lördag 8 juni 2019

Dynamiskt skytte på nationaldagen

Så var det då dags igen. Dags för Nyköpings och Oxelösunds båda pistolklubbar att återigen arrangera en tävling i dynamiskt skytte på Koxäng ute vid Svanstaområdet utanför Nyköping. De båda klubbarna är vid det här laget ganska drivna i att arrangera tävlingar inom IPSC (eller dynamiskt skytte om man föredrar riktiga ord och inte kryptiska förkortningar).

Bland skjutvallar, papptavlor och orangefärgade skärmar på Koxäng

Våra båda pistolklubbar har tagit för vana att arrangera större tävlingar inom dynamiskt skytte nästan varje år. De kallar dessa IPSC-tävlingar ONYX och det kommer en sådan stortävling den 18/8 i sommar. Innan dess passade man på att göra en minivariant som fått namnet ONYX Light II och den gick av stapeln under nationaldagen. (En första mini-variant av ONYX skedde i våras.)

Svårframkomligt upp till skjutbanan under ONYX Light II på nationaldagen
Station 1 och 2 under torsdagens tävlingar
Station 3 och 4
Och där borta sköt man station 5 och 6

Man valde att göra en enklare lösning under denna tävling där man hade tre olika stationer som sköts på två olika sätt vardera. På så sätt fick startfältet 6 olika stationer att memorera och tävla på för de tillresta skyttarna. Allt riggades under torsdagsmorgonen.

En genomgång sker innan skyttarna i en squad får 3 minuter på sig att provgå banan

När jag kom upp till Koxäng vid lunchtid var tävlingarna halvvägs. Det var dallrande varmt. De låg lite efter i tidsschemat eftersom det tagit en hel del tid att få igång första squaden (gruppen) av skyttar borta på station 1 (och 2). Nu såg det inte ut som om någon deltagare led av detta utan trivselmätaren slog i taket som brukligt då ONYX-tävlingarna genomförs. De är av den sociala sorten de där dynamiska skyttarna.

Koxäng angränsar till enduro- och trialpartierna vid Svansta och skjutvallarna håller på att höjas
Här är förhöjningen av en av skjutvallarna redan klar

Självklart var det många av klubbmedlemmarna i Nyköping och Oxelösund som passade på att delta själva när denna lättsammare tävling genomfördes. Under stortävlingen i augusti lär de alla behöva agera funktionärer ute på alla stationer. Det går nästan att likna IPSC vid motorsport i det avseendet, det går åt mänga funktionärer för att genomföra en tävling.

Jonny Nordin vet hur en slipsten ska dras när det handlar om att arrangera skyttetävlingar

En mycket speciell anledning lockade mig att göra en bevakning av just denna skyttetävling. Det certifieras nya dynamiska skyttar hela tiden i vårt land och just i Nyköping har en mycket känd idrottsprofil gjort sin tävlingsdebut inom dynamiskt skytte. Att han har ett stort jaktintresse vet jag om sedan tidigare men nu slår han även ett slag för IPSC.

Vad kan vara så intressant så att både Johan Skoglund och Jonny Nordin måste filma?
Erik Skoglund på tävlingsbanan!

Självklart var det fantastiskt kul att se Erik tävla denna sommarheta torsdag. Bland dynamiska skyttar är han som vem som helst, möjligtvis med lite mer hjälp än de andra eftersom han är novis inom sporten. Jag skulle personligen inte klara av alla moment man måste ha i huvudet som dynamisk skytt, särskilt inte med hänsyn till alla säkerhetskrav. Jag är å andra sidan en usel skytt och lever helt i avsaknad av de egenskaperna (blundar troligtvis med BÅDA ögonen när jag skjuter ...)

Jag följde i huvudsak bara den squad där Erik Skoglund, Jonny Nordin, Mattias Skatteboe m.fl. ingick. De två övriga grupperna av skyttar gick lite under min radar denna gång. Och det är ju så att skytte inte riktigt öppnar upp för att fotograferas framifrån, vilket ledde till att de flesta stationer endast gav ryggtavlor att fotografera. Jag har knåpat ihop ett bildgalleri med ungefär 170 bilder som du hittar HÄR >>>

Jag hoppas få chansen att återse många av skyttarna under ONYX 2019 den 18/8!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar