onsdag 23 januari 2013

Fotbollslasse tippar GBB 2013

Gästabudsbollen är en riktig mastodont-övning för de inblandade lagen. Inte nog med att man tvingas komma igång tidigt på lördagsmorgonen, man ska dessutom försöka spela fotboll under något udda och ovana former inför en tämligen stor publik. För att späda på den mentala anspänningen lite till så handlar det om att komma upp i fokus många gånger under en dag. För de som tänkt sig gå hela vägen till final krävs 5 eller 6 matcher. Inklusive finalen har man alltså som mest 7 matcher i benen under samma dag vilket inte lär lämna någon spelare opåverkad.

Du ska få mitt tips om utgången av årets Gästabudsboll på damsidan. Jag betonar att det är ett tips, ingen absolut sanning! Det brukar i regel skrälla lite här och där (vilket ju är omöjligt att förutsäga eftersom det annars inte skulle betraktas som en skräll...) För att tippa vägs de sedvanliga komponenterna in när lag ställs mot varandra, men i Gästabudsbollen spelar ytterligare faktorer in. Ingressen säger en del om detta. Rutin och erfarenhet är inte oviktigt och eftersom det är korta matcher med bonus-straffar för divisionsskillnader är inte heller detta oviktigt i sammanhanget.

Vid en snabb överblick konstaterar jag, som säkert en hel del andra redan gjort, att grupp B känns ruggigt tuff. Där finns många mycket dugliga lag och två ska säga tack och hej redan efter gruppspelet. Om vi räknar ihop divisionssumman i grupp A blir den 16. Divisionssumman i grupp B är 12. Utifrån detta finns det vissa belägg för att stämpla grupp B som den tuffare av årets grupper. (Jag går inte så långt som att kalla den Dödens grupp då det endast kan hända om Argentina är ett av de deltagande lagen...)



Grupp A
Här återfinner vi två stycken så kallade andralag men också titelförsvararna. Vi hittar också ett kustlag som haft hysteriskt svårt att hävda sig på trägolvet de senaste åren. Och grannarna i norr som nu är med för andra gången.

Titelförsvarande IFK Täby FK har sedan förra året haft en bra utomhussäsong i division 2 Östra Svealand. Man placerade sig 3:a och kommer alltså att spela division 1 (Norra Svealand) säsongen 2013. IFK Nyköping 2 spelade fin inomhus-fotboll senast i Metallcupen men många av spelarna har tidigare inte satt sin fot i Gästabudsturneringen. Och det gäller framförallt många av spelarna i Hargs BK 2 som får räknas som rena noviser i sammanhanget. Oxelösunds IK har inte lyckats hävda sig särskilt bra i denna turnering, de kan dock prestera bra inomhusfotboll vilket de visade i Metallcupen (men de spelade samtidigt Värmbols Dam Cup utan att göra ett enda mål.) Vagnhärads SK var med ifjol som nykomlingar, och bör kunna hävda sig bättre detta år.

Tippade lag att gå vidare ur gruppen:
















Grupp B
Grupp B är en grupp med hög-oktanigt innehåll. Som minst spelar lagen i division 3 och det säger en del om konkurrensen. Och även om gruppen innehåller ett division 1-lag så är det ett av gruppens division 3-lag som tog sig längst förra året. Tre av lagen avancerade en division när säsongen 2012 summerades. Den främmande fågeln i gruppen är inte mer avlägsen än att de återfinns strax västsydväst om Södertälje.

IK Tun visade under förra årets turnering framfötterna och tog sig till final. I år är truppen förstärkt och mixen av rutin och ungdomlig entusiasm är ett plus. Men som motståndare har de bl.a. IFK Nyköping som nu i helgen visade att de kan en del (åtminstone när det kommer till futsal.)  Division 3-nykomlingarna Nykvarns SK var mycket bra i Hallgrens Damcup ifjol men laget har här emot sig att de är nykomlingar i sammanhanget och i denna grupp kan det straffa dem brutalt. Hargs BK har ett ungt lag men de har likväl hunnit skaffa sig en hel del rutin. Laget spelade sekvenser av mycket fin och finurlig inomhus-fotboll i Metallcupen. Slutligen har vi arrangörsklubben Nyköpings BIS som har mycket som talar till deras fördel. Spelarna har rutinen, spelsinnet och disciplinen på planen. Men hur långt räcker målfabrikationen?

Tippade lag att gå vidare ur gruppen:


















Tippade kvartsfinaler:
Kvartsfinal 1: IFK Nyköping 2 - IK Tun
Kvartsfinal 2: Nyköpings BIS - Oxelösunds IK

Tippade semifinaler:
Semifinal 1: IFK Nyköping- IK Tun
Semifinal 2: IFK Täby- Nyköpings BIS

Tippad final:
IFK Nyköping- IFK Täby

Tippad slutsegrare:
IFK Nyköping


Till lagen här nedanför uppmanar jag således: Prove me wrong!  (Eller uttryckt i  modernare termer: Google me wrong!)






HBK 1 och 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar