onsdag 26 juni 2019

Hargs BK:s och TVSK:s juniorer i måndagsmöte på Krikon

Måndagen den 24:e juni, lite i bakvattnet efter midsommarhelgen, hade Södermanlands Fotbollsförbund gömt en liten pärla till match i sitt spelprogram. Hargs BK:s juniorlag mötte Trosa-Vagnhärad SK:s juniorer på mysiga Krikonbacken. Det är uppenbarligen inte bara i herrarnas division 3-serie de båda klubbarna nöter på varandra.

Juniormatchen mellan Hargs BK och Trosa-Vagnhärad SK befäste lagens platser i tabellen

Det finns inte tid för mig att bevaka all sport som pågår i Nyköpings-området. Ambitionsnivån är att försöka täcka så många seniorlag som möjligt i fotboll under sommarhalvåret. Lyxen att se samma lag flera gånger samma säsong är inte något jag kan unna mig särdeles ofta. Barn- och ungdomsidrotten kommer i andra rummet vad gäller bevakningar (men som mångårig ungdomsledare kan jag i alla andra avseenden hysa den största respekt för vad våra yngre idrottare åstadkommer). Fotboll på juniornivå har jag inte sett tidigare (vad jag minns) och på flicksidan har det inte funnits i vårt distrikt sedan Gustav Vasas dagar. Typ.

De två strandskatorna vid Krikonbacken under måndagskvällen var mer än lovligt störande

Jag visste alltså inte riktigt vad jag kunde förvänta mig av juniormatchen mellan HBK och TVSK. Hemmalaget har en bra position högt upp i tabellen medan gästerna kämpar längre ner bland flera lag med ungefär lika många inspelade poäng. I denna serie återfinner vi ären ett juniorlag från IFK Nyköping (om någon nu funderar över detta.) Regelmässigt är det i alla fall så att juniorerna inte spelar 3-mannafotboll med innebandysarg ... Gott så.

Hargs BK:s juniorer redo för matche på Krikon den 24/6 -19
Trosa-Vagnhärad SK:s juniorer på Krikonbacken den 24/6 -19

När det gäller spelarna i Hargs BK:s juniorlag vet jag att flera av dem har erfarenhet sedan tidigare säsonger från spel på seniornivå. Jag gissar att det kanske även gäller några av spelarna i TVSK:s juniorlag. Båda klubbarna har U-lag på seniornivå i division 7 respektive 6 utöver representationslagen i division 3 Södra Svealand. Bra utvecklingsmöjligheter för killarna i båda klubbarna!

Domartrion med huvuddomare Vincent Hellquist assisterad av Shabbe Anwar och Choman Nawroli

Redan i matchinledningen insåg jag att här gick det undan. Emellanåt spelades fotbollen i ett högre tempo än vad lagen behärskade. Spelarna var både fysiskt tuffa och atletiska vilket gav många situationer att fotografera ute på planen. HBK kändes tyngre och med mer pondus än sin motståndare, kanske var det rutinen från vissa blåklädda spelare som bidrog till detta.

Delar av publiken på Krikonbacken prövade sina motljusegenskaper vid klubbhusväggen
Smart, några pizzakartonger och måndagsmiddagen var säkrad för några i publiken

Under första halvlek var hemmalaget spelförande. Det dröjde dock innan man hittade rätt och lyckades skapa något riktigt vasst framåt. Jag grubblade lite över varför HBK hade förtvivlat svårt att spela säkert när så krävdes. De "enkla" bollarna slogs allt som oftast bort. Detta skulle komma att dominera deras insats i delar av andra halvlek men nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Först kommer vi till matchens första mål som gjordes av Hampus Almberg i 36:e minuten. En långboll med studs som Hampus knoppar in i mål. Det följdes sedan upp med en nick i ribban av hemmalaget när det återstod en minut av halvleken.

Hargs BK:s juniorer har verkligen en rutinerad tränare i Mats Petersson

Den andra halvleken inleddes med ett par anfallsvågor från Harg men de blev resultatlösa. Därefter föll man ner i någon slags koma, kanske hade man ätit av pizzorna som någon i publiken hade handlat. TVSK kvitterade till 1-1 i 48:e minuten genom Nabi Shukury. Efter detta följde en 10-minutersperiod då hemmalaget spelade till synes nonchalant medan gästerna var rejält på hugget och hotade gång efter gång. Spetskvalitéerna hos ett par spelare i hemmalaget denna kväll skulle dock komma att avgöra och 2-1 kommer från Linus Arringes fot i 59:e minuten.

Linus Arringe gav återigen Harg ledningen mot TVSK med sitt 2-1-mål

Sju minuter efter ledningsmålet utökade Hampus Almberg ledningen till 3-1. Den gode Hampus leder juniorseriens skytteliga fullständigt överlägset med sina hittills gjorda 18 mål efter 10 omgångar. (Tvåan i skytteligan har gjort 9 mål.) Den riktiga spiken i kistan slog sedan Linus Arringe in när han gjorde 4-1 i 73:e minuten. De hungriga avslutarna visste vad de gjorde när de avancerade fram och placerade sina skott lågt vid stolproten gång efter gång.

Hampus Almberg i Hargs BK:s juniorlag stod för två mål och en kullerbytta denna måndagskväll

TVSK hade mer att säga till om i spelet under andra halvleken men det var Harg som gjorde målen. Kanske var det retroaktiv utdelning från den första halvleken. Det skulle dock komma ett tröstmål för gästerna då Oscar Snell fastställde slutresultatet till 4-2 i 82:a minuten.

Allt som allt en trevlig upplevelse med juniorfotboll på Krikonbacken en måndagskväll i slutet av juni. Jag har samlat ihop en brokig skara bilder från matchen som du hittar HÄR >>>

Jag önskar båda lagen stort lycka till i det fortsatta seriespelet!