söndag 2 juni 2013

IFK Nyköping bekväma i regnet

Det ska tusan vara låtsas-fotograf i fotbollssammanhang när det regnar oavbrutet under en hel match... Kanske borde jag följa pingis eller värja istället. Inomhussporter bjuder sällan på överraskningar när det gäller vädret i alla fall. Lördagens division 1-match mellan IFK Nyköping och tabelljumbon Gideonsbergs IF var inte plättlätt att plåta. Mörkt som i en kolgruva och kramp i vänster armhåla (!) av att knipa fast ett paraply som skydd för kamerautrustningen.

Förutom undertecknad, spelarna, domartrion, matchvärden och bollkajsorna satt alla övriga besökare på Folkungavallen uppflugna på den gamla träläktaren. Jag fick ihop 85 åskådare, vilket gärna hade fått vara flera då IFK bjöd på anfallsglad fotbollsunderhållning. Detta kunde man redan på förhand gissat sig till utifrån gästernas kamp i botten av tabellen, vilket jag tycker och tänker lite mer om längre fram i texten.

Där satt de alla, torra och fina, under träläktarens tak. Där fotot togs regnade det.

IFK Nyköping startade med följande elva:
Målvakt: Sophia Frindberg
Backlinje: Julina Andersson, Maria Wictorsson, Sofia Sandström, Amanda Johansson.
Mittfält: Melinda Hall, Hanna Persson, Tove Almqvist, Edina Begovic, Alma Sjödahl.
Anfall: Sofia Sjöberg.

Julina Andersson, tillbaka i startelvan men nu som ytterback.

Som huvuddomare agerade Esra Kisa. Ännu en kvinnlig domare och med sig hade hon linjedomare från Stockholms-området.

Huvuddomare Esra Kisa.

IFK har haft några tveksamma matchstarter i tidigare matcher men under lördagsmötet var det tvärtom. En lurig hörna nära mål, slagen av Edina Begovic, nickades in av Hanna Persson i 4:de minuten. Och mindre än en minut senare gjorde Hanna 2-0 när hon ryckte sig loss på högerkanten och distinkt sköt otagbart för Gideonsbergs målvakt.

IFK Nyköpings Hanna Persson fick äntligen sätta sitt avtryck i målprotokollet igen.

Tempot gick ner i matchen i samma takt som regnet tilltog. Och det blev allt halare vilket så när orsakat ett par oavsiktliga ful-kapningar när försvarande spelare halkade in i situationerna. Tur att Folkungavallens gräsmatta för tillfället är i så fint skick så att den klarade regnmängden hyfsat.

I andra halvleks 10:de minut tvingades IFK byta ut en skadad Alma Sjödahl. Hon har haft en del problem med en fot tidigare, och kanske var det det som spökade även under lördagsmatchen. In kom Lisa Tholander i Almas ställe.

Redan i inledningen av andra halvlek tvingades nr 10 Alma Sjödahl bryta.

Gideonsbergs-tjejerna tilläts rulla boll ostörda på egen planhalva då och då i början av andra halvlek och då visade de upp god bollbehandling och teknik. Men när de sattes under press kunde IFK allt som oftast vinna tillbaka bollen och sätta full fart framåt.

IFK Nyköping gör 3-0 på straff i andra halvleks 20:de minut. Tröjdragningen på Hanna Persson var för tydlig för att domaren skulle kunna blunda för den. Och Edinas straffspark sattes för säkerhets skull hårt i krysset... (Du kan se straffen och dess placering i bildgalleriet.)

Straffsituationen fram till 3-0.

Direkt efter straffen fram till 3-0 gjorde IFK sitt andra byte då Sofia Sjöberg byttes ut till förmån för Saosann Rammo. Och Saosann bjöd på fotbollsunderhållning i den absolut högsta skolan när hon gjorde 4-0 i andra halvleks 28:de minut. Med en avancerad tvåfotsdribbling snirklar hon sig genom Gideonsbergsförsvaret och vickar in bollen med högerfotens utsida vilket målvakten (eller någon annan) omöjligen kunde läsa.

Saosann Rammos 4-0 var superbt. Show!

Med 8 minuter kvar av matchen fångar Hanna Persson upp en lite för lös hemåtpassning och kan runda målvakten och rulla in sitt tredje mål för dagen. (Även den situationen kan du hitta i bildgalleriet.) Hanna bör vara nöjd med att både få göra mål från sin yttermittfältsposition och att avsluta matchen som målproducerande toppforward.

Hanna Persson i steget under första halvlek.

Efter matchen utsågs Hanna Persson till matchens lirare i hemmalaget. Och för gästerna fick deras nr 10, Priscilla Burgos, den utmärkelsen.

Gideonsbergs IF:s Priscilla Burgos.

Jag gjorde en utläggning redan igår i kommentarsfältet om Gideonsbergs insats. Jag gjorde det utifrån att frågan ställdes och jag brukar inte fördjupa mina matchrapporter med tyckande om lag som jag inte har någon koll på alls. Ett konstaterande är att detta unga lag definitivt har talang men tyvärr är deras orutin och avsaknad av pondus ett dilemma för laget. Naturligtvis borde det finnas några rutinerade och erfarna rävar med på planen för att ge stöd åt dessa unga spelare som fortfarande är under utveckling och utbildning. Det tynger dem naturligtvis extra att självförtroendet flyger sin kos i takt med förlusterna i division 1. Jag stannar vid detta och gissar att det finns orsaker till att det ser ut som det gör just nu i anrika Gideonsbergs IF.

Jag vill dela ut några Fotbollslasse också!

Fyra Fotbollslasse går till...

Maria Wictorsson! Mittbacken och lagkaptenen hittar mer och mer rätt i allt hon gör efter att ha haft ett längre break för barnafödande. Nu vet ju i och för sig inte vi i Nyköping vad hon tidigare haft för kapacitet men för varje match som går har i alla fall jag sett att hon tar för sig mer och mer och blir bättre och bättre. Igår, när inte trycket mot IFK:s backlinje var nämnvärt mätbar, gjorde hon även några offensiva utflykter (utöver vid hörnorna.)

IFK Nyköpings Maria Wictorsson blir bara bättre!

En spelare jag brukar vurma för och som fått mycket beröm den senaste tiden är Melinda Hall. Med defensivt ansvar på mittfältet i grunduppställningen gör hon ett enormt arbete "i det tysta". Hennes teknik är erkänt god och hon tycks lika bekväm med bollen vid båda fötterna. Och i så här bra form har inte jag sett henne tidigare!

IFK Nyköpings Melinda Hall verkar vara i toppform!

En Fotbollslasse går till...

Underbetyg till IFK Nyköpings distansskytte! En hel del mer går att önska av tjejerna i IFK när det gäller skotten från distans. Under lördagen avlossades bössorna åtskilliga gånger. Oftast med resultatet att bollen försvann upp i närheten av stratosfären. Eller som lösa pastejer i famnen på motståndarmålisen. Jag ska inte kasta sten i glashus, själv skjuter jag nog som en kratta, men jag tränar inte fotboll flera gånger i veckan heller...

Som vanligt hade jag sällskap av andra aktörer som regelbundet bevakar IFK Nyköpings förehavanden. Södermanlands Nyheters fotograf David Lundgren hade samma problem som undertecknad med regnet och även han gjorde ett försök med paraply innan han hittade en annan lösning på problemet.

SN:s utsände fotograf David Lundgren hamnade utanför flickornas omklädningsrum.

Och Martin Brunelius från lokalsporten.se kunde stå torrt i mitten av läktarbyggnaden. En del har det bra! (För övrigt är deras korta sammanfattning från matchen väl värd att titta på, om inte annat så för att se Saosann Rammos mål.)

Där uppe står lokalsporten.se och filmar!

Jag avrundar med att berätta att så många som 75 bilder från matchen finns i bildgalleriet. Jag svär tyst för mig själv över att bildsorteringen inte riktigt funkat denna gång och att den sista hälften av bilder egentligen skulle varit först. Men du får gilla läget helt enkelt. Och kanske blev det onödigt många bilder men det får kompensera det faktum att jag inte kan bevaka IFK:s nästkommande hemmamatch den 15/6.