söndag 24 oktober 2021

Svensk rugbyseger över Luxemburg

Oktoberhösten bjöd på klarblå himmel och strålande solsken under lördagen då Sveriges XV-rugbyherrar mötte Luxemburg på Bollspelaren i Norrköping. Det var den första matchen i Conference 1 North där även Lettland, Ungern och Tjeckien deltar. Sverige är inte på långa vägar någon toppnation i rugby-sammanhang, de spelar på den tredje nivån och är rankade 54:a. Deras lördagsmotståndare Luxemburg, pyttelandet som är inklämt mellan Belgien, Tyskland och Frankrike, är rankade 56:a. Lagens senaste möte den 1/11 2019 vann Luxemburg.

Sverige vs Luxemburg på Bollspelaren den 23/10 -21

Norrköping Troján bistod rugbyförbundet med matcharrangemanget på Bollspelaren. Som brukligt nuförtiden streamades matchen för de intresserade som inte kunde vara på plats. Ska man fotografera behöver man vara närvarande så för egen del var det inte mycket annat att göra än att bränna ner till Östergötland och Peking.

Strax över 300 åskådare kunde njuta av solen i ögonen och en säker svensk seger 

Sverige är med liten marginal rankade snäppet bättre än övriga lag i sin grupp i Conference 1 North med ett undantag. Tjeckien är rankade 35:a och det blir en rejäl utmaning när det är dags att mötas i maj 2022 på svensk mark. Eftersom lördagens match var den allra första i gruppen är det svårt att värdera utfallet, särskilt med hänsyn till det längre uppehåll som varit p.g.a. pandemin.

De svenska herrarna redo för match mot Luxemburg

Luxemburgs spelare laddar om i slutskedet av landskampen

Landskampen blev en rejäl triumf för de med svenska intressen. Publiken kunde se en hemmanation som tämligen direkt tog tag i taktpinnen och inte förrän i slutet av första halvleken etablerade gästerna ett anfallsspel som pressade ner sin motståndare. Den svenska ledningen inför halvtidsvilan skrevs till 24-0.

Inmarsch på Bollspelaren minuterna före klockan 14.00

När Luxemburg gjorde sitt första försök tidigt i andra halvleken så kunde det varit en indikation på att de både ville och kunde mer denna krispigt kalla oktoberdag. Denna glitch i det svenska försvarsarbetet var tillfällig, man greppade taktpinnen på nytt och segersiffrorna skrevs till 51-5.

Som vanligt i rugbysammanhang så stortrivdes jag bredvid planen med mina kameror. Och jag önskade att jag skulle få tag på så snabba skor som Alex Melander uppenbarligen lyckats köpa. Alex var tillsammans med några andra spelare i Sverige pigga i buggarna och svårfångade för Luxemburg.


Medan de svenska rugbyherrarna åker till Lettland lördagen den 30/10 spelar de svenska damerna mot Tjeckien på Bollspelaren i Norrköping. Matchstart klockan 14.00, be there or be square.

2 kommentarer: