söndag 30 augusti 2020

Damfajt där distriktsgränsen är nära

Kanske är det bara inom idrottens värld som Strängnäs och Stallarholmen kan sägas ligga i sydöstra Södermanland. När jag tittar i min gamla kartbok (och för all del även på Google Maps) så hittar jag dessa platser väldigt mycket norrut i vårt fagra landskap). För Stigtomta IF:s nystartade damlag har självklart denna Corona-präglade säsong påverkats som för alla andra. De tolv anmälda damlagen till distriktets lägsta division säsongen 2020 delades in i två geografiskt separerade serier och de planerades möta varandra tre gånger under seriespelet. Teoretiskt kan det ha varit vettigt då många av de nystartade lagen annars skulle ha fått 22 seriematcher att baxa sig igenom, med splittad indelning och trippelmöten skulle det bli mer lätthanterliga 15 matcher. Gott så. Sedan kom pandemin och första tredjedelen av serien ströks.

Stallarholmens SK mot Stigtomta IF på Toresunds IP den 29/8 2020

Att Stigtomta IF:s kvarvarande fyra matcher mot IK Viljan från Strängnäs och Stallarholmens SK samtliga ska spelas på bortaplan är ett bra exempel på hål i huvudet vad gäller spelordning. Pandemin kan vi inte göra SöFF ansvariga för, förstås, men att hitta de mest geografiskt avlägsna lagen och låta endast ett av lagen köra upp beredskapslagret av drivmedel är inte helt schysst. Tycker jag.

Toresunds IP i Stallarholmen

Tidig samling vid Loftet i Stigtomta lördagsmorgonen den 29:e augusti. En resa som nådde sitt mål när det kändes som att vi kommit till södra Dalarna och till en helt annan klimatzon. Stallarholmen är vackert beläget vid Mälaren och Toresunds Idrottsplats går definitivt inte av för hackor. Jättefina omgivningar och en riktigt toppenfin anläggning! Inte ens det tilltagande regnet kunde få bort känslan av trivsel denna lördag. Damfotboll, mängder av bekanta spelare, fotbollslirare som uppförde sig bra (med andra ord inga förstärkningar, filmningar och förorättade individer som inom stora delar av herrfotbollen). Trots att matchen spelades på plaststrån varvade med gummigranulat.

Fotbollspublik vid Toresunds IP

I Stigtomta IF:s damlag återfinner vi en hel del rutinerade spelare. Spelare som tidigare hållit sig på en högre nivå i seriehierarkin. Jag vet inte vad som fått dem att ännu en gång snöra på sig fotbollsskorna men det är kul att de fortfarande lockas av fotbollen, lagidrottandets sociala sidor samt den organiserade fysiska aktiviteten. Inte nödvändigtvis för annat än att hålla på för att det är roligt.

Ambitionen att återstarta ett damlag i Stigtomta IF:s verksamhet räckte dock inte riktigt utan att ta stöd från grannklubben IK Tun vars damverksamhet lockat till sig väldigt många spelare. A perfect match på sätt och vis och fantastiskt bra med samarbete mellan de närliggande fotbollsföreningarna. Allra bäst för individerna som därmed kan få speltid, rutin och erfarenheter.

Therése Andersson i Stigtomta IF:s gulsvarta matchställ. Kul!

Till Stallarholmen denna arla lördagsmorgon följde fem spelare som tillhör IK Tuns organisation. Självklart förstår jag kommentarerna från några av de inlånade spelarna efter matchen att det är otroligt svårt att uppnå en optimal prestation. De känner inte spelarna runt omkring sig på planen och vet därmed inte hur de temporära lagkamraterna agerar. Men alla såg ut som att de hade kul och stod för en helt okej insats, det räcker långt i min bok.

Malin Erneby, tränare i Stigtomta IF Dam tillsammans med Kjell Larsson

Hemmalaget kunde under matchens första halva föra spelet. De tilläts rulla boll i backlinjen utan att gästerna satte press. Det som däremot inte gick Stallarholmens väg var bollarna på djupet när de gjorde sina anfallsförsök. I en för dem besvärlig medvind stack bollen iväg över den förlängda mållinjen gång efter gång. I första halvleks allra sista minuter var Stigtomta desto närmare att hitta målnätet några gånger. Att första halvan av matchen slutade 0-0 var sammantaget ganska rättvisande.

Den andra halvleken bjöd plötsligt på betydligt mer att notera i matchprotokollet. Och lagen varvade sina poänggivande slag mot varandra. I 52:a matchminuten gjorde Stallarholmens Filippa Dos Santos Johnson 1-0. Detta kvitterades elva minuter senare då Malin Löjtzen i samband med en hörna nickade in kvitteringen till 1-1.

En glad Malin Löjtzen kom direkt från nattpasset på lasarettet till Stallarholmen

Det oavgjorda läget varade inte längre än ett par minuter innan Emma Fredriksson gör 2-1 för Stallarholmen. Var det ett segermål för hemmalaget? Nej, ett sista mål i matchen kvitterade tillställningen och det var Stigtomtas Sara Johansson som på nära håll kunde bredsida in 2-2.

Sara Johansson, Stigtomta IF, som nybliven kvitteringsmålskytt

En regnmatch i Stallis kan faktiskt utgöra grunden för en riktigt bra lördag för undertecknad. Att jag på hemvägen kunde prata om ditten och datten med ett par av spelarna samt tränaren fördjupade det intrycket. Det är liksom så här fotboll ska vara, genuint, och inte som i den internationella pengacirkusen som visas på TV.

Du kan hitta ett 120-tal bilder från matchen via denna länk >>>

Jag önskar båda lagen lycka till i avslutningen av denna märkliga fotbollssäsong!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar