söndag 1 maj 2022

Tuns damer kryssade på gulbrunt underlag

Äntligen! Eller var det kanske ett något för tidigt påkallat "äntligen"? När IK Tuns division 1-damer traskade ut för match mot gästande Borens IK under valborgsmässoafton så gjorde man det för första gången denna säsong hemma på Enstaberga IP:s naturgräs. Plastgräs i all ära men det är på naturens egen matta fotboll må spelas. Så står det skrivet i de gamla rullorna och så ska vi göra. Men ... det var i ärlighetens namn inte mycket till gräsmatta och den hade nog behövt åtminstone en vecka till på sig för att växa och fylla ut alla gulbruna fläckar.

IK Tuns match mot Borens IK på valborg signalerade att nu är våren här

Att underlaget var svårbemästrat satte givetvis sin prägel på spelet. Ingen av lagen uppnådde någon form av skönspel. Jag tycker dock att gästerna matchen igenom höll en något högre kvalitet på sitt passningsspel, de nådde oftare fram med sina passningar och sökte enklare lösningar som funkade med hänsyn till underlaget.

Utmanande underlag på Enstaberga IP

Att IK Tun valde att spela hemma på Enstaberga IP är dock fullt förståeligt. Här infinner sig den gemytliga känslan som omöjligt går att erhålla på Rosvalla. Man kan bokstavligen välkomna både motståndarlag, domare och publik vilket trots stora ansträngningar är svårt på en anläggning likt Rosvalla. Och sedan tycker jag att man ska ha möjlighet att ta entré till sina hemmamatcher (för att få täckning för bl.a. domaravgifterna) vilket inte är möjligt på Rosvalla.

Publik på Enstaberga IP med det nya utegymmet i bakgrunden

Årets division 1-säsong är en balansgång på slak lina. Ännu en gång är det dags för någon slags omstuvning och skiktning i damfotbollsnivåerna och hälften av lagen ska bort till nästa säsong. Tufft? Ja, det kan du skriva upp! Och Tuns nya tränare Hampus Dahlström har tagit sig an den tuffa uppgiften att lotsa spelarna till prestationer som ska leda till de stordåd som krävs för att hänga kvar.

Assisterande tränaren Mia Johansson bredvid nya huvudtränaren Hampus Dahlström

IK Tun har fått in en del nytt inför säsongen men också tappat några spelare. Som det alltid brukar vara för de allra flesta lagen med andra ord. I inledningen av säsongen har IK Tuns damer även fått förhålla sig till ovanligt hög skadefrånvaro vilket är tufft att förhålla sig till. Borens IK är en nygammal bekant som jag sett någon gång tidigare men för åtskilliga år sedan. Inga bekanta ansikten för mig under valborgs-matchen men det är definitivt inte konstigt.

IK Tun gör sig redo för hemmahemma-premiären 30/4 -22

Borens IK samlar sig inför avspark på Enstaberga IP

Matchens första halvlek spelades i solsken men det var också en av få ljuspunkter. IK Tun hade svårt att få ordentlig kontakt mellan lagdelarna vilket delvis kan förklaras av passningskvalitén (och således även underlaget). Om något hände offensivt berodde det sannolikt på individuella prestationer. Inte heller gästerna var särskilt framgångsrika i offensiv riktning.

Till den andra halvleken hade molnen hittat in över idrottsplatsen men kanske är årgång 2022 av IK Tuns damlag ett mulet lag eftersom det verkade passa dem bättre. Nu knöt man ihop spelet bättre och fick med de offensiva krafterna i spelet. Likväl var det gästerna som hittade nätmaskorna först. På en mycket bra slagen hörna knoppade Josefine Breikert in 0-1 i 50:e matchminuten. Svaret från hemmalaget dröjde dock inte länge och det kom i form av en prickskjutande Katja Andersson som tryckte in ett hårt och välplacerat skott i 53:e minuten.

Här tar Katja Andersson sats för skottet fram till 1-1

IK Tun hade bud på fler mål under återstoden av matchen men kom aldrig närmare än Katjas frisparkskanon som tog i målburens överliggare. När slutsignalen ljöd efter ett par tilläggsminuter var det tydligt att gästerna var mer nöjda med det oavgjorda resultatet än vad hemmaspelarna var.

Du hittar 149 bilder från matchen HÄR >>>

Härnäst väntar Stureby FF på bortaplan för IK Tuns division 1-damer söndagen den 8/5. Dessförinnan hinner klubbens U-lagsdamer spela sin premiärmatch för säsongen när de söndagen den 1/5 åker upp till Orrlidens IP för div 3-match mot Skogstorps GOIF.

Lycka till, kör hårt och förhoppningsvis ses vi fler gånger under säsongen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar