söndag 14 augusti 2022

Tuff torsk för Tun

Ett nålsöga är vad lagen i division 1 ska slingra sig igenom denna säsong för att slippa degradering. Serieomläggning och reducering av antalet division 1-serier kommer med ett pris för många föreningar. IK Tuns damer befinner sig just i mittens rike av division 1 Södra Svealand och då är varje poäng utomordentligt viktig om man vill hänga kvar till nästkommande säsong. Lördagens förlust mot Enskede IK var tung men i mina ögon är Enskedes damer en mycket kompetent motståndare med mängder av säsonger på denna nivå. Då är det mycket värre med förluster som i upptakten efter sommaruppehållet då bottenplacerade Sätra SK vann över Tun på hemmaplan med 1-0. Det är ett exempel på en allt för kostsam förlust om man vill vara med och buda på platserna 1-6 i årets seriespel.

Trots bra chanser blev det inga egna mål för IK Tun mot Enskede den 13/8 -22

Lördagens dallrande värme och dammtorra gräsplan var inte lätt att hantera för någon av lagen på Enstaberga IP. Sett till hittills inspelade poäng skulle det bli en jämn tillställning eftersom båda lagen spelat ihop 16 poäng. För Tun började matchen positivt och under de tio inledande minuterna visade man att man som hemmalag ville ta kommandot. Sedan skedde en markant scenförändring och när 0-1 gjordes i 22:a minuten av Enskedes Tilda Krusnell var det tämligen logiskt sett till den press som gästerna satt på hemmalaget.

Damm över Enstabergas fotbollsplan

IK Tun blev ordentligt tillbakapressade och tvingades slå långt eller ut till inkast allt som oftast. Enskede vann duellerna, hjälpte varandra föredömligt i sitt presspel samtidigt som Tun stressades till misstag. Det hann dock ske ännu en scenförändring under första halvleks sista fem minuter då Ebba Engdahls utmärkta läge följdes av ytterligare anfall och framåtanda av hemmalaget. Dock hade vi fortsatt 0-1 på resultattavlan när andra halvlek inleddes.

Huvuddelen av fotbollspubliken denna lördag sökte sig till skuggsidan

Den andra halvleken var något jämnare spelmässigt. Men när Enskede via samme Tilda Krusnell distanssköt 0-2 i 53:e minuten blev Tuns uppförsbacke än brantare. Hoppet väcktes någon minut senare då reducering till 1-2 kom via ett självmål som uppstod efter en räd på högerkanten av Hanna Lundqvist. Tun kämpade och slet, skapade en del framåt men hade inte kylan och skärpan i avgörande lägen. En målgörare som Ebba Karnehov saknades verkligen. Tun sålde sig dock dyrt och det var kamp om poängen in till de sista skälvande sekunderna. När Enskede kunde trycka in 1-3 på stopptid var dock spiken i kistan slagen. Målet av Salma Zahi i 92:a minuten.

Det återstår många matcher att spela och för IK Tun finns bara ett läge och där är att överträffa sig själva, maximera insatserna och tro på möjligheterna. Kapaciteten i gruppen finns förutsatt att de håller sig hela och friska.

Jag kämpade med kamerorna bland värmedaller och hårda skuggor och fick ihop ett bildgalleri med drygt 130 bilder som du hittar HÄR >>>