lördag 25 januari 2020

IFK:s handbollsherrar har andra matcher att vinna

19-30 talar sitt tydliga språk. När IFK Nyköping under fredagskvällen tog emot suveräna serieledarna VästeråsIrsta HF hade i alla fall inte jag högre förväntningar på hemmalaget än att de skulle förlora med mellan 10 och 15 bollar. Denna division 1-säsong med kvalstrecket obehagligt nära under fötterna har IFK andra matcher att fokusera på i första hand.

En tung Handbollsfredag för IFK Nyköping då VästeråsIrsta kom på besök

VästeråsIrsta har en fantastiskt stabil säsong på gång i division 1 Norra. Efter 15 spelade omgångar har de spelat ihop 29 poäng, med andra ord endast en tappad poäng i samband med en oavgjord match. IFK Nyköping har på samma mängd matcher spelat ihop 11 poäng genom fem segrar, en oavgjord samt nio förluster. I skrivande stund ligger de en poäng före Sollentuna HK under kvalstrecket, men de har en match mindre spelad.

IFK Nyköping inför mötet mot VästeråsIrsta den 24/1 -20
Lineup för VästeråsIrsta i Rosvallas A-hall
Fredagskvällens domarduo Johannes Lindström och Darmin Zdenac

IFK:s Handbollsfredagskoncept är förpackad trivsel som ger ett kalasbra avstamp in i helgens bestyr. Denna fredag blev det dock utan den där energin som annars genomsyrar en frustande yster handbollsmatch. VästeråsIrstas överlägsenhet ledde hemmalaget och dess publik in i en geistlös uppgivenhet och roligare fredagsfeeling kan man ju uppleva.

De 294 personerna i publiken var naturligtivs med på noterna inledningsvis
Nyköpings meste och bäste handbollsspeaker Magnus Thell

Det går inte att göra annat än att beundra IFK Nyköpings förmåga att fostra och utbilda handbollsspelare. De har i det närmaste enbart egenutbildade spelare i division 1-truppen. Nu väntar jag ivrigt på att kamratföreningen ska kunna ställa ett damlag på benen i seriespel på nytt. Under torsdagskvällen tittade jag när de äldre flicklagen tränade i A-hallen och de har förhoppningsvis något bra på gång inom något år.

Ledarstaben i herrlaget med Peter Melchersson längst till vänster

Fredagskvällens match började med att gästerna tog ledningen med 0-2 innan hemmalaget fick ett ord med i laget. 2-2 visade sig senare vara det närmaste IFK kom sin motståndare i denna match. I IFK-målet började unga Tobias Sörberg helt fantastiskt bra och efter en tyngre period i mitten av första halvleken avslutade han de inledande 30 minuterna ännu bättre. Det hjälpte dock inte riktigt.

Tobias Sörberg i IFK Nyköpings mål

Den första halvleken slutade 12-14 där gästerna som mest hade några 5-målsledningar. Om IFK inbjöd till lite hopp i slutet av halvleken skulle den känslan fort rinna av oss i början av andra halvleken. Sakta men säkert tuffade VästeråsIrsta ifrån och det var aldrig något snack om saken när slutsignalen gick och resultattavlan visade 19-30. Gästerna sköt över, igenom och förbi hemmalagets försvarslinje. Hemmalaget tvingades till allt svårare manövrar i sitt anfallsspel som ledde till tekniska misstag, bortkastade bollar och tidsnöd. Lite som när man möter någon i squash som är snäppet bättre (förödande, för den som inte vet vad jag refererar till).

VästeråsIrstas Marcus Pedersen blev målbäst denna fredagskväll med 7 pytsar
IFK Nyköpings Simon Skuthälla stod för 5 mål och blev utsedd till hemmalagets bästa

Det kommer nya matcher och självklart viktiga sådana för IFK Nyköping. Söndagen den 2/2 spelar man på bortaplan mot Sollentuna HK, gissa om den matchen är betydelsefull! Om vi letar efter nästkommande hemmamatch så hittar vi den söndagen den 9/2 klockan 19.30 mot Mantorps IF HF. En "mardröms"-motståndare som jag sett besegra IFK ett flertal gånger under åren. Kom och stötta, plötsligt händer det!!