söndag 5 december 2021

Nytt ljus över Tuns futsalsatsning i Sporthallen

Ryktet har cirkulerat ett tag och nu har jag kontrollerat det med egna ögon. IK Tun har ett futsallag som spelar i division 2. Det är knappast att betrakta som ett rykte eller ens en nyhet när de är serieledare efter omgång 6. Nej, viktigare än så är att jag efter många års fotografiska ångestattacker kan åka till anrika Sporthallen och fotografera sport med hedern och äran i behåll tack vare bytet av lampor i innertaket på hallen. Förvisso är det fortfarande bara två glest placerade rader med armatur och bortre långsidesväggen är så där gillestugsfurubrungul men det är åtminstone enfärgade lampor i taket. Tack!

Sporthallen med nytt ljus

Om vi tittar tillbaka några säsonger så minns vi att IFK Nyköpings herrar satsade på futsal. Tack vare att fotbolls- och futsallicenserna är separerade kunde de locka till sig några vassa spelare från andra klubbar i området. Likaså har hänt denna vinter när IK Tun anmält ett lag till futsal-seriespel. Futsal är av någon anledning en vattendelare om man lyssnar runt bland fotbollsspelarna. Många rynkar på näsan och tycker det är något som bör undvikas in i det längsta. På sin höjd får man se dessa spelare och lag delta i någon inomhuscup där de snarare spelar utomhusfotboll inne än futsal. Och sedan har vi de som med glädje tar till sig futsal-tekniken, taktiken och den obligatoriska avbytarbänksvästen.

IK Tun Futsal mötte Futsal Klubb Eskilstuna under lördagseftermiddagen

Med start klockan 15.30 under lördagen drog de 2x20 minuternas seriespel igång mellan IK Tun Futsal och gästande Futsal Klubb Eskilstuna. Matchinledningen var trevande och den första vassa chansen var gästernas. Hemmalagets målvakt Joakim Petersson bidrog vid det tillfället till att hans lag inte hamnade i underläge och han var mycket säker när det hettade till under andra halvleken. Kvalitén i Tun kom snart nog fram och de avgjorde denna match redan i första halvleken. När det var dags för pausvila stod det 6-0.

Det var gästerna som under första halvleken drog på sig frisparkar i en strid ström. Den sjätte frisparken renderar s.k. långa straffar under resterande tid av respektive halvlek (frisparksräkningen nollställs i halvtid). I andra halvleken var det Tun som hamnade i denna situation. Det var dock bara en lång straff per lag som gav mål. I och med att gästerna reducerade till 6-1 efter ca 6,5 minut av andra halvleken så fick de mod i brösten. 6-1 blev ändå 7-1 innan gästerna ännu en gång kunde reducera. Men från 7-2 var det bara Tun i målprotokollet och slutresultatet 11-2 fastställdes i den allra sista sekunden.

Jag reserverar mig en smula för att jag kan ha fel i det exakta resultatet i denna match. IK Tun själva skriver 11-3 som slutresultat i sociala medier. Matchen är i skrivande stund (lunchtid söndag) inte rapporterade av domarna. Laguppställningarna är inkompletta. Nja, detta händer enstaka gånger även i fotbollssammanhang men jag hoppar inte jämfota av lycka när jag ska skriva mina rader om matcherna.

Sporthallens läktare var näppeligen överfull. Det stämmer även med mitt minne från när IFK Nyköpings futsal-herrar spelade. Att det bara var knappt 30 personer i Sporthallen denna gång var synd, underhållningsvärdet är stort i futsal. Och många mål får man se. När dessutom spelare som Omar Tapia och Edvin Lelic Ahmetovic visar upp sin funktionella teknik och härliga speluppfattning är det extra allt och tummen upp. Lägg till Joakim Peterssons målvaktsspel, både med och utan bomullstuss i näsborren, så får du rejält med underhållning för noll kronor i entréavgift.