lördag 19 januari 2013

SM i futsal, gruppspel 1

I det första regionala gruppspelet i futsal-SM vann tidigare under lördagen Södermanlands representant IFK Nyköping efter segrar över IFK Norrköping och Tyresö FF. Nyköpings-laget kvalificerade sig till detta gruppspel i och med segern i DM i slutet av november och får nu ställa in siktet på gruppspel 2 som avgörs den 2:a eller 3:dje februari.

Jag ska ge dig en något utförligare rapport från dagen men måste tillåtas ge en naturromantisk utsvävning till att börja med. Den ytterst kyliga morgonen gav oss en hög och klarblå himmel. För att nå Vilstahallen i Eskilstuna från min utgångspunkt i Stigtomta tog jag den gamla vanliga vägen via Vrena, Tärnö och Husby Oppunda. Bitvis var det obeskrivligt vackert med frostkristalltunga björkgrenar som skimrade i silver och guld, en soluppgång där ljuset bröts i köld-diset över sjöar och fält. Vilken sagolik start på dagen!

Eskilstunas Vilsta-område i vinterskrud. Snökanonerna jobbade för fullt i backen.

Damernas gruppspel inleddes klockan 10.30 då kamratmötet ägde rum mellan Nyköping och Norrköping. IFK Norrköping spelade säsongen 2012 i Söderettan men mäktade inte med att ta en plats i Elitettan till säsongen 2013. Men nog såg man framför sig en tänkbart svår match för IFK Nyköping. Vi var dock inte många som bänkade oss till matchstart, med funktionärerna inräknat var vi endast ca 25 personer.

Vilstahallens läktare med publik, funktionärer och domare.

Nyköping startade optimistiskt och tog ledningen redan efter 1:13. Om det var Sofia Sjöberg eller möjligtvis Saosann Rammo som ska tillskrivas målet får de nog reda ut sinsemellan. När drygt 11 minuter spelats av första halvlek (man spelade 2x20 minuter effektiv tid) ledde Nyköpings-tjejerna med 3-0 och Melinda Hall samt Saosann Rammo hade då gjort var sitt mål. Högt tempo med tydlig Nyköpings-kontroll på det som skedde. Men Norrköping reducerade på grund av ett slarvigt uppspel när matchuret stod på 14:15 och i och med detta fick de mycket mer att säga till om.

Andra halvleks första 5 minuter gick även de till Norrköping. Då gör Saosann 4-1 för Nyköping och det får betraktas som viktigt för utgången men innebar också "proppen ur".

Saosann Rammo, en av segerorganisatörerna i Norrköpings-mötet.

Saosanns mål följs av 5-1 genom Melinda Hall och 6-1 från Amanda Nordlies fötter.

Melinda Hall, avlossade tunga skott flera gånger under lördagen.

I mitten av andra halvlek reducerar IFK Norrköping innan Saosann sätter 7-2. Nyköpings nästa mål lär inte Amanda Nordlie glömma i första taget. Om hon ser det positivt kan hon tillräkna sig en assist, men den var knappast frivillig... Melinda Hall dundrade på ett tungt skott som skulle gått in om inte fröken Nordlie stått där vid stolpen och via magen lämnat en retur som sedan Melinda satte i nätmaskorna.

Måljublet efter Melinda Halls 8-2 fick bli snabb-rehabilitering av Nordlie istället.

Matchens sista två mål producerades av Tove Almqvist som gjort så mycket under matchen på ett fenomenalt sätt. 10-2 och IFK Norrköping blev i andra halvlek tilltryckta å det grövsta.

IFK Nyköpings Tove Almqvist var lysande i första matchen.

IFK Nyköpings många mål var bl.a. ett resultat av ett kvickt, tekniskt och mycket rörligt anfallsspel. Några nävar med extra-plus måste lämnas över till ungdomarna Tove Almqvist och Saosann Rammo som Norrköping inte hade en chans att stoppa i denna match.

I pausen mellan matcherna gavs jag chansen att förhöra mig om ett par spelare som nog hade varit med idag om inte skador kommit i vägen. För några veckor sedan ådrog sig Julina Andersson en knäskada som förhoppningsvis inte är värre än att hon kan börja träna igen om ungefär en vecka. Alma Sjödahl kom inhoppandes i hallen på kryckor och hon hade lyckats töja ut ett ledband i högerfoten på sista träningen inför helgen. Surt.

IFK Norrköping spelade damgruppens andra match då de mötte Tyresö FF. Efter en halvlek ledde IFK Norrköping med 2-1 men Tyresö hade trots underläget haft flest vassa chanser av de två lagen. Men någonting mystiskt (?) hände i andra halvlek för plötsligt fick Norrköping igång sitt anfallsspel och defilerade in i mål med en 11-2-seger över Tyresö. I sammanhanget ska nämnas att Tyresö FF representerades i futsal-sammanhang av spelare ur Tyresö DFF-truppen som den kommande utomhus-säsongen kommer att spela i division 1.

IFK Norrköpings Daniella di Luca i rött var en av många bra i matchen mot Tyresö.

Hur skulle IFK Nyköping reagera på resultatet mellan Norrköping och Tyresö när de skulle avsluta tävlingsdagen med möte mot de sistnämnda? Inte så bra visade det sig. I en ganska tempofattig match hann både IFK Nyköping och Tyresö FF ställa upp sig i sina försvarsboxar så fort motståndaren hade bollen.  Första halvlek rann iväg och 0-0 lyste signifikativt på resultattavlan.

Tyresös försvarare och lagkapten Malin Paulsson var bra i mötet mot IFK Nyköping.

När matchuret förkunnade att det gått 2 minuter och 49 sekunder av andra halvlek tog Tyresö ledningen. Men 12 sekunder senare hade Nyköping kvitterat genom Amanda Nordlie.

Amanda Nordlie hade hittat luft igen sedan slutet av första matchen.

IFK Nyköping och Tyresö spelade helt jämnt med varandra. Nyköpings-tjejerna avlossade dock fler tunga distansskott mot mål än sin motståndare. Och det var på ett tungt skott som Amanda Johansson gav IFK ledningen i matchminut 12.

Amanda Johansson uppvaktas av Sofia Sjöberg efter sitt ledningsmål.

IFK:s ledning höll i 1,5 minuter innan Tyresö snyggt kvitterar till 2-2. Och för att dra ut på spänningen in i det längsta gjorde inte Sofia Sjöberg sitt avgörande mål förrän det var 51 sekunder kvar av matchen...

Sofia Sjöberg i IFK Nyköping i återhållsamt måljubel.

Kul att efter IFK Nyköpings andra match för dagen konstatera att det fanns en tjej som det lyste lite extra kring. Sofia Sjöberg ville, kunde och gjorde.

Det finns ett knappt 60-tal bilder från IFK Nyköpings två matcher i bildgalleriet.