söndag 1 mars 2020

IFK Nyköpings handbollsherrar visade potential

Säga vad man vill om IFK Nyköpings handbollsherrar i division 1 Norra säsongen 2019/20 men de är sannerligen inte tråkiga att följa. Ett besvärligt läge i tabellen har bjudit både oväntade förluster och fantastiska segrar. När det som bäst behövdes visade de under 60 pulserande och inspirerade minuter upp sitt kunnande och engagemang inför 1599 åskådare (eller om det nu var 1649 stycken). Handbollsfredagen med extra allt skickade Täby HK norrut med en storförlust då siffrorna skrevs till 35-24 (17-9).

IFK Nyköping besegrade Täby HK med 35-24

Fredagen den 28:e februari var det dags för årets publikmatch med fri entré. IFK paketerade skickligt ihop en sponsorvänlig afton och förhoppningsvis lyckades man också med föresatsen att samla in en ansenlig summa till sydafrikanska Kusasa Stars. Välgörenhetsprojektet Kusasa Stars samlar in pengar för att bl.a. skicka ett pojklag till Gothia Cup och visar på bästa sätt hur idrotten bidrar till största nytta där välgörenhet är ytterst välkommen.

Magnus Thells insatser för Kusasa Stars är värda att uppmärksamma!

IFK hade inför fredagens match spelat ihop 13 poäng och med det hade de det nedre kvalstrecket strykandes under rumporna. Motståndarna Täby stoltserade med 23 inspelade poäng men de har hamnat i ingemansland under det övre kvalstrecket. Kniven-mot-strupen för IFK och frågan var hur de skulle kanalisera ångesten och nödvändigheten av fler poäng i de avslutande omgångarna. Dessutom en match inför en ovanligt stor hemmapublik, något som kan ta vägen upp i himlen eller rakt ner i prestationsångestträsket.

Härlig stämning i Rosvalla A-hall under handbollsfredagen

Det har inte riktigt stämt för IFK Nyköping denna vinter. Möjligtvis har de haft god harmoni men förlusterna har blivit osunt många relativt fjolårssäsongen. Nu har de dessutom gjort en förändring på ledarposten i och med att assisterande tränaren Tobias Johansson klivit upp som huvudansvarig. Ny röst och nya krav som kanske väcker liv i truppen och räddar upp situationen som laget hamnat i.

Hyfsat engagemang i ledarstaben med stående Tobias Johansson som dirigent

Med IFK Nyköpings tabellposition som måttstock rådde inga tvivel på att de skulle vara motiverade inför fredagens drabbning. Som alla vet består handboll inte bara av tekniskt och taktiskt kunnande utan även av en äckligt stor portion vilja. Hjärta, engagemang och närvaro fann vi i publiken hos hemmalaget medan gästerna från Täby kanske inte riktigt bemödat sig med att fylla sportväskorna till bredden med samma varor.

Intro med IFK Nyköping fredagen den 28/2 -20

En försiktig matchstart förvandlades strax till en styrkedemonstration av hemmalaget. De gjorde det de skulle framåt och var storstilade bakåt. En hemmapublik älskar sin handbollsmålvakt när den hamnar i zonen. Övertaget på motståndarnas skyttar blir till sist monumentalt och förvandlar deras muskler till gummi.

Med fantastisk hjälp från den yttre försvarslinjen nådde IFK:s Emil Persson den berömda zonen

IFK Nyköping gled sakta men säkert ifrån och när det var dags för halvtidsvila lyste 17-9 på resultattavlan. Reaktionen från spelarna när de tillfälligt lämnade hallgolvet var tydlig; de gillade vad de åstadkommit. Och för mig ringde en varningsklocka då det var viktigt att de bibehöll sin ödmjukhet och sitt fokus. Det gjorde de.

En av pausvilans sysslor var en tidsslukande sponsortävling 

Den andra halvleken började dock lite mindre fokuserat från hemmalaget. De hittade ändå en bra nivå som levererade medan motståndarna inte lyckades skaka av sig den chockartade första halvleken. Skickliga speakern Magnus Thell höll publiken varm och det blev en sån där härlig sportkväll med finfin stämning och positiva vibbar. Nu gäller det förstås inte Täby HK, de kan ju inte haft det riktigt lika skoj, men samtidigt måste det ju vara någorlunda tillfredsställande att vara en del i en handbollsfredag i Nyköping oavsett matchutgång.

Godisregn över publiken när det togs timeout i andra halvlek

Slutsiffrorna skrevs till säkra, trygga och övertygande 35-24 för IFK Nyköping. Bäste målskytt blev Martin Pettersson med 6 fullträffar, tätt följd av Lucas Carman och Olle Röken på fem mål vardera. Om jag ändå hade en tiondel av Lucas Carmans vristspänst ...

För IFK behövdes sannerligen de två poäng de spelade ihop i fredags. HF SIF, som återfinns precis under kvalstrecket, vann även de sin match i 20:e omgången och är endast en poäng efter IFK. Med två omgångar kvar är det en strid på kniven och lagen möts härnäst i Vikingahallen söndagen den 8/3. Senast jag tittade på IFK Nyköping väntade en annan 4-poängsmatch och den förlorade de ... Måtte de reagera annorlunda denna gång! Avslutningsmatchen sker hemma på Rosvalla onsdagen den 11/3 då HK Eskil kommer på besök.

En anfallsrik och försvarsstabil insats av IFK Nyköping bidrog till ett fylligt bildgalleri som du hittar HÄR >>>

Jag önskar IFK Nyköping all lycka och framgång i jakten på förnyat division 1-kontrakt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar