad hon testar med en fotboll

Det är inte omöjligt att det blir åka av för Tun längre fram i futsalserien. Men det måste onekligen kännas skönt att ha inlett med två segrar av två möjliga. Vetlanda United IF har tre segrar på tre försök och 20-4 i målskillnad. Efter söndagens första halvlek var det inte helt självklart att Tun skulle glida ifrån på det sätt som de gjorde. När pausvilan inträdde stod det 1-1 på resultattavlan och jag tyckte inte att Tun hotade tillräckligt vasst framför gästernas mål. Tun kom visserligen till fler avslut men med en så säker målvakt som Olivia Johansson i KFUM Linköping krävs mer än "bara" dussin-avslut på distans.

KFUM Linköpings målvakt stod för några helt otroliga räddningar i andra halvleken mot Tun

Apropå målvakter så vill jag lyfta fram IK Tuns Alva Sonander som gjorde en helgjuten målvaktsinsats i futsalmålet denna söndagsafton. Hon prövades inte på riktigt samma tuffa sätt som gästernas målvakt men med ett flertal solida räddningar, god hjälp av försvarslinjen och stolparna krönte hon sin kväll med att stå för en assist på ett av Emmelie Jönsson tre mål. Det var dessutom viktiga 2-1 i inledningen av andra halvleken där Alva gjorde ett snabbt utkast efter en hörna och friställde ångloket Emmelie som i dessa lägen sällan missar.

Alva Sonander i Tun-målet bidrog i allra högsta grad till hemmasegern

Om gästerna hade tagit kommandot från första halvlekens mitt kom hemmalaget ut till andra halvleken med betydligt bättre bett och intensitet. Tun satte press vid rätt tillfällen och med bollen inom laget och ett tillräckligt kvickt och bra passningsspel blev motståndarna slutligen stående på hälarna vilket hördes från deras bänk då och då. Tun utökar till 3-1 efter 8 minuter och lät sig väl egentligen inte störas av att gästerna petade in en reducering till 3-1 efter 11 minuter. Repliken i form av 4-2 kom när matchuret stod på 13:22 och i och med 5-2 efter knappt 15 minuter var gästerna definitivt slagna. Slutresultatet 6-2 gjordes med 18 sekunder kvar av matchen.

Emmelie Jönsson gjorde 1-0, 2-1 samt 6-2 mot KFUM Linköping
Elin Svedling slajdade in 3-1 vilket kostade en strumpa för IK Tun
Lovisa Ederström gjorde själv 4-2 men bidrog också med flera assister
Emilia Jonsson gjorde 5-2 och var irrationell och svårstoppad för gästernas försvar

KFUM Linköpings mål gjordes av Clara Lidquist samt Hedvig Källsand (i 15:e respektive 32:a minuten).

Jag gillar verkligen futsal och det syntes att även spelarna tyckte detta var hur skoj som helst. KFUM Linköping var ett trevligt lag att stifta bekantskap med. Att matchen gick i gamla Sporthallen skänker en viss atmosfär som delvis präglas av intorkat handbollsklister. Hur mycket jag än gnäller kommer hallens belysning inte bli ett dugg bättre att fotografera i, det är som det är och det blir som det blir. Du hittar mina matchbilder från söndagens futsaldrabbning HÄR >>>

Lycka till önskar jag båda lagen i det fortsatta seriespelet!