lördag 7 januari 2012

IF Metall Cup 2012-01-07

I brytningen mellan natt och dag och med en rosaskimrande himmel stickande i ögonen styrde jag österut denna tidiga lördagsmorgon i början av januari nådens år 2012. Man skulle kunna tro att det förutom spelare och domare borde vara ganska ensamt i Ramdalens Sporthall vid ett så okristligt tidigt klockslag men icke då, många var sugna på fotboll och årets upplaga av Metallcupen!

IFK Nyköping (med sin U-trupp) stod som slutsegrare i år.

Arrangörsklubben Oxelösunds IK lyckades locka till sig några av sina lokalkonkurrenter på damsidan men även Dunkers IF som åkt den "långa" vägen ända från Malmköpingstrakten för att vara med i årets cup. Nu blev det gruppspel i två små grupper med vardera 3 lag i varje grupp, och med endast två matcher för varje lag i gruppspelet kunde det bli snårigt att ta sig vidare. Detta fick Nyköpings BIS uppleva då de spelade 0-0 i sina båda gruppmatcher och kom därmed sist i gruppen och fick spela placeringsmatch om 5-6:e plats. (BIS och IFK var de enda lagen som inte släppte in några mål idag, IFK vann cupen och BIS kom näst sist...)

Vad finns det att skriva om från gruppspelet? Några saker jag noterade var att IFK Nyköpings nyförvärv Alma Sjödahl inte behövde många minuter på sig för att presentera sig i nya klubbdressen. Hon gjorde 2 mål direkt i inledningen då IFK mötte IK Tun, och följde upp med ytterligare ett mål i nästa gruppspelsmatch efter ca 5 minuter.

Alma Sjödahl, till höger, här flankerad av IK Tuns nyförvärv Anna Olofsson-Marminge.

Dagens mest svängiga match spelades mellan Nyköpings BIS och Oxelösunds IK. Trots böljande spel med anfall som avlöste varandra slutade matchen 0-0. Matchen hade ett väldigt högt tempo de 10 första minuterna.

OIK:s Sofia Grahn förtjänar extra beröm idag, likaså...
...Nyköpings BIS Angelica "Kicka" Abrahmsson som var Nyköpingslagets bästa idag.

Sista kommentaren från gruppspelet får gå i favör till Oxelösunds IK 2 som i sin förlustmatch mot "omöjliga" slutsegraren IFK Nyköping gjorde en strong insats och var nog närmast av alla lag idag att få hål på IFK när en boll via ribban studsade ner på mållinjen.

Semifinalerna spelades mellan Oxelösunds IK och IK Tun respektive IFK Nyköping och Dunkers IF. OIK mot Tun blev en ganska tempofattig tillställning där misstagen från båda lagen avlöste varandra. Rebecka Törnberg i Tun var dock en av de spelare som absolut förtjänar beröm, men när matchen sedan avgjordes 16 sekunder in i förlängning med sudden death av Pernilla Andersson var det "tack och adjö" för Tun-tjejerna.

Pernilla "PA" Andersson var den av OIK:s alla tjejer som var bäst idag, möjligtvis i konkurrens med...
...den alltid så duktige Iqra Sahi i OIK:s mål. Hon skämmer bort oss i publiken med fina insatser!

I den andra semifinalen mellan IFK och Dunkers IF visade det mycket unga Nyköpingslaget ingen pardon utan Tove Ahlmqvist och Malin Wahlne gjorde sina mål i 5:e resp. 7:e minuten och matchen var klar. IFK:s nyanlände målvakt Jenny Andersson fick glädjen att hålla nollan turneringen igenom.

Jenny Andersson, ny i IFK från Hargs BK denna säsong.

Innan finalen avgjordes spelade Nyköpings BIS mot Oxelösunds IK 2 i en placeringsmatch om 5:e-plats. Nu som först funkade målskyttet för Bissorna, som säkert hade högre förhoppningar denna dag än en 5:e-plats. Biss-tjejerna vann med 3-0, men det tog ända till matchminut 16 innan första målet föll. (Målen gjordes av Helena Granlund, Frida Jarngren och Kajsa Jonsson.)

Finalen blev en spännande och ganska välspelad historia mellan arrangörsklubben OIK och IFK Nyköping. Oxelösunds-laget (båda lagen för all del) överraskade mycket positivt på många sätt idag. Men endast tack vare OIK:s målvakt Iqra Sahi klarade man av IFK:s anstormning de första 3 minuterna av finalen. IFK besitter speed, målskyttar och teknik vilket till sist blev avgörande i finalen. Men OIK var långt ifrån ofarliga i en final som vid full tid slutade 0-0 och förlängningen med sudden death tog vid. När det plockats ut ett par utespelare i varje lag kunde slutligen Tove Almqvist sno åt sig bollen och göra det avgörande målet.

Trots skickliga målskyttar i IFK vill jag lyfta fram Katja Andersson som en av dagens bästa i  laget.

Vad mer? En intensiv morgon och förmiddag för en låtsas-journalist! Med nöd och näppe hann jag resa mig upp mellan matcherna, skriva in matchresultaten på bloggen och sedan sätta mig tillrätta igen för nästa match. Kaffet fick jag ta intravenöst...


2 kommentarer:

  1. Alltid lika roligt att läsa dina reportage, som lilla julafton! God fortsättning...........

    SvaraRadera