måndag 2 mars 2020

Onyx vann hetsig brunkarmatch

Du store tid och milde himmel sicken batalj det blev i Rosvallas A-hall under lördagseftermiddagen. Onyx allsvenska innebandyherrar tog sig an Åstorp/Kvidinge IBS och det blev både tufft, tajt och dramatiskt. Inför-matchen-snackat antydde att det skulle smälla men jag tycker nog att det var Onyx som satte tonen i denna match. Redan i första bytet började det psykologiska spelet och inga silkesvantar lades emellan.

Onyx IBK mötte Åstorp/Kvidinge IBS under lördagseftermiddagen i Allsvenskan Södra

Med en uppåtriktad formkurva och tilltagande självförtroende har Onyx avancerat i tabellen. Bort från nedflyttningsstämpeln jag själv ville sätta på dem innan jul till en tillvaro där det säkrade allsvenska kontraktet plötsligt öppnar för ett nytt mål. Motivation är viktigt och med endast ett par omgångar kvar är det övre kvalstrecket fortfarande inom räckhåll för Onyx. Självklart ska man sträva åt det hållet, ta chansen och hoppas att det räcker. En scenförändring som åtminstone jag inte trodde eller tordes hoppas på.

526 åskådare bänkade sig i A-hallen för att se lördagens allsvenska innebandymatch

Redan vid första målet blev det tjafs. Notoriska målskytten Filip Karlsson snitsar in 1-0 efter 2:49 men min kamera och mitt fokus var riktad mot lagkapten Gustaf Sandberg som låg på golvet efter en närkontakt i ryggen. Och så där fortsatte det. När första akten summerades stod det 3-2 på resultattavlan.

Sekretariatet fick mycket att fixa under lördagens match

Märkligt nog var den andra perioden sällsynt händelsefattig. En utvisning för vardera laget, inga fler mål och man undrade ju var denna match skulle ta vägen. Inte många skott avlossades, det var som att båda lagen väntade in avgörandet i den tredje akten.

Onyx målvakt Lucas Orrmo stod återigen för avgörande räddningar och en strålande insats

Onyx gjorde 4-2 direkt i inledningen av den tredje perioden. Gästande Åstorp/Kvidinge reducerade och kvitterade till 4-4 innan det hunnit gå fem minuter. Filip Karlsson gör sitt tredje mål för matchen fram till 5-4. Sedan började det som såg ut att bli en oövervinnerlig utmaning för hemmalaget när först Sebastian Jakobsson åker på en 5-minutersutvisning och långt innan den är avklarad åker även Patrik Hallberg på en 2-minutersutvisning. Spel 3 mot 5 är inte det bästa sättet att försvara en uddamålsledning i innebandysammanhang.

Hur reagerade Onyx? Vad gjorde de förutom ett heroiskt och uppoffrande försvarsarbete? Viktor Palm snodde åt sig bollen, avancerade, blev regelvidrigt upphakad framför målet och fixade därmed fram en straff. Utökad ledning till 6-4 istället för kvittering och utvisningskrisen hanterades på ett sätt som bygger både karaktär och tjockare pannben.

I slutet av matchen blev Filip Mbanza utvisad vilket gästerna utnyttjade genom att också plocka ut sin målvakt. Reduceringen till 6-5 kom med 37 sekunder kvar av matchen. Återstoden av matchtiden förblev dock händelselös men en halv härdsmälta uppstod i ena hörnet på slutsignalen. Gästernas lagkapten skaffade sig knappast några nya vänner men det var Viktor Palm som tack vare en klubba i ryggen på honom fick ett rött kort (av den "lindrigare" sorten).

Onyx mål denna gång gjordes av Filip Karlsson (3 mål), Viktor Palm (2 mål) samt Gustaf Sandberg.

Onyx Filip Karlsson blev tremålsskytt mot Åstorp/Kvidinge
En väldigt händelserik match för Viktor Palm i Onyx innebar även två mål på hans samvete

Att Onyx målvakt Lucas Orrmo är viktig för laget är otvivelaktigt. Denna gång vann gästerna skottstatistiken med 32-17 (!) och då förstår man att det fanns att göra. Några helt galna räddningar av herr Orrmo sätter ännu mer lyster på karlns hjältegloria. När det var som tuffast under den oändliga utvisningssekvensen i tredje perioden släpptes en duracellkanin in på planen som i mina ögon måste få mycket strålkastarljus på sig. Kevin Hansson, vilken insats! Och en riktad backhands-rensning i numerärt underläge från hans sida var väldigt nära att slinka in i det tomma motståndarmålet.