söndag 29 januari 2012

Gästabudsbollen -12. Dagen efter...

Efter en lång dag i Rosvallas islada och i säng långt efter midnatt (bilder som snabbsorterades m.m.) så behövdes verkligen en rejäl sovmorgon. Men inte då, de yngsta barnen i huset skulle plötsligt spela Smurf-hits i 100 decibel. När de kommer i tonåren är det pay back time! Ska bli intressant att höra vad de då tycker om smurf-hits klockan 07.30...


Gästabudsbollen är en tradition vi fotbollsintresserade ska vara tacksamma för. Arrangören Nyköpings BIS genomför denna med stort pådrag, många ideella insatser och med proffsig framtoning. Det är inte billigt att hyra en hel arena, anmälningsavgiften är dryg, men man får som deltagare valuta för pengarna. Och matchprogrammet för en tjuga ger mycket information i form av laguppställningar, 4-färgstryck och spelscheman.


Bonusstraff för lag ur lägre divisioner är en av ingredienserna i Gästabudsbollen.


Som spelare ska man behärska det tämligen hala trägolvet. Men också sargreturer, 5 utespelare och förhållandevis stora ytor. Och målvakterna får kasta sig åt alla möjliga och omöjliga håll för att plocka förbipasserande bollar.


Arrangören manifesterade mot rasism. Bra ställningstagande och bra genomfört innan match!


På damsidan där det är 10 deltagande lag brukar platserna täckas av lokala lag till största delen men en och annan "gäst" ges i regel varje år möjlighet att delta. Och det brukar visa sig att oavsett hur duktiga de lagen normalt sett är har de initialt problem i Gästabudsbollen. Årets segrare IFK Täby FK visade detta med eftertryck men de skickliga spelarna i laget visade också att de med några matchers erfarenhet acklimatiserat sig i hallen och till spelet. (Det tog dock någon match längre än vad jag i förväg tippat.)


Emmelie Jönssons boll skruvas in i mål i Tuns gruppspelsvinst mot Täby. En  pärla till mål!


Det är kul med inomhusfotboll i vissa perspektiv. Chansen ges att möta lag från olika divisioner. Det är snabbt och kräver oftast en bra funktionell bollteknik. Tyvärr finns skaderiskerna där också, men på damsidan smällde det bara rejält ett par gånger igår (och vad jag vet utan allt för allvarlig utgång.)


Evelina Johansson (Hargs BK) är ägare till denna bandagerade fot.


Gruppspelet
Jag ska kort summera mina intryck från alla gruppspelsmatcher. 20 matcher kan/ska inte refereras (jag redogjorde för utgången i var och en av matcherna i kommentarsfältet igår) men sammanfattningsvis finns några detaljer värda att lyfta fram. Hargs BK:s framfart och kryss i de två inledande matcherna mot Täby och Eneby är en av de sakerna som jag i och för sig tippade innan men icke desto mindre är värt extra beröm!


Harg mötte Eneby i Gästabudsbollens första match. Matchen slutade 1-1 vilket även HBK:s möte mot Täby gjorde.


Att Trosa/Vagnhärad och Team Rosa skulle spela oavgjort var också förutsett. Inget av lagen överlevde gruppspelet in i slutspelsrundorna och här hade jag kanske trott att Team Rosas tidigare erfarenhet av turneringen skulle betala sig bättre än det nu gjorde.


Det av medierna upphaussade mötet (!) mellan Team Rosa och Trosa/Vagnhärad slutade 1-1.


Nyköpings BIS och IFK Nyköping spelade gruppspelets mest välspelade, intensiva och temporika match. IFK vann med 1-0 sedan Alma Sjödahl gjorde mål förbi en "överbelastad" Lina Lindqvist i Biss-målet.


Bissornas Sofia Kjellberg och IFK:s Melinda Hall i sammandrabbning på träplattorna.


Ni har redan sett bild på Emmelie Jönssons mål mot Täby i gruppspelet och Tuns vinst med 2-1 över de kommande mästarinnorna ska naturligtvis också lyftas fram. I mitt ursprungstips var jag övertygad att Täby skulle ha vant sig vid förhållandena i hallen till denna match, men si det hade jag nog inte helt rätt i. Bra gjort av Tun hur som helst!


Oxelösundstjejerna började tveksamt och osäkert men var förtjänta av seger i sin match mot Eneby. Med ledning 2-0 tills det var 3 minuter kvar spelade de för första gången med engagemang, hjärta och mycket vilja. Nu blev det oavgjort, 2-2, och inget av dessa lag gick vidare ur gruppen.


Innan vi går över till slutspelet med tre "osammanhängande" matchbilder kan noteras att IFK Nyköpings 2-2 mot Peking Västra FC var ett något oväntat resultat. Men det tog Peking-laget till slutspelet och en välförtjänt klapp på axeln!


Ebba Bromée (HBK) och Matilda Bernthson (Tun) i lagens gruppspelsmöte som slutade 1-0 till Harg.
Trosa/Vagnhärads målvakt Michelle Stonham norpar bollen framför IFK:s Hanna Persson.
Lisa Tholander i IFK skottar mot mål sett ur ett något annorlunda perspektiv.


Slutspelet
Slutspelet började med ett par kvartsfinaler för att utkristallisera motstånd till redan semifinalklara IK Tun och IFK Nyköping (i egenskap av gruppsegrare i respektive grupp.) Täby besegrade Norrköpingslaget Peking Västra med 5-1 och Nyköpings BIS slog Hargs BK med 3-0.


De fyra semifinallagen hade jag faktiskt lyckats pricka in i förväg, men däremot blev mötena "i kors" mot vad jag trott. Nu skulle IFK ta sig an Täby och Tun möta Biss. IFK:s möte mot Täby blev en gastkramande historia där IFK hela tiden tog ledningen med en motståndare som envist kvitterade. 3-3 efter full tid och sudden där Täby drog längsta strået.


IFK Nyköpings målvakt Patricia Kaldoyo i sudden death testar skott mot Täbys mål.


I Biss möte med Tun hade Biss-tjejerna lyckats vaska fram 3 kvalificerade chanser innan Tun gjorde sitt första mål på sin första rejäla chans. Emmelie Jönsson 1-0 på långt håll var en äkta "tåfjutt" men grymt snyggt (och effektivt.) När Sabina Dahlström gjorde 2-0 för Tun med 1,5 minut kvar var det ridå ner för arrangörslaget. Tun spelade smart och behärskat kontrollerat när de väl tog ledningen i 8:e minuten.


En jublande Sabina Dahlström i IK Tun med en mindre nöjd Elin Forzelius (Nyköpings BIS) i bakgrunden.


Finalen inleddes med en säkert inslagen bonusstraff av Tuns Rebecka Törnberg. Därefter kan det sägas att Täby helt och hållet ägde matchen. 1-1 kom inom 1 minut och till slut stod Täby som segrare med 4-1. Täby vinner Gästabudsbollen 2012 för att de till sist behärskar omständigheterna, har speed, finess, teknik, rörelse och passningsprecision. Ett grattis till IFK Täby FK men även till finalmotståndaren IK Tun!


Täby besegrade Tun med 4-1 i finalen.


Avslutningsvis vill jag lyfta fram tre spelare efter lördagens spel. Självklart finns det många som förtjänar beröm av många olika anledningar, men här kommer tre av mina egna favoriter.


Först ut blir Peking Västra FC:s målvakt Therese Rinaldo som var mycket duktig både att vakta lagets mål men också att ge stöd åt sitt lag från sin position långt ner i banan. Bra fötter som gjorde att laget vågade vända hem på sin målvakt.


Therese Rinaldo i Peking Västra FC.


Nästa spelare att nämna, och det gör jag med glädje, är IK Tuns Emmelie Jönsson. Jag har en liten lapp hemma med ett uppslag till ett kommande blogginlägg om spelare som jag hoppas lyfter till den kommande utomhussäsongen. Nu har jag fått se ett av namnen redan ta steget! Emmelie bar inte bara kaptensbindeln för IK Tuns damer utan hela sitt lag med den ära!


Emmelie Jönsson i IK Tun.


Slutligen den spelare som enligt mig var outstanding i årets Gästabudsboll. IFK Täby FK:s nr 31 Rebecca Rolin. Hur många mål hon gjorde kanske jag kan se i mina anteckningar, men allt det andra borde räcka i sig för berömmet. Snurrfinter, enorm fart, härlig teknik ja hon visade upp ett mycket brett register.


Rebecca Rolin i IFK Täby FK.


Jag följer upp detta mastodont-inlägg med ett bonusmaterial inom ett par dagar. Det gäller att mjölka ur mesta möjligt av årets Gästabudsboll! :-)


Bilderna finns nu redigerade och klara för visning. Du når dem genom att klicka HÄR!

2 kommentarer:

  1. Hur går lottningen till. Jag menar ex 2 div 5 lag isamma grupp.

    SvaraRadera
  2. Så vitt jag vet är lottningen både på dam- och herrsidan helt slumpvis. Ingen seedning förekommer alltså.
    På herrsidan har det hänt att de två högst placerade lagen i området hamnat i samma grupp.
    Bonusstraffen balanserar till viss del divisionsskillnaden och varje år brukar det i alla fall på herrsidan finnas något "skrällgäng" från lägre divisioner som går långt. Årets exempel måste vara Västerljung i division 6 som gick ända till semifinal och där förlorade med 1-2 till Runtuna (div 4.)
    En rolig detalj är att lottningen, som alla bjuds in till, drar till sig stor uppmärksamhet och det egentliga uppsnacket kan därmed börja.

    SvaraRadera