tisdag 18 juni 2019

Nu är bron Råbys ansvarsområde

Det var några år sedan de gamla antagonisterna Råby-Rönö IF och Stigtomta IF drabbade samman. Då skedde det i division 6. Det som hänt sedan dess är att Råby etablerat sig som ett topplag i division 5 medan Stigtomta visat sig vara ett stabilt lag för övre halvan av division 6. Efter fjolårssäsongen lyckades dock Stigtomtas fotbollsherrar imponera på friplatsnämnden i så pass stor utsträckning att man till säsongen 2019 erbjöds en plats i herrfemman. En plats man så här långt in i seriespelet inte riktigt lyckats motivera.

The Two Martins i kantduell på Råbyborgen. Finnberg och Eriksson i en blågul röra.

Ett derby av denna kaliber är blind för tabellpositioner, målskillnad och inspelade poäng. Derbyt har ett alldeles eget liv, frikopplat från sena tisdagsmatcher på bortaplan i Eskilstuna där ambitionen är en poäng och hemma i sängen före klockan 23.30. Och lördagens division 4-match på Folkungavallen mellan IFK Nyköping och Runtuna IK får behålla sina bengaler och ståhej med vetskapen att det derbyt inte är ett riktigt Derby. Prestige, gamla oförrätter samt bonnalagens vandring på samma mylla ger derbymatcher med stort D.

Slaget om Täckhammarsbro - årets match i den lokala fotbollen

Häst och vagn har ersatts av fler hästkrafter. Det blev slutligen proppfullt på parkeringen.
343 åskådare räknades in på derbymötet mellan Råby-Rönö IF och Stigtomta IF
Lapp på luckan i barnvagnssektionen

Efter denna vådliga drabbning står det klart att det blir Råby som har förvaltningsplikten över den där jäkla bron vid Täckhammar. Jag hoppas de sköter uppdraget, bron är rätt smutt och bra att ha. Med eller utan broavgift. Segern med 2-0 (1-0) var säkerligen skön men den tillkom inte efter en match full av sprudlande och publikfriande anfallsfotboll. Nu tror jag att varken spelare eller publik hade förväntat sig något annat än stenhård kamp, fingrar i ögonen, naggande på hälsenor och försvarande av varenda centimeter knastertorr gräsyta som man tillfälligt lyckats erövra.

Råbyborgens fotbollsplan var bitvis utsatt för grav torka

De båda konkurrenterna har trupper bestående av fler ärrade veteraner än lovande talanger. Kanske står någon late bloomer i ålderskategorin 30+ på tillväxt. För att under någon sekund bli lite allvarlig så är väl bristen på tillväxt ett hot i en relativt nära framtid för herrseniorverksamheten i både Råby-Rönö IF och Stigtomta IF. Något man som utomstående bör ha respekt för är det samlade kunnandet och mängden rutin och erfarenhet som klev ut på fotbollsplanen under denna match. Jag vet att de båda lagen hyste den respekten gentemot varandra. Att det dessutom saknades ytterst kompetenta fotbollsspelare och profiler i de båda matchtrupperna inför detta heta derby drabbade nog de båda lagen lika mycket, kan jag tro.

Derbyts domartrio bestod av Arnold Andrawes, Zsolt Feith samt Fadi Zaki

För mig blev det en snärjig lördag och jag kan inte begripa hur SMK Nyköping kunde lägga sin SM-deltävling i rally på samma dag som Slaget om Täckhammarsbro. Obegripligt. Oavsett hur osynkad tävlingskalendern var så kunde den som uppskattar bastuvärme njuta lite extra med matchstarten klockan 13.00 och därmed en sol i zenit. För oss andra lidande stackare var det bara att torka svetten ur armhålorna och bita ihop.

När jag passerade hördes önskemål om nya profilbilder från båsets innanmäte. Fixat med skott från höften.

Även om det inte var någon sprudlande och anfallsintensiv tillställning så blev den händelserik. De båda lagen stretade på ganska bra och gav inte något direkt utrymme för sina målvakter att bli utsedda till matchens lirare. Undantag fanns dock och det kommer vi till alldeles strax. Hemmalaget nådde fram först och vred upp korken till målflaskan. 1-0 av Martin Wendt på hörna i 18:e minuten.

Martin Wendt knoppar in 1-0 i bortre burgaveln
Råby-Rönös Martin Wendt inledde målskyttet

Bottenlaget Stigtomta gav definitivt inte upp efter baklängesmålet. Repliken kom men uttalades uppenbarligen inte tillräckligt tydligt utan ledde endast till en nick i ribban av Daniel Frick på Niklas Wennerbergs finfina förarbete.

Bilden är värdekass men visar hur nära en kvittering Stigtomta var i första halvleken

I slutet av första halvleken blev det händelserikt framför Fredrik Larsson i Stigtomta-kassen. En straffsituation, som i ärlighetens namn kan diskuteras (men det leder ju inte framåt), gav straff för hemmalaget men också en mindre mental härdsmälta för gästernas Marcus Carlsson vars förflugna ord tolkades som kritik mot domaren (?) och det röda kortet höjdes till skyn. Jonas Käck, tidigare i Stigtomta IF, fick se sin straff räddad av Fredrik i SIF-målet. Nuff said.

Hela bildsekvensen kring straffen finns i mitt flöde på Instagram och Facebook för den nyfikne
Marcus Carlsson synar det röda kortet

Under första halvlek tvingades tyvärr även Råbys Jesper Agerin utgå efter en fällning med axelpaj som slutresultat. Ungefär som när Chribbe Haglund körde punka på SS1 under fredagskvällens Rally-SM. Nu har Råby hyfsade alternativ och i detta fall blev det deras lycka. Men först togs det en välbehövlig halvtidsvila för fotbollskrigarna. Publiken tvingades istället resa sig från de nyuppförda bänkraderna eller från sina medhavda brasseråttfällsstolar. Det vankades golfbollshystning med välsponsrade priser på spel.

Det haglade golfbollar under några intensiva sekunder på Råbyborgen

Slagets andra halva bjöd på fortsatt tufft spel. Ingen ville kliva undan. Några solklara målchanser skapades dock inte och det kändes som att hemmalaget inte riskerade att gå bort sig i försvarsarbetet. 1-0 är förvisso bräckligt men den där sista spetsen lyckades inte gästerna plocka fram ur verktygslådan. Hur duktig han än är den där Niklas Wennerberg. En längre boll i 90:e minuten, en missad rensning och bollen hamnar vid fötterna på Jesper Jansson som fastställer slutresultatet till 2-0.

Och här kommer 2-0 från Råbys Jesper Jansson
Bilden på Jesper Jansson är tagen tidigare under matchen när han knappt blivit uppvärmd

Jag skulle kunna lyfta fram ett par tre spelare i respektive lag som jag tyckte gjorde extraordinära insatser. Men samtidigt tycker jag att båda lagen stred och kämpade för varandra och för klubbmärkena på sina matchtröjor. Råbys säkrare anfallsspel och stabilare division 5-kapacitet gav dem segern men jag kan också tycka att Stigtomta inte förtjänade att förlora.

Jag har redan utropat detta till årets match inom den lokala fotbollen. Returen i Stigtomta då? Det kan säkert bli hur bra och trevligt som helst men säga vad man vill om Stigtomta IP, den anläggningen kommer inte riktigt upp i samma nivå som fina Råbyborgen. Matchen spelas dessutom den 21/9 vilket innebär att hösten gjort sitt intåg med tillhörande regn och rusk.

Är du nyfiken på matchbilder från Slaget om Täckhammarsbro? Då ska du klicka på följande länk som tar dig till ett bildgalleri med 240 bilder >>>

Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar