tisdag 16 oktober 2012

I backspegeln 2012, del 2


Nu är det dags att titta tillbaka på ännu en genomförd säsong för damlagen i Nyköpingsregionen. I ett par inlägg tittar vi på hur de 10 seriespelande lagen placerat sig och hur bloggaren egentligen tippade inför säsongen.
Redan tidigt i januari skrevs det i ett par inlägg om vad lagen hade att förvänta sig av säsongen 2012. I Spåkulans förutsägelser för 2012, del 1 kunde man läsa om IK Tun, Nyköpings BIS, Oxelösunds IK och Hargs BK. Och i Spåkulans förutsägelser för 2012, del 2 kunde man läsa om Stigtomta IF, Ålberga GIF, IFK Nyköping A och IFK Nyköping U.

Och den gamla sanningen att tabellen inte ljuger är väl fortfarande sann!?

Nyköpings BIS
Placering i division 3: 4:a
Tippade som 4:a i mitt inlägg Inför seriespelet 2012, Nyköpings BIS

Biss på bortaplan. Folkungavallen och derbymöte mot IFK Nyköping 2.

Nyköpings BIS inledde seriespelet med 3 raka förluster och när första halvan spelats av serien hade laget inte dragit ihop mer än 6 poäng (1 vinst och 3 oavgjorda.) Men under andra halvan bärgades 18 poäng och de totalt 24 poängen gav laget en slutlig 4:de-plats. (Förvisso med hela 6 poäng upp till trean Åkers IF.)

Laget spelade ihop 9 av 18 möjliga derby-poäng.

Att mittbacken Petra Germerud fick ge upp fotbollskarriären under våren p.g.a. konstaterade ryggproblem måste räknas till de mindre roliga händelserna för Nyköpings BIS denna säsong. Och en redan tunn trupp blev ännu tunnare.

Inlåningen från IFK Nyköping passerade inte obemärkt förbi under seriespelet. Lena Karlsson var jämn, bra och funkade direkt hos de rödtröjade.


Hargs BK
Placering i division 3: 8:a
Tippade som 8:a i mitt inlägg Inför seriespelet 2012, Hargs BK

Hargs-tjejerna tackar för god match på Krikonbacken.

Att som mittenlag i division 4 ta klivit rakt upp i trean är inte lätt. I det läget är det behjälpligt med truppförstärkning i form av några rutinerade spelare som kan hjälpa laget etablera sig på en högre nivå. Denna förmån fick dock inte HBK åtnjuta säsongen 2012. Men det måste sägas, trots att det i SN stod att läsa "miserabel säsong i damtrean", att laget har kämpat på fint. De många unga spelarna såg till att undvika sistaplatsen genom vinst i sista omgången och de landade bara 4 poäng efter grann-konkurrenterna IK Tun i tabellen.

Kan man få alla tjejer att fortsätta har dessa unga spelare alla möjligheter att redan nästkommande säsong visa att de lärt sig massor under året och denna erfarenhet kommer man att ha nytta av kommande säsonger.

5 av 18 möjliga derbypoäng gick till Hargs-tjejerna.

Krikonbackens gräsmatta i våras måste ha varit bland det sämsta som skådats. Det kan knappast spelarna lastas för, de var också drabbade som tvingades spela där...

Motståndet har detta år många gånger varit lite för svårt men en sak vill jag betona och det är att tjejerna visat en positiv inställning och gott humör på ett bättre sätt än under de matcher jag såg dem spela 2011.


Oxelösunds IK
Placering i division 4: 6:a
Tippade 3:a i mitt inlägg Inför seriespelet 2012, Oxelösunds IK

OIK-spelarna bildar klunga på Ramdalens konstgräs.

Oxelösunds IK:s damlag far upp och ner i seriesystemet och antalet aktiva tycks variera stort under åren. Denna säsong räckte spelarmaterialet inte till för ett andralag. Inför säsongen försvann några duktiga spelare och minnet av den misslyckade division 3-säsongen 2011 var också något som måste övervinnas. Men någonstans på vägen hittades harmoni och balans. Serien inleddes med 3 segrar. Sedan följde 6 matcher utan vinst innan återstoden av säsongen gav ett jämnare resultat.

Personligen hade jag helst sett laget spela på Ramdalens A-plan. Gräs är ändå gräs, typ. Men å andra sidan har A-planen stått i träda länge detta år p.g.a. omläggning av friidrottarnas springa-runt-i-ring-yta.

OIK anno 2012 har varit en bra blandning av "gammal" och ung där de yngre tjejerna utvecklats mycket sedan säsongen 2011. (Även om det från en del fötter fortfarande kommer en del stressade och ängsliga bollar.) Man gjorde nog klokt i att avböja möjligheten till en friplats i division 3 denna säsong. 

Sedan har man också under säsongen haft en Pernilla Andersson som slutat och börjat ett otal antal gånger... ;-)


HBK/SIF
Placering i division 5 (våren): 9:a (2:a i fortsättningsserien under hösten)
Tippade 10:a till sommaruppehållet i Inför seriespelet 2012, "andralagen" i Tun, HBK & IFK

Tjejerna insisterade. När väl den seriösa lagbilden var tagen så...

Det unga samarbetslaget fick spela en märklig division 5-säsong. Våren blev en enkelserie med hela 11 matcher medan hösten stod för ett enda anti-klimax. De 6 främsta lagen spelade vidare i division 5 A. HBK/SIF:s klart godkända insats under våren med 3 lag bakom sig räckte dock endast till spel i 5 B som teoretiskt skulle innehålla 6 lag. Nu blev de bara 4 lag efter 2 avhopp och seriespelet tog slut redan 9/9 för den blå/svarta laget. Spelare i denna unga ålder behöver matcher för att vidareutbildas och utvecklas!

Tyvärr visade det sig att trots det teoretiskt stora antalet spelare behövdes inlåning från Hargs F97/98-lag då och då (eller snarare i allt större omfattning under säsongens gång.)

Samarbetet har idrottsligt fallit väl ut. Även socialt har det funkat bra mellan Hargs- och Stigtomta-tjejerna. Och denna säsong har de båda division 5-gängen gått till match med fokus och prestation i första rummet.


Ålberga GIF
Placering i Östergötlands 7-manna: 3:a
Tippade 2:a i mitt inlägg Inför seriespelet 2012, Ålberga GIF


Ålberga-spelarna laddar för match hemma på Dambroängen.

Med 8 lag i serien har Ålberga denna säsong fått spela 14 omgångar och ännu ett år sett sig om på de mest avlägsna platser i grann-länet. I år hände dock det anmärkningsvärda att förra årets seriedominant Åtvidabergs FF B fick ge sig mot stabilt presterande Kvarsebo IK. För Ålberga som förra året hade Kvarsebo bakom sig i tabellen blev det nu en 3:dje-plats. Här spelade definitivt Kvarsebo-damernas ökade slagstyrka in för ÅGIF:s placering.

Det är alltid lika gemytligt på Dambroängen. I år fick jag ju dessutom förmånen att se blivande seriesegrarna när de mötte Ålberga där vid min matchbevakning.

Mitt samvete gnager dock även nu efter säsongen. Jag hade ambitionen att se Ålbergas damlag åtminstone ett par gånger under den passerade säsongen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar