söndag 19 augusti 2012

Underhållande derby på Vallen

Jag fick frågan precis före matchstart hur jag trodde att det skulle gå mellan IFK Nyköping 2 och IK Tun i division 3-mötet på Folkungavallen under söndagseftermiddagen. Framför mig såg jag en tuff matchöppning men till slut seger för hemmalaget. Måhända fegt tippat utifrån tidigare resultat (seger för IFK med 5-4) och tabellpositionerna (IFK toppar tabellen och Tun finns straxt under mitten på densamme.) När slutresultatet 4-0 skrevs ner i rullorna gav det mig åtminstone rätt vad gäller segrare i derbyt, men matchbilden blev inte den jag trott.

Båda lagen bjöd på god underhållning, de spelade fokuserat och var nog ungefär lika tuffa i duellerna och i mina ögon gjorde domare Fuad Dedovic en bra match idag.

Domare Fuad Dedovic höll ordning på lagen i dagens heta derby.

Precis som jag skrev i kommentarsfältet efter första halvlek så var spel- och chansfördelningen jämnare än siffrorna 3-0 visade. IK Tun skapade några chanser som var riktigt bra men hemmalaget tog verkligen vara på de få möjligheter de vaskade fram. 1-0 kom i 9:e minuten och det var unga talangen Stina Röken som fick höja armarna i skyn först i denna match.

Stina Röken i IFK Nyköping är född -97.

2-0 gör en ung dam som i ett ännu yngre IFK riskerar att få "tant-stämpel" på sig. Sofia Sjöberg snor åt sig en dålig passning i Tun-försvaret och gör i 29:e minuten mål på sina forna lagkamrater.

Sofia Sjöberg är 20 och några år, hon vet hur man gör mål!

3-0 gör Tove Almqvist psykologiskt viktigt för hemmalaget i 44:e matchminuten. Naturligtvis tyngre för gästerna som förtjänade bättre än att ligga under med 3 mål till pausvilan. Jag noterade under första halvlek att duktiga Amanda Nordlie (tydligt bra i huvudspelet idag) och Tuns Emmelie Jönsson gav varandra strama tyglar på mittfältet.

Lagkaptenerna Amanda Nordlie i IFK och Emmelie Jönsson i Tun.

En annan mittfältare som lyste lite extra var Katarina Quershi i IK Tun. Hon var bra matchen igenom även om hon fick tuff uppvaktning av IFK:s Filippa Sjöberg i andra halvlek.

IK Tuns Katarina Quershi jagar Saosann Rammo (+ boll.)

Andra halvlek bjöd inte fullt så många målchanser för något av lagen. Tun föreföll komma upp i en något högre felprocent i passningsspelet än sina motståndare. Tyvärr för Tun så gapade avbytarbänken tom på välbehövliga byten i augustivärmen under andra halvlek. Maria Hagfalk Woss försökte komma till start (såg det ut som precis innan matchstart) men fick se sig tvungen att stå bredvid. Likaså kunde inte Desirée Olsson inte fullfölja matchen och därmed var backlinjen hos gästerna en komposition som fick lösas med Rebecka Thörnberg och nya Caroline Silver som mittbackar och Elin By samt Elina Engström som ytterbackar.

Caroline Silver i IK Tun var en ny bekantskap för mig och hon gjorde en mycket bra match.

IFK Nyköping bjöd på fin rörelse och god kvalité på sitt spel i andra halvlek. Chanserna var däremot inte så många. Men i 75:e minuten gör Saosann Rammo 4-0 efter fint förarbete av Tove Almqvist. Det skrivs ofta och mycket om detta radarpar, och det finns fog för det!

Saosann Rammo och Tove Almqvist gjorde var sitt mål i derbyt.

Innan matchen var till ända visade IFK:s mittförsvarare Emelie Lundberg stor kyla och skicklighet när hon i sista sekund avväpnade en framrusande Erica Thorell i Tun.

Jag läste om en ung 97:a som i sin division 3-debut i förra omgången gjorde succé. Kul att få se henne även i denna match även om det inte blev något mål denna eftermiddag. Bianca Öhman Candeloro har satt sitt namn på Nyköpings damfotbollskarta!

15 år ung och redan mycket duktig. IFK:s Bianca Öhman Candeloro.

Så var det bara avslutningen kvar. Visst var lokalsporten.se där!

Glassigt på Vallen med lokalsporten.se i solglajjor.

Efter någons timmes extra finslipning finns nu ett drygt 50-tal bilder i bildgalleriet. Och bilderna bjuder lite bonus för min arbetsgivare (!) som tydligt syns som sponsor på IK Tuns bortaställ.