Jag kör en göteborsk inledning denna gång:
Poängtappet för suveräna serieledarna kommer de att Älta hela vägen hem...
Inga mål från Bak-foten idag (däremot med huvudet.)

Änna.

Nåja, nog med putslustigheter. IFK Nyköping ska ha all heder för sin insats mot de urstarka serieledarna Älta IF efter dagens möte på Folkungavallen som slutade 2-2 (1-1.) Att Älta idag fick släppa in 2 mål efter att på de tidigare 11 omgångarna endast släppt in 3 får anses som ett gott betyg för hemmalaget.

I Älta IF spelar denna säsong hemvändande Elin Ekblom Bak. Hon hade till denna match hunnit med 16 mål i serien, gjorde första målet idag, och är en riktig klass-spelare. 31-åriga Elin har i sin karriär hunnit med 4 A-landskamper, allsvenskt spel senast i Tyresö FF men också spel i Djurgården, AIK och Hammarby. (Även sedd i TV som expert-kommentator i Viasat för den som vill bli lite starstruck.)

Elin Ekblom Bak med nr 4 på ryggen fick nästan IFK på fall idag.

Jag vet inte hur Elin gjorde, men hon agerade defensiv mittfältare och anfallare i samma anfall gång efter annan. Snabb var hon och eftersom Älta oftast anföll via sina flanker hade Malena Soini och Karoline Pettersson fullt sjå att hålla motståndarna stången idag.

Karro Pettersson fick till sist ett litet övertag på sin duktiga motståndare Elin Ekblom Bak. Bra där Karro!

Nu gjorde Älta 0-1 i 12:e minuten då Elin Ekblom Bak knoppade in en fint slagen hörna. Annars var det en stark huvudspelare i IFK-försvaret som höll helt rent på den typen av höjdbollar framför eget mål, Sofia Sandström, som ska ha lite extra cred för sin insats idag.

Sofia Sandström, här med fötterna men under matchen mycket bra med huvudet!

IFK Nyköpings kvittering kom, men det skedde när Älta tagit över och dominerade tillställningen. Alma Sjödahl, den flyfotade, gled fram och avlossade ett lågt pressat skott i målvaktens högra stolprot. Otagbart och 1-1.

Alma Sjödahl gjorde IFK Nyköpings kvittering till 1-1.

I andra halvleks 4:de minut kommer bortalagets 1-2. Snyggt fabricerat och målskytt var Madelaine Martinsson. Men endast 3 minuter därefter trycks Hanna Persson bryskt i ryggen i Ältas straffområde och på den efterföljande straffen gör Edina Begovic 2-2 och fastställer därmed slutresultatet.

Edina Begovic lägger bollen tillrätta på straffpunkten.

Under andra halvleks andra hälft gör IFK Nyköping sina 3 byten. Startande Lisa Tholander gav plats för My Zetterquist Helger, Amanda Nordlie byts ut till förmån för Melinda Hall (som inte kunde starta idag utan ersattes som balansspelare av Edina under matchens inledning) och Amanda Johansson byttes ut med 8 minuter kvar mot Jennifer Askesten.

Amanda Johansson spelade i vårens sista omgång mot Smedby på bortaplan ca 25 minuter som inhoppande yttermittfältare. Idag fick hon för första gången sedan 2010 vara startspelare hemma på Folkungavallen i division 2 efter en knäskada som hindrat henne från spel under allt för lång tid.

Amanda Johansson fick äntligen visa upp sig för hemmapubliken igen.

Under matchens sista 10 minuter pressar Älta på allt mer för att få in ett segermål. IFK lyckas med en blandning av panik-rensningar (tyvärr lite för förekommande) och en storspelande Patricia Kaldoyo (mycket duktig i luften!) freda sig och sitt mål.

Patricia Kaldoyo ska definitivt ha beröm efter dagens match.

Efter slutsignalen var det tydligt att Älta-tjejerna hoppats på mer och IFK var mycket nöjda med att ha snott åt sig en poäng idag.

Depp hos Älta IF efter dagens poängtapp.

IFK-spelarna var trötta men definitivt gladast efter matchen.

I mixed-zonen efter matchen var det som oftast nuförtiden tämligen trångt. Södermanlands Nyheters utsände dividerade med lokalsporten.se om vilken aktör som skulle intervjuas först av vem...

Björn Andersson på SN intervjuade Amanda Johansson efter matchen...

...medan Martin Brunelius ställde Malena Soini framför mikrofonen och kameran.

Den i halvtid inräknade publiken, ca 80 personer, tackar för underhållningen och för hemmapubliken är det match att titta på igen på Vallen i division 2 på onsdag kl 18.30 då den uppskjutna matchen mot DFK Värmbol går av stapeln.

Mer bilder hittar du som vanligt i bildgalleriet.