fredag 19 maj 2023

Råby utnyttjade den oknutna säcken

En helgröd torsdag i mitten av maj kan utnyttjas på många olika sätt. Fotbollen har hittat sitt sätt och därmed bjuds allmänheten möjligheten att sätta sig tillrätta vid någon av alla fina fotbollsanläggningar i närområdet. Jag valde att åka över bron. På nylagd asfalt susade jag norrut på väg 53 till Råbyborgen där Råby-Rönö IF:s division 5-herrar öppnat upp grindarna för att välkomna Runtuna IK till ett riktigt bonnaderby.

Duell på soldränkta Råbyborgens gräs den 18/5 -23

Matchen mellan de två lokalkonkurrenterna var i division 5-seriens femte omgång. Runtuna har startat säsongen starkt och har en nolla i förlustkolumnen medan Råby har en mer blanda-och-ge-betonad inledning. Oavsett tidigare resultat är ett derby något speciellt och oftast svårtippat. Oavgjort brukar vara gångbart men så såg det sannerligen inte ut att kunna sluta efter första halvleken mellan det blåa och röda laget.

Som oftast var det välbesökt på Råbyborgens åskådarplatser

Runtuna började matchen starkt medan hemmalaget såg något obekväma ut. Några inledande minuter fick Råby äga innan gästerna tog över och styrde matchen dit de ville. Vi fick se ett tidigt ledningsmål i 5:e minuten av Runtunas energiknippe Victor Dahlqvist och ledningen utökades av Marcus Eriksson i slutminuterna av den första halvleken. Det stod inte mer än 0-2 på resultattavlan men hade kunnat vara en ännu större ledning utifrån skillnaderna i slagstyrka ute på planen. Sport är sällan helt förutsägbar, som tur är, och till andra halvleken fick vi se en scenförändring. Råby kom ut med höjda huvuden medan Runtuna verkade ha tappat tron på vad de pysslade med. 0-2 stod sig dock utan några jättechanser för något av lagen och när matchuret närmade sig 90 minuter var det ett desperat reduceringsjagande hemmalag som till sist hittade rätt genom Jesper Engdahl (tidigare Jansson) fram till 1-2. Efter ett längre avbrott för skada i andra halvleken var det några minuters tilläggstid som skulle hanteras, Runtuna ville givetvis döda dessa minuter snabbast möjligt och Råby ville hitta rätt ännu en gång. På matchens sista spark bombar lagkapten Marcus Axbom bollen i nät fram till 2-2 och det var extremt tydligt vilket lag som vunnit en poäng och vilket lag som förlorat två efter den händelsen.

Summan av kardemumman är att Runtuna förblir obesegrade i division 5-serien och Råby fick en självförtroendeboost samt två millimeter tjockare pannben efter denna match. Vi som satt på publikplats fick solsken och derbyunderhållning, inte fy skam en ledig torsdag.