lördag 22 augusti 2020

Pannben och disciplin fixade Tun-seger

Som nykomlingar i någon av landets fotbollsserier denna pandemi-säsong är man extra exponerad och riskutsatt. Någon direkt mjukstart för att acklimatisera sig finns inte. Halverade serier ger liksom minimalt med utrymme för något annat än maximalt gaspådrag. IK Tuns damer tog sig till division 1 genom en friplats och redan där borde det finnas en varningsflagg hissad. Å andra sidan ligger det inte dem nära att ha överdriven respekt, laget innehåller numera ett flertal spelare med division 1-rutin sedan tidigare. Nyttigt, nödvändigt och nivåhöjande.

IK Tun vs Örebro SK Söder
Amanda Nordlie är en av spelarna som sökt sig till IK Tun säsongen 2020


Jag har erfarenheter av Örebro SK Söder sedan åren då de mötte IFK Nyköping i division 1. Extra kul att återse lag man träffat på tidigare. Nu visade det sig att i stort sett alla spelare bytts ut och det avslöjar också mer än vad jag vill om min egen tilltagande ålder. Närkingarnas tabellplacering ingav respekt där de återfanns bland topplagen innan lördagens match på en fullständigt värmedallrande och kvav idrottsplats i Enstaberga.

IK Tuns Ebba Engdahl brydde sig inte om tabellpositioner och satte 1-0 i 4:e minuten


Enstabergaklubben IK Tun är en av traktens fotbollsföreningar som faktiskt har möjlighet att följa Svenska Fotbollsförbundets nya Corona-direktiv vad gäller publik. De har blott en infartsväg som de även kan bomma igen och därmed har de kontroll på att inte fler än 50 åskådare bänkar sig. Vissa andra föreningar inser det motsatta och jag såg till exempel Sjösa IF:s herrlag konstatera att de fortsatt måste hålla sina hemmamatcher publikfria eftersom de inte kan avgränsa och reglera publiktillströmningen. Så skedde även under fredagskvällen på Krikonbacken då Hargs BK:s damlag tvingades be publiken utebli när det var division 3-derby mot IK Tuns U-lag. Bra, ansvarsfullt och något som tyvärr inte alla föreningar verkar ta ansvar för i motsvarande sits!

Fotbollspublik på Enstaberga IP anno 2020


Redan innan lördagens division 1-match hade hunnit sätta sig kunde hemmalaget IK Tun göra 1-0 på sin mer välmeriterade motståndare. I 4:e minuten hittar Ebba Engdahl nätmaskorna och därefter kunde lagen börja jämföra varandras styrkor samt leta efter svagheter. I mina ögon lyckades Tun ligga på rätt sida och styra sin motståndare tämligen väl. Det syntes förvisso genom hela matchen att gästerna var något bolltryggare och hade högre procent rättadresserade passningar. Men lojalt och hårt arbete med kollektivt pannben modell tjockt fanns hos hemmaspelarna.

En trygg och stabil sista utpost för IK Tun i form av Sabina Robertsson
 

När drygt halva första halvleken passerat hittade så plötsligt Örebro SK Söder rätt. De kom runt på kanterna och slog gång efter annan låga inspel snett inåt och bakåt. Det svajade i det grönklädda laget, ribbstackarn träffades ett par gånger och ett mål för gästerna blev också bortdömt (för något som jag inte såg). Denna press lyckades dock Tun ta sig ur och de sista 10 minuterna av halvleken blev åter en jämn kamp.

Lagkapten Lovisa Ederström i IK Tun måste nämnas för sin insats mot Örebro SK Söder


När den andra halvleken hade skuttat fram till sin 4:e minut kommer Lovisa Ederström igenom på högerkanten, slår ett perfekt inlägg mot bortre stolpen där en välplacerad Ebba Engdahl kunde knoppa in sitt andra mål för dagen. Den såg jag inte riktigt komma och 2-0 gav nykomlingarna från Enstaberga ytterligare andrum och arbetsro.

IK Tuns Ebba Engdahl blev tvåmålsskytt mot Örebro SK Söder


Örebro-spelarna testade i inledningen av halvleken några distansskott utan framgång. Därefter kom de inte riktigt till avslut även om de hade ett större bollinnehav än hemmalaget. En kopiös arbetsinsats av varenda Tun-spelare i kombination med att inte gästernas spelare lyckades hålla huvudena kalla (de tycktes stressa upp sig av underläget) gjorde detta till en halvlek som tickade på minut för minut utan scenförändring. Hoppets sista flämtande låga släcktes i 91:a minuten när nyinbytta Lovisa Lindvall prickskjuter in en låg frispark vid närmsta stolproten och 3-0 är vad vi skriver i slutrapporten efter denna match.

Lovisa Lindvall avgjorde definitivt med sin frispark fram till 3-0 för IK Tun


Det är verkligen roligt att få chansen att återigen bevaka division 1-spel på nära geografiskt håll. Spelarna på denna nivå kan sitt hantverk (eller om det heter fotverk i dessa sammanhang). Tun behöver givetvis gno på och inte slå sig till ro, nöjda med ett par vinster och en oavgjord match så här långt. Med så få omgångar denna säsong är varje match galet viktig.

IK Tuns tränare Henrik Björnfot kan åtminstone tillfälligt dra på mungiporna


Du kan hitta ett bildgalleri från lördagens match HÄR >>>

Kör hårt och på återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar