måndag 4 oktober 2021

Eskilstuna tog programenlig seger över Djurgården

Redan från första stund tog Eskilstuna United kommandot i det damallsvenska mötet hemma på Tunavallen mot Djurgårdens IF FF under söndagseftermiddagen. Kanske gjorde man det för att hemmalag förväntas visa vart skåpet ska stå. Kanske spelade även det kollektiva självförtroendet in när man som United är tredjeplacerade och möter ett åttondeplacerat motstånd.

Eskilstuna United DFF mot Djurgårdens IF FF på Tunavallen den 3/10 -21

Söndagen till ära var hemmalaget iklätt ett inte-särskilt-blått hemmaställ. Nej, för att dra uppmärksamhet till bröstcancer-problemet så var fokus riktat mot Rosa Bandet. Sponsorn Länsförsäkringar gick in och betalade 10 kronor per åskådare till cancerforskningen. Och publiken kom nu när restriktionerna lättat, närmare bestämt 1412 stycken.

Eskilstuna Uniteds startelva den 3/10 iförda det specialgjorda Rosa Bandet-matchstället

Hur mycket vädret än kämpade för att lägga sordin på stämningen så lyckades denna match i Damallsvenskan hålla temperaturen och humöret uppe på alla inblandade. Må vara att mungiporna nådde högst på Djurgårds-spelarna och deras supportrar i 20:e minuten då lagkaptenen Michaela van den Bulk satte 0-1 i samband med en hörna. Inte helt ologiskt eftersom det under några minuter sett virrigt, stressigt och oorganiserat ut i Uniteds bakre led. Av detta såg vi ingenting av under resten av matchen och kanske var det intrimningsproblem hos hemmalaget eftersom deras backklippa Matilda Plan var avstängd i denna match.

Matchen TV-bevakades av SVT som hade sin "studio" i Tunavallens ena hörn

United studsade omgående tillbaka och i 22:a minuten nickade Vaila Barsley in kvitteringen till 1-1 på en hörna. Precis som vi sett henna göra många, många gånger förut. Det oavgjorda resultatet stod sig in till halvtidsvilan då publiken hade chansen att värma sig med något från kiosken. Själv staplade jag mig ett halvt varv runt planen med hjälp av min krycka och tog ett par tuggor från en medhavd Japp. Jorå så att.

Damfotbollspubliken är äntligen tillbaka på Tunavallen igen

Det kändes som att det var en tidsfråga innan Eskilstuna skulle ta ledningen i matchen. De hade kontrollen från försvarslinjen, via mittfältet och med spetsiga och oroande anfallare. Mycket riktigt så fick vi se Mia Jalkeryd, vilken värvning under sommaren (!!), nicka in 2-1 i 60:e minuten i samband med en av många United-hörnor. Efter Felicia Rogic "bonusmål" i 74:e var matchen stängd. Felicia fick se sitt knorrade skott mot bortre stolpen slinka mellan armarna på Kelsey Daugherty i Djurgårds-målet och det var kanske inte riktigt vad som kunde förväntas. Ridå.

Jag spekulerade i försomras om att United tycktes ha en säsong framför sig som antingen skulle leda till fisk eller mittemellan. Fjolårets nedflyttningsdramatik kunde inte uteslutas och ingenting pekade på en fågel-placering. Nu har man lyckats ersätta de tappade spetsspelarna, få balans i laget och det finns  chans att kunna försvara den tredjeplats man nu innehar. Förvisso avslutar man årets seriespel med att möta både Rosengård (borta i näst sista omgången) och Häcken (hemma i sista omgången). Dessförinnan hinner man med Kristianstad (borta) och KIF Örebro (hemma, El Gnällico, den 17/10 kl 15.00).