onsdag 29 december 2021

Sällsynt NSK-seger över Linden på Rosvalla

Jag åkte under tisdagskvällen till Rosvalla för ett besök i stora ishallen där Nyköpings SK tog emot Eskilstuna Linden. Den tredje omgången av HockeyEttans Södra vår-serie där NSK tidigare fått ihop 4 poäng och Linden är ett av tre lag utan poäng. Det sällsynta fenomenet med en hemmatrupp som nästan kunde beskrivas som "ordinarie" till trots så var förväntningen om en hemmaseger låg. Linden har ju i division 1-sammanhang ett fantastiskt övertag på sin länskonkurrent ute på Rosvalla-isen, det måste man ändå ge dem.

Dubbla derbymöten i mellandagarna mellan Nyköpings SK och Eskilstuna Linden

Någonting kanske ändå inte riktigt är som vanligt denna säsong i styrkeförhållandet mellan lagen. Nyköping har ju haft det oerhört trassligt med sin trupp beroende på skador och sjukdomar. Men likväl ser de betydligt stabilare ut än för Linden denna vinter. Vad Eskilstuna-laget har att tampas med kan jag inte riktigt redogöra för men det ser inte 100% bekymmersfritt ut, det gör det inte. Det blev inte bättre efter tisdagens möte i och med NSK:s seger. Siffrorna 5-3 kunde dessutom varit några mål ytterligare för hemmalaget.

Lenny Eriksson coachade sitt Nyköpings SK väldigt aktivt

Första perioden dominerades av Nyköpings SK. Periodens enda mål gjordes efter drygt 5 minuter av Sören Dietz Larsen i powerplay. Hemmalaget kunde tämligen enkelt hantera två boxplay under andra delen av perioden. Om något finns att önska efter de första 20 minuterna är att laget förvaltar sina lägen och chanser bättre. Den andra perioden var 5 minuter gammal när Linden bjöds in i matchen efter en tappad puck i eget försvarshörn och ett efterföljande två mot ett-läge som Alexander Sollén utnyttjade. Repliken kom från hemmalaget minuten senare då Sören Dietz Larsen gjorde sitt andra mål fram till 2-1. Ledningsmålet följdes upp drygt tre minuter senare då John Moberg satte 3-1. Inför tredje perioden kändes intensiteten hos hemmalaget som matchvinnande. Men den kom av sig ... Tredje perioden inleddes med att gästerna drog på sig tre utvisningar i tämligen tät följd. I spel 5 mot 3 och 5 mot 4 borde Nyköpings SK avgjort denna fajt men icke, Linden replikerade och reducerade till 3-2 av Adam Lidström i spel 4 mot 5 när 6 minuter passerat. Ny energi hos gästerna och tillfälligt oorganiserat spel av hemmalaget ledde också till kvittering av Hampus Wallin då drygt 11 minuter spelats. Väckarklockan hos hemmalaget ljöd och 4-3 via Joakim Stjern Svensson kom endast halvminuten senare. Slutligen fick även Martin Tyllander göra 5-3 när 3,5 minuter återstod av matchen. De återstående raderna i matchprotokollet var många men handlade endast om en störtflod av utvisningar.

422 åskådare tog sig genom Covid-passkontrollen och in till tisdagens hockeyderby

Ny match lagen emellan torsdagen den 30:e då Eskilstuna Linden tar emot hemma i Smehallen. För Nyköpings SK gäller det att rida på denna vågen medan Linden har utmaningen framför sig att spräcka sin poängnolla. Tisdagskvällens skottstatistik 48-18 indikerar en hel del.

Misstag görs alltid under idrottsutövande. Ju högre upp i seriepyramiderna man kommer desto tajtare är marginalerna, toleranserna och förståelsen för fel mindre. Men nog är det ändå så att man måste våga för att vinna. De yngre spelarna som ska etablera sig behöver ett visst utrymme för detta vågspel. I de bästa av världar får nu Nyköpings SK matcha sin tänkta trupp 2021/22 vilket också innebär konkurrens om platserna. Det börjar ju likna en "vanlig" säsong helt plötsligt!