tisdag 24 maj 2022

Hundraåringen som klev upp på morgonen för ett derby

Lördagen den 21:a maj anno 2022, dagen D för division 4-derby mellan herrlagen i IFK Nyköping och Hargs BK men också för välförtjänt uppmärksamhet till en av våra absolut finaste fotbollsarenor på denna sida av Öresund. En klang- och jubelföreställning i flera akter där slutligen IFK Nyköping blev den slutliga segraren tillsammans med Nyköpings Kommun som via Nyköpings Arenor arrangerade 100-årsjubiléet för Folkungavallen. Det ville man inte missa!

100-årsjubilerande Folkungavallen välkomnade IFK Nyköping och Hargs BK den 21/5 -22

Förberedelserna inför 100-årsjubiléet hade pågått länge. Dagarna innan grindarna på den pyntade Folkungavallen skulle slås upp var dock väderprognosen av den ytterst dystra sorten. Inte förrän under fredagen började det se bättre ut och och när väl lördagen infann sig hade de sista regndropparna försvunnit från vädergissningarna. Därför kunde den firande allmänheten närma sig Folkungavallen med tillförsikt även om vissa försiktiga generaler bar med sig paraplyer för säkerhets skull.

Folkungavallen firade 100 år som idrottsplats den 21/5 2022

Det bjöds på fotoutställning utanför entrén, tipspromenad, jubileumstal av bl.a. Urban Granström, musikalisk underhållning i form av Kulturskolans saxofonensemble och Lars Borg med vänner. När det gäller idrottslig underhållning var det för många herrseniorernas match som hade huvudfokus men jag tyckte nog att knattarna som spelade 3-mannafotboll i de rinkar som var uppställda på Folkungavallens gröna gräs var minst lika underhållande. Sammanfattningsvis ett väl genomfört jubileumsarrangemang och om inte sport räknas som kultur vet jag banne mig inget som borde klassas som det.

Urban Granström håller låda framför Folkungavallens läktare

Lars Borg med vänner bjöd på bästa jazzen

Rinkfotboll för 3-mannalagen på Folkungavallens gräs

Hatten av för Anna Andreasson och hennes kollegor på Nyköpings Arenor för arrangemanget

Att lördagseftermiddagen skulle mynna ut i ett derby-crescendo stod ju klart när man insåg att det var IFK Nyköpings och Hargs BK:s herrlag som skulle mötas i 5:e omgången av division 4. Två Nyköpingslag i toppen av tabellen, två lag som båda har Folkungavallen som sin hemmaarena och två lag som på flera sätt nästlar sig in i varandra. Kolla bara på tränarbemanningen i de båda lagen. Prestige? Något så in i hela ...! Och derby det fick vi, tajt och tufft i en halvlek i alla fall. Sen blev det andra bullar (än de som såldes i kiosken).

IFK Nyköping och Hargs BK gjorde upp om herraväldet på Vallen

Den chansfattiga första halvleken förvandlades via en tonartshöjning i början av andra halvleken till måleufori för IFK-spelarna och deras anhängare på läktarna. Om Hargs lagkapten Dago Funes låtit bli att pricka stolpen med sin fina frispark i 4:e minuten av andra halvleken hade matchen kanske utvecklats annorlunda men när IFK gjorde 1-0 (57:e min), 2-0 (63:e), 3-0 (76:e) och slutligen 4-0 (80:e) kändes deras obevekliga offensiv så mycket kraftfullare än vad Harg kunde svara upp mot. Det blev inte riktigt sylvasst från Harg denna lördag medan IFK visade upp desto mer slagkraft. Målskyttar för IFK Nyköping blev Johan Urborn, Francisco Thomsson, Liam Thunström och sedan fick de hjälp via ett självmål för att fastställa slutresultatet.

För min egen del blev det ovanligt många bilder denna gång. Vissa av dem dyker inte ens upp i bildgalleriet eftersom de levererats till 100-årsarrangören. Men för den som är nyfiken på både jubileumsbilder och fotbollsaction återfinns 378 bilder HÄR >>>

Tack, nu ser vi fram emot de nästkommande 100 åren av underhållning på Folkungavallen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar