söndag 20 september 2020

Idrottspsykologins ABC

En massa säckar ska knytas ihop. Våra distriktsserier närmar sig slutet och det gör fotbollen extra intressant att följa. Suget att titta på fotboll är ovanligt stor vilket har att göra med pandemin. Först var det inte tillåtet att besöka fotbollsanläggningarna överhuvudtaget och numera behöver man tillhöra den lyckliga och exklusiva skaran på 50 personer som tillåts per match. Att vara fotbollsspelare säsongen 2020 är däremot annorlunda och kanske går de runt med den där mättnadskänslan som brukar infinna sig i slutet av varje säsong, de har ju gnott på med ändlösa träningar sedan i vårvintras.

Tystberga GIF mot Nykvarns SK på Tyrsvallen den 19/9 -20

Man kan inte med den bästa viljan i världen hävda att Tystberga GIF haft en enkel och bekväm tillvaro säsongen 2020 i herrarnas division 5-serie. Redan under försäsongen rynkades ett och annat ögonbryn på grund av lagets resultat i träningsmatcherna. Efter lördagseftermiddagens förlustmatch mot Nykvarns SK har laget spelat nio matcher, fått ihop två poäng och parkerar i botten av tabellen. Ändå finns en gnutta hopp att klamra sig fast vid i och med att de två lagen ovanför Tystberga i tabellen har fyra poäng. En seger på någon av de återstående matcherna och tur med de andra lagens resultat kan teoretiskt räcka till att ta sig över nedflyttningsstrecket. Tänk så det kan bli.

Tystberga GIF kliver ut på Tyrsvallen den 19/9 -20

Gästande Nykvarns SK tar sikte mot div 5-tabellens mitt

För mig är Tyrsvallen i Tystberga en av de verkligt fina fotbollsanläggningarna vi har i södra delen av distriktet. Anläggningen uppfyller liksom alla kriterier för hur det ska vara och se ut. Låt gå för att denna septemberlördag hellre hade tillbringats på någon av de två extremt intressanta division 4-derbyna som spelades på Folkungavallen respektive Råbyborgen men de var sedan flera dagar fullsatta enligt arrangörsklubbarna. Publiksiffran 50 skaver när det är derbyn, intresset är givetvis så mycket större, men vi måste förhålla oss till och respektera Folkhälsomyndighetens och Fotbollsförbundets folksamlings-restriktioner.

Tyrsvallen i Tystberga

Något märkligt har Nykvarns SK hamnat i denna blogg onödigt många gånger tack vare deras matcher mot "våra" lokala lag. Ungefär som Malmköpings IF gjort det i division 4 under ett par tidigare säsonger. Vill man gå under sport-radarn är det besvärande, i annat fall kanske det upplevs som extra kul med uppmärksamhet.

Fotbollspublik på Tyrsvallen i indiansommarvärme

Tystberga GIF:s uppgång och fall under lördagens match gav många typexempel på mekanismerna inom idrottens psykologi. Att vara ett bottenlag har sitt pris, mycket går emot och när man ber om lite flax får man istället en bitchslap. Typ. Att sedan sinnet rann av vissa spelare när de stod inför fullbordat faktum kanske är förklarligt även om jag inte försvarar det.

Huvuddomare Shvan Tawfiq flankerad av Steven Johannes Can och Thomas Izgin

Första halvleken var en 45-minutersfärd i landet där initiativ och ordnat spel helt lyste med sin frånvaro. Inget av lagen lyckades ta tag i taktpinnen och emellanåt verkade det som de inte ens ville ha bollen inom det egna laget. För Tystberga gjordes två avgörande individuella misstag denna lördag och det första innebar 0-1 i 23:e minuten. Möjligheten att kvittera kom i 36:e minuten då hemmalaget tilldömdes en straff som dock inte slogs bättre än att Tim Johansson i Nykvarns-målet kunde rädda. Ännu ett exempel på hur jädra stor uppförsbacke lag i motgång har.

Suriya "Surre" Andersson inte bara vattenbärare i Tystberga GIF

In till andra halvlek klev ett betydligt hungrigare och ivrigare Tystberga. De måste ha haft ett bra snack i pausvilan. Plötsligt fanns det ett lag ute på Tyrsvallens fina gräsmatta som uppenbarligen ville ha initiativet och etablera ett anfallsspel. När 1-1 kom efter en kvarts spel var det en logisk följd av händelseutvecklingen där hörnor och frisparkar i närhet av Nykvarns straffområde radades upp. Lycklig målskytt i samband med en hörna blev Rasmus Pettersson.

Rasmus Pettersson blev Tystberga GIF:s målskytt denna gång

Saker och ting rullade på i några minuter efter kvitteringen. Hemmalaget styrde och ställde medan Nykvarn inte riktigt lyckades slingra sig ur greppet. Plötsligt och mindre lustigt för Tystberga snedträffades ett självmål in i 19:e minuten och nu gick luften fullkomligen ur hemmalaget. De tappade humöret med ett par utvisningar som följd och släppte in ytterligare två mål. 1-3 i 78:e minuten och 1-4 i 82:a. Ridå. Tystberga kvar i bottenträsket medan Nykvarn åkte norrut med 3 nya pinnar vilket för delas del innebär 15 poäng och en 6:e-plats i tabellen.

Daniel Haglund, inte bara legendar och huvudsponsor utan även inhoppare i 2:a halvlek

Kanske lyckas Tystberga GIF knipa nödvändiga poäng innan division 5-spelet är slut för denna säsongen. De har kvar att möta Hälleforsnäs IF på bortaplan och slutligen Torshälla-Nyby IS på hemmaplan den 3/10 kl 13.00. Den sistnämnda matchen skulle kunna bli räddningsplankan för fortsatt spel i division 5 säsongen 2021.

Jag kan erbjuda ca 170 matchbilder från lördagens möte mot Nykvarns SK och du hittar bilder HÄR >>>

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Jag lider med min moderklubb. Något har gått fel sedan glansåren på 80 och 90-talen. Frågan är bara vad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tyvärr inte tillräcklig insyn i Tystbergas verksamhet för att kunna leverera något bra svar. För ett par år sedan lade några trotjänare av och det som tidigare var ett lag med nästan bara egna förmågor är inte så längre. Kanske har inte underlaget i ungdomsleden kunnat fylla på med spelare underifrån. Tyvärr för Tystberga så gick ett par tongivande yngre spelare till en klubb i Nyköping inför denna säsong och även det blev nog ett tungt spelartapp.

      Radera