Det vankades division 1-premiär i bandyns södra serie under onsdagskvällen. Katrineholm Bandys U-lag välkomnade Finspångs AIK till Kronfågel Arena på Backavallen. Och portarna stod välkomnande öppna med gratisentré till den uppdämt sugna bandypubliken. De hörsammade locktonerna och imponerande 254 personer rasslade in till den sena vardagskvällsmatchen.

Bandy med extra allt mellan Katrineholm Bandy U och Finspångs AIK

Även om det finns en länsgräns mellan Katrineholm och Finspång kan man nog ändå hävda att det handlar om derby när orternas bandylag möts. Det är ju bara ett rejält stenkast och en spottloska som avstånd lagen emellan. Att matchstarten var klockan 20.00 kanske inte spelade så stor roll men för mig som Stigtomtabo blev det sent innan jag var tillbaka i hemmets trygga hamn. Då var jag trött som en dygnande lanare vars Jolt-cola tagit slut.

Delar av läktaren under onsdagskvällens bandyderby

Tröttast av alla denna kväll borde Katrineholms-klacken blivit. Som hardcore-supportrar kastades de ut på en emotionell bergochdalbane-tur som det tar tid innan de återhämtar sig ifrån. Det var ett hemmalag som tog ledningen i matchen men som sedan överlät spelet och initiativet till de gästande östgötarna. Vi fick se kvitteringen till 1-1 innan den första halvleken var över. Då hade vi även fått oss till livs en svettig målvaktsräddning på en Finspångs-straff. Det fortsatte på samma sätt i andra halvleken och 1-2 var inte ologiskt på något sätt. Det kom dock en scenförändring när Katrineholms U-lag började lägga lyror och gästerna allt oftare såg sig orättvist behandlade av både motståndare och domare. Energin verkade riktas på fel saker. 2-2 kom i mitten av andra halvlek och sedan kom även 3-2 efter en Niklas Eriksson-kanon på hörna.

Med kvarten kvar fanns det tid kvar för Finspång att återta initiativet. Men vid det här laget i matchen kändes det som att hemmalaget hade lite bättre koll på grejorna och sig själva än under de första två tredjedelarna av matchen. Minuterna gick, vi fick se Niklas Eriksson bandageras och bäras av planen med någon form av benskada, och matchen fick många tilläggsminuter. I 96:e minuten får Finspång sin chans på en hörna och nog sjutton lyckas Joakim Bonnevier knacka in bollen på matchens sista bolltouch fram till 3-3.

Med hemmaögon var det både förargligt och snopet men jag måste nog påstå att det kändes rätt att Finspång fick med sig åtminstone en poäng från denna premiärmatch. Det var spännande, ovisst och svängigt. En sån där bandymatch som ger mersmak. Katrineholm Bandy har sitt representationslag i Bandyallsvenskan och där har de framför sig två bortamatcher innan de den 27/11 skrinnar ut på hemmaisen för match mot klassiska Nässjö IF. Vill man som katrineholmare släcka bandytörsten innan dess kan man se U-laget möta Oskarshamns BS den 20/11 klockan 14.00. Med eller utan gamla A-lagshjältar är det värt ett besök! Är man mer lagd åt det östgötska hållet och gillar bandy utomhus tar man sig till Grosvads IP i Finspång den 23/11 då de spelar derby mot Derby. Det du.

Mina försök att ännu en gång fotografera bandy resulterade i detta bildgalleri >>>