söndag 14 maj 2023

102-åringen som firade 100

Björkarnas musöronlöv tillsammans med vitsipporna runt Stigtomta IP avslöjade att de var redo för ett hejdundrande arrangemang lördagen den 13:e maj. Ett hundraårsjubileum som borde ha ägt rum i augusti 2021 men efter en avklarad pandemi och två år försenat var allt och alla i fas att ta hand om den nästan 102-åriga föreningens högtidlighållande. Att det skedde samma dag som Råbys 80-årskalas, Nyköpings konstrunda och Oxelö marknad är inget som skrämmer en förening med anor från förr.

Och som vi firade!

I strålande väder firades Stigtomta IF:s 100-årsjubileum hemma på IP

Jag kommer inte att kunna återge Stigtomta IF:s historik. I ett kort blogginlägg går det inte ens att heltäckande beskriva programpunkterna under jubileumsdagen den 13/5. Det jag däremot vet är att en förening som blivit så pass gammal har blivit det tack vare engagemang från oerhört många människor. Den har berört och den har haft betydelse för samhället där den verkat. Jag är stolt att kunna räkna mig till en av många som lagt tid och energi på ledarskap i föreningens viktiga ungdomsverksamhet. För min egen del hade det kunnat vara i en annan förening men som inflyttad Stigtomtabo sedan exakt 30 år tillbaka är det i denna förening våra fyra döttrar fått sin idrottsliga fostran.

Föreningslivet i Stigtomta fanns representerade på IP under jubileet

De verkliga eldsjälarna är motorerna i de livskraftiga föreningarna och jag ser på dessa med beundran. Det blir tuffare och tuffare att locka människor till föreningslivet och när bördorna axlas av allt för få blir det allt svårare att åstadkomma långsiktig hållbarhet. I arbetet med Stigtomta IF:s 100-årsjubileum delades det ledande arbetet i en hängiven grupp som ska ha allt beröm vi kan uppbringa för vad de åstadkom (med extra plus i kanten för vädret de snitsade ihop på allra bästa sätt).

Stigtomta IF:s 100-grupp som fixat med jubileet på ett utomordentligt strålande sätt

Denna dag samlades vi på Stigtomta IP för att tillsammans hylla den snart 102-åriga föreningen i något som blev en hejdundrande familjefest. Besökarna fick ta del av allt från bolljonglering, prick- och precisionsskytte, ansiktsmålning, ponnyridning, spiktävling, hoppborgar, lotteriförsäljning, tipspromenad, foodtruck, fikaförsäljning, förenings- och sponsorpresentationer till ordförande- och borgmästartal till musikaliska uppträdanden av högsta klass. Och så ska vi inte glömma fotbollsunderhållningen då kändisar, profiler och Stigtomta-legendarer drabbade samman ute på den Epa-sönderkörda och försommartorra fotbollsplanen.

Invigningstal med historiska återblickar av ordförande Göran Sund

Hoppborgsinferno

Foodtrucken hade knappt börjat innan Hampus Almberg stod i kö för en burgare

Batman på tipspromenad

Ponnyridning i bortre kanten av idrottsplatsen

I sommarvärmen var i alla fall inte jag avundsjuk på stackaren inne i maskotdräkten

Martina Dahlström underhöll

Bygdens son Mattias Nordkvist underhöll både på fotbollsplanen och scenen

När jag hörde Mattias Nordkvist prata, från scenen som avslutningsnummer denna späckade lördag, om vad Stigtomta och Stigtomta IF betytt för honom så var det genuint. Inget som sades bara för att vara artig. En person med hela Sverige som scen men med fötterna kvar i myllan hemma på IP. När han som avslutningsnummer sjöng den egenkomponerade inmarschlåten till Stigtomta IF "Hemma igen - Gula/Svarta" visste jag att klumpen i halsen skulle få sällskap av en tår i ögonvrån. Det är så med den låten, oavsett hur många gånger jag har hört den på Spotify, och det är så för att jag inte längre kan gå ner till IP utan ett starkt styng av saknad i bröstet efter den person jag starkast av alla förknippar med epitetet Eldsjäl i Stigtomta IF.

Han vars närvaro vi alla kände men som inte fick möjligheten att fira föreningens 100-årsdag. Han vars ande svävade över Stigtomta IP denna underbart vackra majlördag då unga som gamla samlades i Stigtomta IF:s namn. Kjell Larsson, du saknas oss något så oerhört mycket.

Vi hade alla våra olika skäl och orsaker att delta på lördagens festligheter. För de allra flesta var ändå fotbollsmatchen klockan 14.00 i blickfånget. Med spelare som i sinnet fortfarande var fjäderlätta i steget men där vissa kunde uppvisa en viss diskrepans mellan teori och praktik. En spänd förväntan med inslag av viss nervositet kunde noteras men den var nog allra tydligast hos The Christers, coach-legendarerna i Lag Gul som hade att mota de taktiska dragen från Magnus "Dill" på coachplats i Lag Svart.

Lag Gul inför klassikermötet på Stigtomta IP den 13/3 2023

Lag Svart var precis lika profilfyllt som sin motståndare den 13/3 2023

Jag har fotograferat 100-tals fotbollsmatcher de senaste 12 åren. Få av dessa matcher har varit lika roliga att fota som denna 2x30 minuters-fajt hemma på IP. Det vi alla visste (?) var att resultatet var helt ointressant för oss i åskådarledet. Vi fick se många mål, flest av de gula, och vi bjöds på allt man kan önska av en veteranmatch.

Publiken var månghövdad när Stigtomta All Stars mötte Mattias Nordkvists svarta lag

Nej, det blir inget matchreferat även om Berras volleykanon på Mattias inlägg var en läckerbit eller att Fricks självmål på slutet ledde till jubel och omfamningar av både motståndare och lagkamrater men också ställde en annars otäckt bra Janne Olsson i målet.

Har man inte koll på bollen får man istället ta tag i första bästa motståndare

Med detta har jag kommit till slutraderna av min högst personliga jubileumsbetraktelse. Inget annat förenings-jubileum kommer att kunna locka ur mig den typ av känslor som jag känner i skrivande stund. Som med allt annat i livet är ingenting uteslutande vitt eller svart, gråskalorna existerar och så är det naturligtvis även med mitt förhållande till Stigtomta IF. Vid ett tillfälle som detta är det naturligtvis den ljusare delen av gråskalan som ska dominera.

Vill du se vad jubileet handlade om, vilka som var där, vad vi gjorde och hur de luttrade fotbollsidolerna såg ut när de tog i bör du lägga några minuter av ditt liv på bildgalleriet som innehåller drygt 350 bilder och du hittar det HÄR >>>

Stigtomta IF, lycka till under det andra århundradet!

4 kommentarer:

  1. Fint skrivet och fotograferat av den inflyttade eldsjälen. Jag gissar att det är likadant i min gamla förening i Tungelsta. Ni hade tur med vädret i de två år försenade festlighetera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vädergudarna var verkligen med oss denna lördag. Mitt skinn sade till mig framåt kvällen att det hade varit klokt med lite solskyddskräm men det kommer jag förhoppningsvis att lära mig när jag blivit vuxen ...

      Radera
  2. Jag har solskyddsfaktor 30 och 50 hemma. Några timmar på cykeln och man blir lätt lite rödbränd i ansiktet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cykel och sol är en vådlig kombo så då är det nog mer än lämpligt att ha solskyddsfaktor på den högre skalan.

      Radera