måndag 28 september 2020

Tun U och Julita i silverkamp

De yttre förutsättningarna var perfekta när IK Tun U tillsammans med gästande Julita GoIF klev ut på Enstaberga IP:s ypperligt fina gräsmatta under söndagen. Sommarvarmt, soligt och en bra dag att sätta punkt för årets division 3-serie. Det gällde ju en andraplats i tabellen, Julita GoIF innehade denna plats med en poäng tillgodo på Tuns U-lag. I den åttonde och sista kampen för året skulle det avgöras vem som skulle sladda in på en fin andraplats efter seriesuveränerna DFK Värmbol.

Och du kan inte ana vad som hände sen ...

För Tuns U-lag har det faktiskt inte varit någon vana att spela hemmamatcherna på Enstaberga IP. Denna avslutande match var blott den andra under säsongen som laget fått känna naturgräsets fjädrande egenskaper under tassarna om man undantar den oändliga mängden träningar de tillbringat där. Ett par av deras hemmamatcher har istället spelats på Rosvallas plastunderlag då det handlat om kvällsmatcher och behov av elbelysning.

Gissa om publiken trivs bättre på Enstaberga IP än Rosvalla

Julita GoIF är en division 3-bekant med tradition. Det känns som att de utgör en av grundpelarna i den sörmländska damfotbollen, ett fundament som man vet var man har. Heter man dessutom Ekholm är man hemma. Deras leverans är jämn men att de i år hade hugg på andraplatsen med en match kvar måste anses i paritet med vad de maximalt presterat sedan 2013. Jo, jag kollade deras rad av säsonger i division 3 och den sträckte sig tillbaka till 2012 då de spelade i division 4. Målskyttet återfinns då som nu hos bl.a. Kajsa Bergström och om du inte tror mig kan du läsa en bevakning jag gjorde den 6/10 -12, en match med helt andra lirare hos IK Tuns andralag än under söndagens match.

Tagga Julita GoIF

Åh hej IK Tun U

IK Tuns U-lag har genomfört säsongen med uppåtgående formkurva. När den summeras har man på sina åtta matcher vunnit fyra, spelat tre oavgjorda och förlorat blott en match. Mest anmärkningsvärt är att man endast släppt in sex mål, tre mål bättre än DFK Värmbol. Och då ska också skrivas att två av dessa mål släpptes in mot Julita i säsongsavslutningen. Man inledde med att förlora premiären mot Gnesta FF och säsongens första seger kom inte förrän i omgång fyra mot Hällbybrunns IF:s U-lag. Jodå, IK Tun U låg under nedflyttningsstrecket där i början av serien.

Tränare i IK Tuns U-lag är Ola Carlsson och Fredrik Johansson

Matchuret på Enstaberga IP hade inte hunnit skifta minut innan gästerna så när lyckades ta ledningen. En Glenn Hysén-aktion av Anna Pekkari räddade upp läget för hemmalaget och sedan dröjde det inte mer än ett par minuter innan svar på tal kom i form av en gepard-löpning från Tuns egen Usain Bolt. En mycket fint avvägd passning från Lovisa Lindvall hittade en yta långt fram som bara Line Höök är kapabel att hinna först på. Hon tog ifatt 15-20 meter på Julita-försvararen, var först på bollen och hade sådan fart och kraft att hon trillade omkull när hon bredsidade bollen i mål.

Line Höök hittar ett ledigt hörn fram till 1-0 i 3:e minuten

IK Tuns Line Höök kom upp i 6 mål totalt på 8 matcher i div 3

En djupledsboll från Edvina Jonsson Lundmark ger Lovisa Lindvall fint avslutsläge centralt framför Julita-målet i 11:e minuten och 2-0 är ett faktum.

Lovisa Lindvall utökar Tuns ledning till 2-0

Lovisa Lindvall, IK Tun

Med Julita GoIF vet man att det finns två speciella målskyttar att hålla koll på. Den ena har jag redan skrivit om (Kajsa Bergström) och den andre presenterade sig i 13:e minuten. Moa Wahlgren var sist på bollen i samband med en hörna och i kalabaliken framför Josefine Gustafsson i Tun-målet fanns någon lämplig kroppsdel som såg till att Julita reducerade till 2-1. Moa Wahlgren slutade för övrigt på en andraplats i årets division 3-skytteliga med sina nio mål.

Där bakom spelarna har precis 2-1-målet tillkommit

Julita GoIF:s Moa Wahlgren

Den första halvleken ville mer och hemmapubliken kunde luta sig tillbaka och njuta. Jag vill nog påstå att detta var den bästa halvleken jag sett IK Tuns U-lag göra på år och dag. Fart och fläkt, mycket rörelser och en boll i ständig rullning gjorde det övermäktigt för motståndarna. Och om Julita hade kontroll på bollen fanns ett tätt försvarsspel som inte tillät någonting. Alls.

Dagens domare var unga Teodor Klangeryd Toftemo

I matchens 24:e minut blev Line Höök framspelare när hon hittade rutinerade Therése Persson som tryggt och säkert utökar ledningen för hemmalaget till 3-1.

Här kan Therése Persson se bollen rulla in fram till 3-1

Med drygt halvtimmen spelad gör Emilia Jonsson sin spelare på Tuns vänsterkant och får plötsligt känna Enstaberga IP:s gräs på hela kroppen. Eftersom denna fadäs skedde innanför straffområdeslinjen pekades det på straffpunkten av domare Teodor och Sandra Rehn kliver fram. Med en sådan kraft i straffsparkarna erbjuder man den som står i vägen både glugg mellan framtänderna och en lika bred mittbena som jag har ... 4-1 i 33:e minuten.

Sandra Rehn, straffläggare med kraft i IK Tuns U-lag

Hemmalaget befann sig i "zonen" under hela den första halvleken. Det blev svårare att bibehålla samma momentum och intensitet i andra halvleken då man istället kontrollerade matchen och levde på sin trygga ledning. Det blev dock inte händelselöst under de avslutande 45 minuterna. I 71:a minuten får Emilia Jonsson en passning från Lovisa Lindvall i kanten av mittcirkeln, hon gör sin spelare och tar sig raka vägen fram till mål där hon placerar in 5-1. Tryggt, snyggt och kliniskt.

Emilia Jonsson i IK Tun har precis sett bollen gå i nätet fram till 5-1

Tre minuter senare fixar Emilia Jonsson ytterligare en straff och det sker på ungefär samma sett som den första. En petning av bollen och ett försök att komma förbi Julita-försvararen men där finns ett utsträckt ben och då är det straffpunkten som gäller. Vid det här laget var Julita-målvakten förvarnad men vad hjälpte det när Sandra Rehn töjde ut målnätet bort till Råsbäcken. Ungefär.

Sista ordet skulle dock Julita GoIF få i denna match när en alltid lika kvick Kajsa Bergström kommer loss och kan knacka in sin egen målvaktsretur vilket fastställde slutresultatet till 6-2 i 80:e minuten.

Julita GoIF:s notoriske målskytt Kajsa Bergström har denna säsong gjort sju mål

Till IK Tuns damtrupp har under året några nya tjejer anslut sig. Två av dem var med i denna match och det var Frida Bylinder och Anna Pekkari. Vill man dra saker till sin spets kan man med rätta hävda att Frida Bylinder återfinns hos Linköpings FC. Förvisso inte som spelare men som idrottsfysiolog. Och det räcker långt. Frida var säkerheten själv på det centrala mittfältet.

Frida Bylinder, ny hos IK Tun för säsongen

Den spelare som jag vill hissa och placera högst upp på prispallen efter denna match heter Anna Pekkari. Rackars vilken match hon gjorde. Den tidigare nämnda monsterbrytningen i backlinjen var bara en av många förtjänstfulla ingripanden från henne och man märker så väl att detta är en spelare med spelförståelse, rutin och ork. Inga misstag bara en jämn hög nivå på precis allt. Jag har sett Anna i division 1 för några år sedan då hon representerade IFK Nyköping men sedan har det varit tyst tills hon dök upp i IK Tuns gröna ställ. Kul.