söndag 26 januari 2020

Tre välbehövliga allsvenska poäng till Onyx

Vissa kan visa upp ett fantastiskt gameface. Andra är begåvade med ett ansikte urmejslat i granit. Rasmus Billnert Christiansson tillhör de senare med fasen vet om jag inte såg ett leende i hans ansikte under lördagens allsvenska kamp i Rosvallas A-hall. Måhända trivdes trotjänaren i rampljuset tack vare Onyx andrakedjas poängskörd och matchavgörande insats mot IBK Lockerud Mariestad.

Patrik Hallberg sätter 5-2 i tredje perioden mot gästande Lockerud Mariestad

Jag har tidigare gnytt över årets upplaga av Onyx. En trupp som i mina ögon varit alldeles för ihålig, åtminstone för den allsvenska nivån. När förstakedjan kroknat efter hårt matchande i tredje perioden har matcherna gång efter annan runnit laget ur händerna. Nu har äntligen substans tillförts och motståndarna kan inte lika lätt lista ut hur de ska manövrera ut Nyköpings innebandystoltheter.

Innebandyintro i Rosvallas A-hall

Det sitter ändå som en tagg i lagets kollektiva självförtroende med matcher som tappats i slutet. Förmodligen var det detta som fick lördagens publiks hjärtan att fara upp i halsgropen innan domaren blåste tack för idag, slut för idag och en knapp 5-4-seger var bärgad. Jag började skruva på mig betänkligt vid reduceringen till 5-3, i en så rapp sport som innebandy är två mål ingenting. Att vara jagad istället för att själv jaga är skitjobbigt, särskilt om man inte har tidigare resultat och framgångar att luta sig emot.

Onyx IBK gör sig redo för viktig match mot Lockerud Mariestad i nedre skiktet av Allsvenskan Södra
IBK Lockerud Mariestad taggar igång för bortamatch i Nyköping

Som brukligt var det många som hittade till Rosvallas A-hall när Onyx innebandyherrar spelar. Inte konstigt alls, innebandy är verkligen en publiksport. Man kan lätt ta till sig dramaturgin. Laget innehåller dessutom profiler bestående av lokala karaktärer till skillnad mot t.ex. hockeygänget hos Nyköpings SK. Sånt spelar roll.

Till lördagens allsvenska match kom 713 åskådare

Till lördagens match hade hemmapublik två intressanta spelare att hålla lite extra koll på. En återvändande Filip Mbanza spelade förvisso tillsammans med Onyx redan i förra omgången men då handlade det om bortamatch. På backsidan fanns Emil Söderström med för allra första gången. Båda tillförde mycket med sin rutin och sitt agerande.

Filip Mbanza är tillbaka i den allsvenska innebandyn
Emil Söderström kommer till Onyx från spel med Trosa Edanö

Vi fick se en mållös första period där ändå Onyx dikterade villkoren. När minuterna går och inga mål trillar in bakom målvakterna funderar man ju om man ska få bevittna en mållös innebandymatch. Sånt kanske händer men det lär inte vara direkt vanligt.

Pausunderhållning efter första perioden var att se Robert Åndberg lägga innebandystraffar

När andra perioden summerades hade vi tämligen tydliga 3-1 på resultattavlan. Det var dock gästerna från Mariestad som tog kommandot och för en gångs skull såg omutlige Lucas Orrmo i Onyx-målet mänsklig ut. Nu är jag helt säker på att Lucas var skymd när det långskottet slank in vid hans vänstra stolpe. Och kvitteringen kom från Filip Karlsson vilket innebar att Viktor Palm hade rätt i sin inför-matchen-intervju och inga tjänstefel har därmed begåtts. Målskörden späddes på med Rasmus Billnert Christianssons första pyts för dagen samt Viktor Palms tvärsäkra straff.

Filip Karlsson kvitterar till 1-1 i spel 5 mot 4
Rasmus Billnert Christiansson gjorde 2-1
Viktor Palm satte 3-1 på straff och jag går säker genom att fota honom bakifrån ...

3-1 kan tyckas som en säker ledning men nu visste vi i publiken att en tredjeperiod väntade runt hörnet. Tyvärr var Onyx-spelarna medvetna om det också. Vad som helst kan hända och det gjorde det nästan också.

Pausunderhållning efter den andra perioden

Även i den avslutande perioden inledde gästerna målskyttet. 3-2 skulle därefter bli både 4-2 och 5-2 genom Rasmus Billnert Christiansson och Patrik Hallberg. Det kändes som att Onyx lyckades bibehålla sitt momentum men det var en bedräglig villfarelse. 5-3 kom när klockan stod på 11:47. Läskigt men på något sätt lyckades hemmalaget hålla Lockerud Mariestad stången väldigt länge. Inte förrän gästerna fått en spelare utvisad (!) och plockat ut sin målvakt för spel 5 mot 5 kom reduceringen till 5-4, tid 19:19. Med 15 sekunder kvar av matchen blev Patrik Hallberg i Onyx utvisad men hemmalaget red ut stormen och bärgade tre mycket välbehövliga poäng.

Rasmus Billnert Christiansson ler efter sitt andra mål som innebar 4-2
Patrik Hallberg ser hyfsat nöjd ut med sitt 5-2-mål


  1. Lucas Orrmo. Vad finns det att skriva om honom som inte redan är uppmärksammat. Vilken målvakt. Vilken otroligt viktig sist utpost för Onyx denna säsong när saker och ting inte alltid varit glimrande och stabilt.
  2. Viktor Palm. Bollgeniet. Teknikern. Han gör grejor på planen som är osannolikt skickliga. Men han är även bra när bollen ska vinnas tillbaka med sin fysik och räckvidd.
  3. Jonathan Hallin. Stod för matchens grej (i mina ögon) när han som bollförande blir uttryckt utanför sargen men skuttar tillbaka in på planen och fortsätter dribbla. Hur gjorde karln?!? Vilken motor, vilket driv!
Jonathan Hallin ser inga hinder eller svårigheter. Tydligen.

Jag provade att fota denna innebandymatch från läktaren med mitt 300 mm-objektiv denna gång. Det behövde testas men jag ser ju att närvaron saknas i bilderna och vinkeln är egentligen förskräcklig. Men jag satt skönt och bekvämt och det var nära till kaffet i kiosken. Du hittar mina matchbilder HÄR >>>

Tack för idag, slut för idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar