torsdag 10 januari 2013

Metallcupen, extended version part 2

"Vem tror han att han är som dröjer med cup-rapporteringen så himla länge?" Ok, inte så snyggt gjort av mig, jag ber om ursäkt, men gör nu ett försök att slutföra debriefingen av Metallcupen.

Måhända dödar jag det återstående intresset i ämnet genom att inleda med lite statistik. Och jag gör det genom att jämföra lördagens herr-cup (NWP-Cupen) med damernas IF Metall Cup. Båda cuperna spelades med lika många deltagande lag och på samma sätt. I damernas cup gjordes totalt 57 mål (38 i gruppspelet + 19 i slutspelet) medan herr-cupen fick ihop 47 mål (22 mål i gruppspelet och 25 i slutspelet.) Herr-cupen innehöll 2 matcher som slutade 0-0 och damerna ungefär en (placeringsmatchen mellan Team Rosa SK och Dunkers IF stod 0-0 efter full tid, efter förlängning och ordinarie straffomgångar innan till sist en sudden death-straff fick avgöra.) I 7 av damernas matcher (av totalt 17 matcher) lyckades ett av lagen hålla nollan men det var bara IFK Nyköping, genom målvakten Jenny Andersson (som varvade målvaktandet med Iqra Sahi), som klarade av att hålla nollan i två av sina matcher. Bra där IFK och Jenny!


IFK Nyköpings Filippa Sjöberg åkte i backen och bjöd på onda ögat mot den skyldige...

Jag antydde redan i det förra inlägget att det inte bara fanns offensiva urkrafter nedtecknade i mina anteckningar från söndagen. Ett par lagkaptener med defensivt ansvar vill jag gärna nämna då jag tycker att de gick in i cupen med härlig inställning och med säkra insatser för sina lag. Det gäller IK Tuns Desirèe Olsson och Oxelösunds IK:s Sandra Ekholm. Bra jobbat tjejer!


Desirèe "Dessi" Olsson, lagkapten under cupen för IK Tun.
Sandra "Ekis" Ekholm, lagkapten under cupen för Oxelösunds IK.

Gruppspelets alla matcher lämnas mer eller mindre okommenterade här och nu. Jag gav korta resultatrapporter från varje match under pågående cup i söndags. Värt att notera är att i två av matcherna gjordes 8 mål. Inledningsmatchen mellan IK Tun och OIK slutade 4-4 och IFK Nyköpings 8-0 mot Dunkers IF var undantagen från regeln att det brukar vara målsnålt i futsal-sammanhang. Och ännu en notering är att alla placerings- och slutspelsmatcher slutade med uddamåls-differenser när Hesa Fredrik ljöd genom lokalen och förkunnade matchslut.

Placeringsmatcherna
Match om 7-8:e plats spelades mellan Team Rosa SK och Dunkers IF. Min upplevelse av matchen var inte odelat positiv, men till tjejernas försvar ska sägas att de nog inte hade 100% laddning kvar till denna match som ju inte gällde så mycket. 0-0 efter förlängning och de 3 första straffomgångarna gav till slut seger med 1-0 till Team Rosa när sudden-straffarna inleddes.

Matchen om 5-6:e plats spelades mellan Torshälla-Nyby IS och Hargs BK. Båda lagen hade i gruppspelet huvudsakligen uppvisat fin fotboll. Det blev en jämn match mellan lagen där Emma Andersson gav HBK ledningen innan TNIS kvitterade. Även denna match gick till en resultatlös förlängning men i straffomgångarna var HBK vassast och Sofia Rundström kunde avgöra tillställningen.

Semifinalerna
Den första semifinalen spelades mellan hemmalaget Oxelösunds IK och Strängnäs-laget IK Viljan. De båda lagen bjöd upp till en mycket bra match som var både tät och tuff. Sandra Ekholm gav OIK ledningen innan Viljans Linnéa Eriksson både kvitterade och gav sitt lag ledningen och fastställde slutresultatet till 2-1 i Viljans favör.

Den andra semifinalen hade rejält med derby-karaktär och spelades mellan IFK Nyköping och IK Tun. IFK drog upp ett alldeles enormt tempo i inledningen av matchen och tog också ledningen genom mål av Malin Wahlne innan Jeanette "Zazza" Bertling (utespelare under cupen för Tun) kvitterade på en inspark från långt håll på ena långsidan av planen. Med minuten kvar av matchen avgör IFK:s Moa Ivehammar. Inget av lagen ville förlora detta och publiken gav sig hän och lät sig höras. Skoj!

Finalen
Metallcupens final kom att spelas mellan IFK Nyköping och IK Viljan. Lagen stötte ihop redan under gruppspelet där Viljan gick segrande ur fajten med 2-0. Detta efter en i mina ögon ganska slät insats av IFK som slarvade och inte såg riktigt fokuserade ut den gången. Men efter ungefär 5 minuter av finalen ledde IFK Nyköping med 3-0 och såg definitivt närvarande ut!


Finalens målskytte inleddes av IFK Nyköpings Malin Wahlne...
...för att följas upp av Sevinc Qurbanova...
...och för IFK:s del avslutas av Frida Karlsson.

IK Viljan hinner reducera till 3-1 innan första halvlek tar slut. I andra halvlek är IFK inte så ivriga, spelar något avvaktande men verkar ändå vara det lag som bestämmer tempot i matchen. Det jagande Viljan-gänget lyckas till slut reducera till 3-2 men närmare än så kom de aldrig.


Lagkaptenen Filippa Sjöberg tar emot förstapriset ur arrangörsklubbens Henrik Lewerissas händer.

Jag kan äntligen sätta punkt för min utdragna cup-rapport och gör det med en bild på Tuns Zazza som uppfunnit sporten ribbstols-basket. Eller vad det nu är...




Ha dä!

2 kommentarer:

  1. Tack för mycket bra rapportering Lasse! Längtar alltid efter att läsa det du skrivit och såklart att spana in alla actionbilder som du tar. :) /Sanna Myrbakk OIK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Sanningen är att jag ju tycker att det är så himla roligt att följa den lokala damfotbollen i Nyköping/Oxelösund. Och om mitt nöje kan roa andra så är det faktiskt dubbel glädje.

      Lycka till på lördag då ni tillsammans med IK Tun ska ta er an svårt motstånd i Värmbols 7-mannacup.

      //Lasse J

      Radera