onsdag 30 maj 2012

Kylslagen försommardrabbning

Vi är i slutet av maj. Sommaren står med andra ord för dörren enligt almanackan. Men det skulle man inte kunnat tro efter ett par timmar på Enstaberga IP tisdagen den 29/5. Oj vad kallt det var och så stelfrusna fingrarna som greppade kameran blev. Till de positiva upplevelserna hör i alla fall att det var uppehållsväder och kliniskt rent från myggor. Och trots hemmaförlust så var det en trevlig fotbollsmatch (även om majoriteten av det 50-tal som utgjorde kvällens publikhav gärna sett ett annat resultat.)

Damernas division 4 avslutade omgång 5 i och med kvällens match mellan IK Tun 2 och Valla IF. De båda lagen hade inför matchen tillsammans 1 poäng (Tun hade en oavgjord match i bagaget) och var säkerligen båda ytterst intresserade av en 3-poängare. Och allra bäst började Valla-tjejerna som fullständigt rivstartade med 2-3 minuter av massivt tryck mot Tun-målet.

Nu dröjde det till matchminut 18 innan bortalaget tog ledningen. Och de gjorde det samtidigt som Tuns Jeanette "Zazza" Bertling gick omkull (med synbar smärta vilket till en början oroade oss som stod bredvid.) Zazza kunde en stund senare resa sig men då var 0-1 ett faktum.

Jeanette "Zazza" Bertling har ont efter en halv split (?) medan Valla jublar efter 0-1.

Valla ökade på sin ledning till 0-2 efter att ha blivit tilldömda en straff i minut 21. Tuns unga målvakt Alexandra Larsson går åt rätt håll men orkar inte hålla straffen.

Alexandra Larsson i IK Tuns mål är nära, nära att orka hålla straffen som innebar 0-2.

I halvtid står det 0-2. En ganska trevlig första halva som Valla ledde mycket tack vare ett vårdat passningsspel med många exakta passningar till framrusande spelare. Ett välkommet inslag för hemmalaget i första halvlek var  Therese Sjöberg som äntligen fick lira lite boll igen. Hon spelade inspirerat och stod för några riktigt fina aktioner. (Nu blev det bara en halvlek för henne idag, men det lovade gott för framtiden och kanske hade Tuns kvitteringsjakt i andra halvlek räckt ända fram med Therese på planen i alla 90 minuter.)

Therese Sjöberg t.h. gjorde en härlig första halvlek för IK Tun 2.

Andra halvlek hann knappt börja innan det var dags för straff nummer 2 för Valla IF. Denna gång var det nog inte mycket att diskutera efter en hands av Tuns Maria "Hagis" Hagfalk Woss precis framför det egna målet. (Gult var färgen på kortet som halades upp av domaren.) En säkert slagen straff och 0-3. Hagis revansch kom endast en minut senare då hon säkert nickade in en perfekt slagen hörna från lagkamraten Jeanette Bertling.

"Hagis" såg till att det hände mycket i inledningen av andra halvlek.

Kvarten senare, i andra halvleks 18:e minut, gör Erica Thorell matchens prestation när hon sätter 2-3 i IK Tuns jakt på Valla IF:s målmässiga försprång. Hon kommer loss och med sin enorma speed når hon nästan ända ner till kortlinjen innan hon ur snäv vinkel sätter Tuns andra mål för kvällen.

Erica Thorell har antingen väldigt snabba dojjor eller annars är hon helt enkelt kvick i benen...

IK Tun 2 fortsätter att jaga och är det bättre laget i andra halvlek. De pressar och stressar sin motståndare till misstag och Vallas tidigare strukturerade spel får sig en och annan törn. En rese i Vallas mittförsvar, duktiga lagkaptenen Olivia Lloyd, får bl.a. "ta räkning" efter en stenhård boll rakt i planeten.

Valla IF:s lagkapten Olivia Lloyd stod pall även för en och annan smäll mot huvudet  denna kväll.

Under matchens sista 10 minuter lyckas Valla stå upp lite bättre igen och har en och annan halvchans och laget klarar av att hålla hemmalaget stången och matchen slutar 2-3.

"Spanar'n" här i form av coach Tomas By och coach Lasse Asplund i kvällssolen på Enstaberga IP.

Jag tackar lagen för underhållningen denna tisdagskväll och avslutar med en bild på IK Tuns engagerade och ivriga fotograf Per "Bagarn" Ericsson.  Nu är han ju inte bara fotograf utan står många gånger för välkommen markservice till ledare och spelare i samband med träning och match. Bra där Bagarn!

Per "Bagarn" Ericsson i stilstudie på Enstaberga IP.


Fler bilder från matchen hittar du i bildgalleriet.

lördag 26 maj 2012

Ungdomlig seniormatch på Krikon

Seriematch damernas division 5
Omgång 7
Hargs BK 2 - IFK Nyköping 3
Domare: Johnny Mahfod
1-4 (1-1)
Målskytt Hargs BK 2: Sara Johansson (straff)
Målskyttar IFK Nyköping 3: Tove Almqvist (3), Malin Wahlne
Publik: 53 st (ge och ta en och annan)


Nä, lite intressantare matchrapport går det väl att få ihop...?!


Efter en nästan äckligt hektisk vecka var det så äntligen dags att ta igen sig med en dammatch. (Många känner säkert igen sig i tempot som är i livet nu på försommaren, särskilt de som har barn i nedre skolåren, och så här håller det på ända fram till midsommar.) Trots möjligheten att följa med IFK Nyköpings division 2-damer upp till Enskede (tack, det kommer fler chanser hoppas jag) så valde jag att titta till ännu ett av många derbyn på hemmaplan.


Derbyn ger på något vis mer valuta för entré-pengen. Inte för att någon betalade någon entré idag men publiken gav i alla fall av sin tid för att ta del av matchen. Däremot är det ett elände att skriva om derby-matcherna efteråt! Två lokala lag vars spelare, ledare och publik kritiskt granskar alla vinklingar och uttryck i texten. Är det ett utsocknes lag kan man ju som skribent nästan ta till vad tusan som helst om matchen bara man håller sig väl med hemmalaget... ;-)


Krikonbacken och dess undermåliga A-plan.


Idag var alla i båda lagen helt överens om en sak i alla fall. Krikonbackens plan är inte bra. Inte bra alls. Och min slutsats är att IFK Nyköping med sina tekniska spelare och sin önskan om mycket passningar längst marken led mer än hemmalaget av det ojämna underlaget.


IFK Nyköping värmde upp synkroniserat under ledning av Filippa Sjöberg.


I 8:de matchminuten gör IFK Nyköping 0-1 då Tove Almqvist på ett mycket fint inspel av kompisen Saosann Rammo säkert trycker in bollen i nätmaskorna. Och halvleken innehåller bl.a. 3 träträffar av IFK, ett spelövertag men också ett hemmalag som gör det överraskande bra mot det namnkunniga motståndet. Och med ett par minuter kvar av halvleken döms sedan straff till hemmalaget som Sara Johansson förvaltar säkert och bra fram till 1-1 som också står sig halvleken ut.


Straffsituationen då Sandra Petersson i HBK/SIF åker i backen.


Sara Johansson i HBK/SIF sätter säkert lagets straff i första halvlek.


I inledningen av andra halvlek punkterar IFK:s kvicka spelare matchen. I 7:de minuten gör Tove sitt andra mål för dagen och i 9:de ökar Malin Wahlne på till 1-3 när hon skjuter ett skott som går in vid bortre stolproten.


Malin Wahlne i IFK Nyköping fick göra ett mål i derbyt.


I och med Toves tredje mål i matchen i 22:a minuten fastställs också slutresultatet till 1-4.


Tove Almqvist i IFK Nyköping fick göra hattrick i dagens match.


Om IFK hade otur i första halvlek med träffar i stolpar och ribbans insida fick de desto bättre utdelning på sina chanser i andra halvlek. Men hemma-tjejerna gav inte upp utan kämpade matchen igenom och gjorde en helt klart godkänd insats särskilt med tanke på att 3 av spelarna lånats in från Hargs BK:s flicklag F97/98. Här passar jag på att ge ett extra berömmande ord till ytterbacken Sofia Kjellberg som gjorde en fin insats och spelade både med lugn och pondus sin ringa ålder till trots.


Sofia Kjellberg i Hargs BK/Stigtomta IF:s division 5-lag.


I hemmalaget tycker jag Sara Johansson är mycket duktig idag. En teknisk och snabb tjej som tillför det "lilla extra" när hon är inne på planen. Och i IFK Nyköping ska utöver duktiga tremålsskytten Tove Almqvist även Clara Nylund få lite extra beröm. Hon kämpar och sliter förtjänstfullt för sina lagkamrater.


Hur var det nu med blogginläggets rubrik "Ungdomlig seriematch..."? Jo, äldst på planen var tant Levina Andersson i hemmalaget, född 1992. Därefter kommer åldringen Malin Larsson också i hemmalaget som är född 1993. Så de tjejer som är födda 1994 på planen hade anledning att känna att ålderns höst började närma sig... ;-)


Som avslutning, och helt out of topic, måste jag lyfta på hatten för IFK Nyköpings division 2-damer som idag åkte upp till Enskede och spelade mot det lag i division 2-serien som inte tappat ett enda poäng, släppt in endast 3 mål och själva gjort 17. IFK vinner den på pappret svåra bortamatchen med 5-1 och om nu inte Enskede IK ställde upp med ett F14-lag måste man imponeras över insatsen från IFK:s sida!


Och som vanligt hittar ni matchbilder från dagens derby i bildgalleriet!


Over and out

Bevakning division 5-derby

Krikonbacken är spelplatsen. HBK/SIF är hemmalaget och IFK Nyköpings tredjelag är bortalaget. Matchstart klockan 15.00 och detta sker i den vackraste av årstider med en temperatur som enligt undertecknad är nästintill perfekt (18 grader och mulet är min definition på BRA väder!)

Det har gått att läsa en hel del om samarbetslaget HBK/SIF här på bloggen men om IFK 3 har det inte skrivits mycket. En för dagen väldigt vass uppställning ska bli spännande att följa. Och hur bra kan HBK/SIF stå emot de offensiva pjäserna från IFK?

Häng med!

tisdag 22 maj 2012

Eftertankens kranka blekhet

Jag har naivt inbillat mig att jag genom denna bloggs innehåll lyft intresset för damfotbollen i allmänhet och Nyköpingstraktens damfotboll i synnerhet. Genom en massa bilder har många spelare visats både för de avbildade själva men också för en bredare allmänhet. Dessa bilder tillsammans med en hel del text har jag någonstans tänkt skulle främja fotbollen och öka förståelsen för de olika förutsättningar som lagen i bevakningsområdet har och vara till gagn för de allra flesta parter.




Försent har jag insett att allt detta fotograferande och bevakande har lett till något jag inte förutsett och inte heller vill bidra till. Efter en intensiv vår med många besök hos flera av lagen har jag efterhand konstaterat att det mer än en gång tydligt märks att fotbollsspelaren där ute på planen, mitt under match, synligt markerar att hon är medveten om min och kamerans närvaro. Jag vill inte förstöra för den som är på planen för att uteslutande koncentrera sig på spelet. (Och ur sportfotografiskt hänseende vill jag ha bilder på spelare som är helt inne i det som händer på planen och omedvetna om vad som händer runtomkring.)


För några dagar sedan fick jag också uppleva att en spelare, under pågående match, tydligt markerade att hon absolut inte ville bli fotograferad. Och det var denna reaktion som fick mig att börja tänka på om jag faktiskt utsätter en väldig massa spelare för något som de uppfattar som besvärande, särskilt med tanke på att dessa bilder publiceras på internet utan egentlig kontroll över vilka som sprider dessa filer vidare och i vilka sammanhang bilderna senare dyker upp.


Är det kanske bäst att de lokala idrottsutövarna, oftast på nivån "glada amatörer", ska få hålla på med sin hobby ifred från såna som jag? Jag erbjuder inte några kloka reportage där allmänheten får höra vad idrottsutövaren tycker efter tävlingstillfället (allt under kontrollerade former för den intervjuade.)


Med över 5000 sidbesök per månad (över 50 000 besök de första 10 månaderna) når jag ut till en hel del människor, men kanske gör jag de lokala fotbolls-tjejerna en otjänst när jag själviskt åker runt och utövar ett av mina stora intressen, fotografering. Givetvis finns bland de återkommande blogg-besökarna sådan som jag, alltså nyfikna och fotbollsintresserade "hangarounds", men kanske ratar de aktiva bloggen då de  helt enkelt tycker att det är jobbigt att riskera att se sig själv på bild.


Jag vacklar...

lördag 19 maj 2012

IFK tog 3 pinnar på Vallen

IFK Nyköpings damer gjorde idag efterlängtad comeback på sin hemmaarena Folkungavallen efter ett par inledande hemmamatcher som spelats på plastmattan vid Rosvalla. Och även om inte gräsmattan är lika slät och fin som på andra sidan stan så är trivseln desto högre hemma på Folkungavallen för spelarna och publiken.


Det var en härlig lördagseftermiddag att spela fotboll på. Soligt och lagom varmt, något blåsigt men på alla sätt bra förhållanden. Och publiken kunde räknas in till drygt 100 personer. För motståndarlaget Eneby BK, som ju kommer från Norrköping, är inte dagens bortamatch alltför avlägsen geografiskt. 


IFK började matchen med följande uppställning:
Patricia Kaldoyo i mål.
Karoline Pettersson, Julina Andersson, Sofia Sandström och Elin Forzelius i backlinjen.
Jennifer Askesten, Edina Begovic, Melinda Hall (balansspelare bakom centrala mittfältet), Alma Sjödahl och Lisa Tholander på mitten.
Hanna Persson i ensamt majestät på topp.


Karoline Pettersson, eller för dagen Kapten Karro, med lillfingret i halvtaskigt skick.


Som den uppmärksamme borde noterat vid det här laget så vann IFK Nyköping dagens möte, men resultatet stannade vid 1-0 och målet gjordes i 21:a matchminuten. Efter en situation där Hanna Persson får med sig bollen förbi Enebys målvakt och två backar lyckas hon peta bollen i mål (eller om hon viftade in den med ett av sina skosnören.) Men vem om inte Hanna är det som hamnar i dessa bollvinnande situationer...?


Matchens enda mål gjorde Hanna Persson för IFK Nyköping.


IFK Nyköping kämpade och slet föredömligt matchen igenom. Och de skapade många lägen även om de flesta avslut blev tämligen enkla att plocka in i nyporna för Eneby-målvakten. (Hon fick dock tippa ut en projektil som Elin Forzelius avlossade i mitten av andra halvlek till hörna.)


Enebys försvar bjöd inte på minsta lilla misstag idag som IFK kunde utnyttja.

I IFK Nyköping var centrala mittfältaren Edina Begovic sin vana trogen väldigt aktiv. Och visst hade man hoppats att hon vid något tillfälle under matchen skulle fått komma till med ett distansskott med lite tryck, men det sparar hon uppenbarligen på till något senare tillfälle.


Edina Begovic i IFK Nyköping slet förtjänstfullt matchen igenom idag.


För IFK genomfördes endast ett byte idag och det var i matchminut 60 då Amanda Nordlie kom in och Jennifer Askesten byttes ut.


Urban Strand lät idag flicklandslagsaktuelle Julina Andersson spela mittback, och det gjorde den unga talangen mycket bra. (Men det klart, har man för en vecka sedan spelat en hel landskamp mot Danmark, F16, på den positionen så är den nog inte helt främmande.)


Julina Andersson är ytterst följsam i sitt backspel för IFK Nyköping.


För hemmalaget och dess publik blev det spännande ända in i slutet av matchen, men någonstans kändes det ändå som om IFK Nyköping var närmare att göra 2-0 än att gästande Eneby BK skulle kvittera till 1-1. Nu var Eneby långt ifrån dåliga, och testade hemmalagets födelsedagsfirande keeper Patricia Kaldoyo några gånger under matchen.


Patricia Kaldoyo passade på att fylla 19 år på matchdagen. Och så fick hon hålla nollan i dagens match.


Annars då? Jo, det kändes bra att få traska runt och fota på Folkungavallen även i år. Något såg lite annorlunda ut med förra årets lagkapten Therese Andersson, jag funderar på om det är något med hennes mage...


Förra säsongens lagkapten Therese Andersson hjälper till från bänken i år (än så länge i alla fall.)


Och bäst som man står och fotar målsituationer får man något framför kameran som man inte vill ha där! Jag har ondgjort mig tidigare över domare som ska springa förbi, men denna gång var det lokaltidningens fotograf som uppenbarligen såg en ledig yta där framför mig... ;-)


Jo jo, men det blev ändå inte mål så vad gör väl en annan fotografs ryggtavla i detta läge? :-)


Jag tackar för mig denna gång och tipsar om att ni kan hitta 35 matchbilder i bildgalleriet som ni bl.a. kommer åt genom att klicka HÄR!

Äntligen Folkungavallen!

Nu kanske det är så att fotbollsspelarna i IFK Nyköping hellre är på konstgräset vid Rosvalla, och jag kan tycka att det ofta är svårt att fota på den anrika arenan, men som idrottskonsument är det riktigt, riktigt härligt att befinna sig på den något gistna och flagnande anläggningen bredvid järnvägen och Nyköpingsån. (Blogg-rekord i långa meningar?)

Lördagen den 19:e maj klockan 15.00 tar IFK Nyköpings division 2-damer emot östgötska Eneby BK i seriens femte omgång. IFK som börjat seriespelet med två segrar, en oavgjord och nu senast en förlust möter ett lag med två segrar och två förluster. Jämnt och ovisst på pappret således i en serie som inte kommit så långt.

Vi sätter oss tillrätta och hoppas på en bra fotbollsmatch!

fredag 18 maj 2012

HBK/SIF vinner ännu en match

Jag var glad att få se samarbetslaget Hargs BK/Stigtomta IF göra en riktigt schysst insats i dam-femman under fredagskvällen, då prestationen när jag såg dem senast var allt annat än OK. (Stryk med 2-3 i Vingåker.) Nåväl, denna fina fredagskväll var det ett betydligt bättre spelande hemmalag som fick inkassera sin andra raka vinst i damfemman efter seger mot Triangeln IK:s andralag med 6-4 (2-2.)


Nya avbytarbås på Stigtomta IP (de gamla i trä finns nu på Tängsta IP:s 7-mannaplan.)


Vi var väl ett 50-tal som hittade till matchen som spelades på en fotbollsplan som var i mycket fint skick. Och det lovar gott för helgens herr-matcher som ska spelas på planen (bl.a. division 5-derby mellan Stigtomta IF:s och IK Tuns herrar på söndag kl 16.00.)


Ledargruppen i samarbetslaget har utökats sedan en kort tid tillbaka. För Stigtomta IF:s del har Mariette Karlsson tillkommit och finns nu tillhands för division 5-laget.


Mariette Karlsson, tränare i Stigtomta IF (och därmed i HBK/SIF.)


Hemmalaget fick en tacksam start på matchen då man redan i 6:e minuten kunde göra 1-0 genom frisparksmål från långt håll av Amanda Johnson.


Amanda Johnson i HBK/SIF gjorde 1-0.


Därefter följde en period på 10 minuter då gästerna helt tog över och skapade en hel del oreda i hemmaförsvaret. Men sedan tog plötsligt hemmalaget tag i spelet i 5-6 minuter innan gästerna kvitterade i 23:e minuten och utökade sin ledning i 27:e minuten. Med 5 minuter kvar av halvleken gör sedan Evelina Johansson 2-2 med ett fint placerat skott högt i bortre burgavlens insida.


Evelina Johansson i HBK/SIF gör 2-2 straxt innan halvtidspausen.


Med endast någon minut spelad av andra halvlek får hemmalaget åter ledningen i matchen genom påpassligt mål av Lovisa Bjurlén.


Lovisa Bjurlén i HBK/SIF gjorde 3-2 i inledningen av andra halvlek.


Hemmalaget pumpade på och fick mer och mer att säga till om i matchen. Kanske bidrog den tunna avbytarbänken för gästernas del till den något matta andra halvleken från deras sida (1 avbytare.) 4-2 kommer i andra halvleks 13:e minut genom en för kvällen bra Sofia Rundström.


Sofia Rundström i HBK/SIF gör 4-2.


Några minuter efter 4-2 kommer sedan 5-2 genom Elin Svedling som också utökar till 6-2 i andra halvleks 32:a minut (fint framspelad av Evelina Johansson.)


Elin Svedling i HBK/SIF, tvåmålsskytt under fredagskvällen.


Med ledning 6-2 verkar skärpan till viss del försvinna och gästerna tillåts reducera i 34:e och 44:e minuten av andra halvlek. Men Triangelns IK 2 var egentligen aldrig nära i andra halvlek att få grepp om matchen.


Allt som allt en ganska bra division 5-match. Hemmalagets samtliga spelare ska ha godkänt för sina insatser men betyget MVG går i min betygsbok tveklöst till Evelina Johansson denna afton. Utöver ett eget mål, ett flertal fina framspelningar så bidrog hon med att hålla i bollen och skapa tid och utrymme för lagkamraterna att hinna i position för kommande passningar. Bra där Evelina!


Bilder? Jovisst, några blev det ju och du hittar dem i bildgalleriet!


Nu laddar vi om batterierna för kommande matcher. Helgen har med nöd och näppe börjat och lördagen erbjuder ett flertal dam-matcher (men de börjar nästan samtidigt så man måste ju välja...) Och söndagens matcher för de lokala damlagen är alla på bortaplan så jag siktar på att titta på en herr-match som omväxling!

Sällsynt tillfälle

I och med Stigtomta IF:s samarbete med Hargs BK på damsidan blir det inte allt för många matcher i Stigtomta denna säsong. Ikväll är dock ett sådant tillfälle. Härligt och inbjudande väder i den skira försommargrönskan och nästintill krypavstånd till matcharenan. Taget!

Att senaste kollen på division 5-samarbetsdamerna (i Vingåker) inte var någon fotbolls-upplevelse i den högre skolan glömmer jag (och förhoppningsvis spelarna som nu har en seger i bagaget.) Kvällens motstånd står Eskilstuna-laget Triangeln 2 för.

Häng med!

måndag 14 maj 2012

Delad pott på Enstaberga IP

Måndagskvällen den 14:e maj tog IK Tuns andralag emot Team Rosa SK för division 4-möte. Inför dryga 50-talet åskådare delade lagen systerligt på poängen efter 1-1 (1-1), men förutom första 15-20 minuterna som dominerades av gästerna, måste nog sägas att matchen ändå tillföll hemmalaget.


Team Rosa började matchen bäst och tog också ledningen i 12:e minuten. Men inte långt efter att Tun hamnade i underläge började de ta mer och mer hand om spel och boll. Och kvitteringen kom i 26:e minuten då lagkapten Jeanette "Zazza" Bertling med en perfekt frispark från långt håll prickade motståndarmålets kryss. Hon vet var hon ska sätta dem, den rutinerade damen.


Jeanette Bertling prickade krysset och blev lagets målskytt denna måndagskväll.


Jag ska inte fördjupa mig i denna sena matchrapport, men en sak som noterades var att IK Tuns centrala mittfält tämligen väl lyckades neutralisera motståndarlagets duktiga Linn Karlsson (som ändå bjöd på ett par tvåfotsdribblingar i den högre skolan.)


IK Tuns Mimmi Andersson slet föredömligt på mittfältet tillsammans med...


Katarina Quershi som även hon krigade bra mot Team Rosas namnkunniga mittfält.


Linn Karlsson i Team Rosa med utmärkt teknik och blick för spelet.


Annars uppskattade jag att se IK Tuns Lisa Karlsson på planen då hon ikväll spelade mittback. Lisa har haft några hektiska veckor som dansinstruktör då hon haft uppvisningar "mest hela tiden" (bl.a. tillsammans med lagkamraten Melinda Padron.)


IK Tuns Lisa Karlsson i full aktion som fotbollsspelare (och inte dansare denna kväll.)


En tjej som byttes in i andra halvlek var, från Tuns äldsta flicklag inlånade, Hanna Gustavsson. Där vilade inga ledsamheter utan hon tog för sig bra som back och gav ett mycket gediget intryck.


Bra inhopp av Tuns Hanna Gustavsson i  division 4-matchen.


Det är skoj med fotboll, även om Team Rosas mur på bilden nedan tycks tro att mura är "the real thing".


Extra kul med mur.


Tyvärr togs något av udden ur denna match då IK Tun fick se två av sina spelare under andra halvlek liggandes i svåra plågor på planen. Befarade knäskador på bägge, svårt att bedöma allvaret initialt, men de tillkom i situationer då spelarna varken hade boll eller motståndare i närheten av sig. Måtte det inte vara allt för allvarligt i något av fallen och vi håller tummarna för att snart få återse Rebecka Gustavsson och Julia Johansson!


Fler bilder från matchen hittar du i bildgalleriet!

söndag 13 maj 2012

Bennys Bönor fixade 3 pinnar

Benny Gustafsson, tränare i Oxelösunds IK:s damlag

Som rubriken antyder så tog idag Oxelösunds IK:s damlag sin tredje seger av tre möjliga i dam-fyran. Denna gång stod Telge United FF:s andralag för motståndet (som även de kom till denna match med två inledande segrar i serien.) OIK:s seger skrevs till 4-2 efter 2-1 i paus. Nu toppar OIK tillsammans med Julita/Gropptorp tabellen som enda lag med full poäng efter 3 omgångar. Men serien är lång och fortfarande att betrakta som väldigt oviss...


De två lagen bjöd det dryga 60-tal som sökt sig till eftermiddagssolen på Ramdalens IP:s konstgräs på riktigt fin fotbollsunderhållning. Båda lagen klarade av ett högt tempo med bibehållen bollkontroll. Och båda lagen bjöd på vårdat passningsspel men där möjligtvis OIK bryter av oftare med lite längre bollar (vilket är sällsynt från Telge-tjejerna åtminstone idag.)


På Telge Uniteds hemsida har man sedan någon dag tillbaka gått ut och efterlyst fler spelare till sitt division 4-lag (man har även lag i division 3.) Måhända är truppen något för tunn, och jag gissar att några dubblerat med spel i båda lagen denna helg. En som i alla fall gjorde det var Trosa IF-fostrade Ronja Gustafsson (som var med i division 3-mötet mot IK Tun under lördagen.)


Ronja Gustafsson i Telge United,, senaste klubbadress TVD.


Idag tog OIK ledningen genom Micaela Ekholm i 15:e minuten, och det är även hon som i 27:e minuten ökar på till 2-0. Minuten efter detta reducerar Telge till 2-1 och dessa siffror står sig till pausvilan.


3 minuter in i andra halvlek gör sedan Sofia Grahn 3-1, och det var för hennes del knappt någon ansträngning att få in bollen i tomt mål från ca 40 cm håll... (Ett långt, fint inlägg stoppades tillfälligt av målvakten i Telge men inte bättre än att bollen studsade på hennes huvud/rygg och Sofia kunde enkelt "låna" bollen och lägga in den i mål.)


Upprinnelsen till OIK:s 3-1.


I 61:a matchminuten gör sedan Micaela Ekholm sitt tredje och lagets fjärde mål fram till 4-1. Med 21 minuter kvar av matchen tillåts Telge reducera men i och med det fastställdes också slutresultatet, 4-2.


Micaela "Micis" Ekholm fixade 3 baljor åt OIK idag.


Sofia Grahn t.h. fick göra mål i dagens match för sitt Oxelösunds IK.


Hemmalaget började krokna sista 20 minuterna av matchen, och i takt med att Telge allt ivrigare jagade ytterligare reducering blev det lite grinigt ett tag där ute på plastmattan. Men det var först de allra sista skälvande minuterna som jag tyckte att hemmalaget trampade rejält i kvicksand i sitt försvarspel, dessförinnan hade det bra kontroll på sin motståndare. Trots 4 mål och fina insatser framåt skulle jag vilja lyfta fram hela OIK:s försvarslinje idag som jag tyckte var mycket säkra. (Och när man tror att det är kört då motståndaren har fritt fram ensam mot mål kommer den där Pernilla Andersson trippande och snor bollen på något sätt...)


Mittbacken och lagkaptenen Sandra "Ekis" Ekholm styr med försvarsarbetet.


Som framgått här ovan var det en trevlig och välspelad match med två duktiga lag. OIK vinner enligt mig tack vare sin större tyngd och beslutsamhet men också tack vare de duktiga målgörarna som vet var de har motståndarkassen. (Telge United har lika mycket av spelet idag, men verkar vilja spela sig ända fram till mållinjen.)


Jag tar min rödbrända panna till söndagsvila och avslutar med en miljöbild från Ramdalens IP. Jag vet att klubben där nere i kuststaden tycker att jag bekymrar mig allt för mycket om detaljerna runt "deras" anläggning, men jag kan bara inte låta bli. (Kanske är det av ren och skär avundsjuka som jag går på om Ramdalens alla skrymslen och vrår.)


Snart är vallgraven runt A-planen färdiggrävd. Med eller utan arsenik.


Fler bilder? Naturligtvis! Känner mig oftast inspirerad av att fota nere på Ramdalen, och förhoppningsvis finner DU någon av bilderna sevärd i bildgalleriet! (Sedan i lördags spökar något med bildkopplingarna i galleriet där bilderna ligger med övriga webben, men jag hoppas och tror att det går att komma åt bilderna direkt i bildgalleriet i alla fall.)

Svala vindar på Ramdalen

Med arsenik-högarna bakom ryggen står jag nu på Ramdalens konstgräsplan för bevakning av Oxelösundsdamernas division 4-möte mot Telge United 2.

Båda lagen obesegrade efter 2 omgångar. Ska bli mycket intressant det här!

Häng med!

lördag 12 maj 2012

Division 3-derby på kvällskvisten

Jag vill börja med att tacka tjejerna i Nyköpings BIS och Hargs BK för fredagsunderhållningen. Jag var inte ensam om att välja damfotboll som avstamp för helgen, vi var nog ett 80-tal runt Rosvallas äldre konstgräsplan. Och nyfikna falanger till OIK- och Tuns damlag syntes bland åskådarna. Kul!

Betongläktaren  skulle få komma till nytta på fler sätt denna kväll.

På väg in till Rosvalla (något försenad ska erkännas) såg jag regnbågen landa i trakterna kring Harg/Krikonbacken. Var det ett tecken måntro? Det skulle visa sig vara det, men snarare på hur varierat vädret varit och skulle bli denna fredag i mitten av maj. Sol och regnskurar avlöste varandra.

Efter en halvlek av detta derby var jag övertygad om att det stod 2-2. Tokfel. När jag gick genom Rosvallas foajé gjorde tydligen Sofia Kjellberg 1-0 efter mindre än en minut från matchstart. Man ska vara på plats i tid, jag får bättra mig några snäpp! Särskilt i en så pass öppen match med chanser åt båda håll och där kanske inte bolltekniken var på topp men viljan att vinna var hög från båda lagen.

Fullt så här ängsligt var det inte i Hargs försvar!

Efter Biss tidiga ledning fick jag se ett par bra chanser åt båda håll innan Jenny Wevel med ett skott utanför straffområdeslinjen gjorde 2-0 för sitt rödklädda hemmalag.

Jenny Wevel glad. Och jag missade hennes signum målpiruetten med kameran...

Hargs unga tjejer ger aldrig upp och varför skulle de göra det? En reducering genom Emma Andersson satt i målställningens främre insida (och studsade ut via hjulet strax bakom stolproten.) Välplacerad avslutning. Minuten senare var det dags för 3-1 men detta får räknas in i kategorien slumpmål. Bissornas Helena Granlund agerar med sitt smalben bollplank och får se en undanrensning från HBK:s försvar studsa in i mål från ganska långt håll.

Nyköpings BIS Helena Granlund med HBK:s Sofia Johansson i bakgrunden.

Innan första halvlek var slut fick vi i publiken njuta av kvällssolen och ännu ett mål. En dubbelhörna gav Hargs Emma Andersson läge att sikta in sig och hon drog andra hörnsparken över Lina Lindqvist fingrar och direkt in i mål.

Emma Andersson, 2-målsskytt för HBK, på väg med bollen till hörnflaggan.

Om första halvlek var händelsrik så blev inte andra halvlek mindre innehållsrik. Men även vädret bjöd på variation. Tyvärr.

Betongläktaren duger som paraply men med något låg framkant för publiken som söker skydd.

De glada tjejerna i BIS flicklag F02/03 var bollkajsor denna match. Här i skydd under Maria Larssons paraply.

Dagens första målskytt fick i andra halvlek visa vilken löd hon har i högerdojan. 4-2 för Nyköpings BIS kommer ur en pressad frispark slagen av Sofia Kjellberg. Pang. Men som skrivet tidigare så har det blåa laget ett fighter-hjärta som är stort och reduceringen till 4-3 kommer från vassa Ebba Bromées fötter.

Hargs Ebba Bromée är alltid målfarlig. Så även denna afton.

Med ca 10 minuter kvar av matchen stänker Sofia Kjellberg in sitt tredje mål med ännu en tung träff på bollen.

Nyköpings BIS Sofia Kjellberg här i kamp med Hargs BK:s Emelie Petersson.

Även om HBK inte ger upp ligger Biss på i slutet av matchen för ännu ett mål. Och vid slutsignalen med slutresultatet 5-3 till Nyköpings BIS kunde man ana en förlösande lättnad hos Biss-spelarna (och ledarna.)

Glada och lättade miner hos Nyköpings BIS efter kvällens derbyseger.

Nyköpings BIS tyngd och rutin fällde nog delvis avgörandet ikväll men heder åt det unga Harg som kämpar bra. Med de båda lagens insats ikväll som mall lär det nog bli en och annan poäng även i fortsättningen av division 3-serien.

Avslutningsvis måste jag erkänna mig besegrad av tröttheten under den sena fredagskvällen. Normalt brukar jag försöka ta hand om bilder och textskrivande direkt efter match, men jag klarade inte av att förmå mig till det denna gång. Den vakne och uppmärksamme kunde i alla fall få sin nyfikehet stillad av intervjuer på utmärkta lokalsporten.se straxt efter match.

Nyköpings BIS tränare Caj Hjelm i intervju med lokalsporten.se.

Och visst finns det nu bilder från kvällen i bildgalleriet!