fredag 14 augusti 2020

Cupförlust som sved för Tundamerna

När IK Tuns grönklädda och Älta IF:s gultröjade damer klev ut på Enstaberga IP:s frodiga gräsmatta under onsdagskvällen var det för att spela omgång 1 av Svenska Cupen. De båda lagen visste sannolikt inte mycket om varandra utöver de resultat respektive lag gjort hittills i seriespelet. Lagen har det gemensamt att de spelar i division 1 Södra Svealand, båda två uppflyttade med hjälp av friplatser, men de möter inte varandra i serien förrän den 13/9. Möjligtvis kunde lagens spelade matcher mot IFK Norrköping FK samt Lindö FF ge Tun lite lägre odds, men det är ett väldigt teoretiskt resonemang.

Ebba Engdahl IK Tun
Ebba Engdahl i IK Tun bjöds på grässmakning av Älta IF-spelarna i denna situation


Även för mig är dagens upplaga av Älta IF ganska obekant. Jag har dock sett dem tidigare, långt tidigare, när de mötte IFK Nyköping i division 1 Södra Svealand den 4/8 2012. Du kan läsa mitt referat från den matchen HÄR >>>

Säsongen 2012 blev framgångsrik för Älta och de avancerade till Elitettan. Hösten 2013 såg jag dem möta Eskilstuna United DFF på Tunavallen och bilderna från den matchen hittar du HÄR >>>

Förändringar på Enstaberga IP; speakerbås och filmtorn


Onsdagskvällens cupmatch var lockande för de båda kombattanterna. En seger i omgång ett lockar med möjligheten att lottas mot lag från Elitettan i omgång två. Vi som var på plats vet också att matchstart klockan 19 i mitten av augusti egentligen inte tål någon förlängning, i alla fall om man har ambitionen att se vad som händer på planen.

Mycket ljusare än så här blir det inte i andra förlängningskvarten


Fotbollssäsongen 2020 liknar ingenting som någon av oss har upplevt tidigare. Corona, restriktioner, publikfrånvaro och betydligt senare seriestarter ska vi förhålla oss till. Själv kom jag till Enstaberga IP med en viss ringrost då jag inte haft möjlighet att fota fotboll sedan i mars. Fantastiskt trevligt att nu kunna schemalägga en eller annan matchbevakning i mån av tid.

Tomas Larsson från lokaltidningen samt Peter Sonander var på plats för att fota


Under cupmatchens gång påmindes jag om varför jag mer än gärna följer just damfotboll. Minimalt med gnäll, filmningar och förstärkningar men därmed inte sagt att det är mjäkigt. Spelarna på division 1-nivå lägger mycket tid på träning och spelet håller en hög intensitet. Det smällde en hel del ute på planen denna afton men allt skedde på rätt sida om det hotande gula kortet. Huvuddomare Heba Saadieh från Västerås hade tillräckligt att skriva i matchrapporten utan att blanda in varningar.

Domaren Heba Saadieh hanterade matchen utmärkt i mina ögon


Att det skulle bli gästande Älta som tryckte in första målet i matchen var inte helt väntat utifrån bollinnehavet och spelfördelningen. Hemmalaget började optimistiskt om än något försiktigt. Att möta division 1-motstånd är fortfarande något relativt nytt för flera av Tuns spelare. 0-1 kom i 16:e minuten. Tun fortsatte att trumma på och de leddes av två inspirerade och rutinerade yttermittfältare som visade vägen och dominerade på sina respektive kanter. 1-1 nickas in med kraft av Amanda Johansson efter ett eminent förarbete och inlägg av lagkapten Lovisa Ederström i matchminut 38. Amanda följer upp med 2-1 när hon beslutsamt och distinkt gör 2-1 i 42:a minuten. Paus.

IK Tuns Amanda Johansson


Hemmalagets momentum stod sig över halvtidspausen och när Lovisa Ederström på distans trycker in 3-1 i 47:e matchminuten talade det mesta om att Tun hade så pass stadigt grepp om matchen att de skulle kontrollera den in till slutet. Och de fortsatte att göra så en liten stund till men sedan kom scenförändringen. Jag måste berömma Älta IF som lyckades ändra sin gameplan och inställning vilket ledde till att de tryckte ner ett allt ängsligare Tun och hamnade i ett mentalt och spelmässigt övertag. Kudos.

IK Tuns lagkapten Lovisa Ederström


Reduceringen till 3-2 gjordes i 71:a minuten och det målet låg verkligen i luften när det kom. Likaså var det med kvitteringen till 3-3 i 77:e minuten. Hemmalaget vaknade till liv och kunde återigen åstadkomma en del farligheter framåt, bland annat genom två mycket farliga hörnor från Lovisa. Efter fyra tilläggsminuter var det dags för förlängning, 2 x 15 minuter. Mörkret gjorde sig påmint och ju längre förlängningen pågick desto svårare var det att skönja spelare och boll. Tun inledde förlängningsspelet bäst och skapade en del tryck framåt men sedan blev det ett jämnare ställningskrig. Nio minuter in i den andra förlängningskvarten kom slutligen avgörande 3-4 och Älta-spelarna kunde stolt konstatera att de stått för en finfin comeback i denna cupmatch. Så mycket lättare att åka norrut denna sena augustiafton med den segern i bagaget.

Jag har valt ut och redigerat 113 bilder från onsdagens match och du hittar bilderna HÄR >>>

Det kan bli ett spännande möte dessa lag emellan när de i mitten av september stöter på varandra i division 1-serien!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar