onsdag 10 oktober 2012

Säsongen 2012, en översyn

Den som varit ivrig läsare av denna blogg har utomhus-säsongen 2012 kunnat ta del av 15 träningsmatcher, 2 cupmatcher i Svenska Cupen, Hallgrens Damcup samt 43 seriematcher. Om jag räknar Hallgrens Damcup som EN match innebär detta 60 stycken 11-mannamatcher samt 1 styck 7-mannamatch. Damfotboll, alltså. (Sedan har jag fotat ett par herrmatcher, några zonsammandrag, en handfull 7-mannaflickmatcher samt några träningsmatcher på 5-mannanivå.)

24 av de ovanstående matcherna har varit på Rosvalla. Jo, jag har sett en del av den anläggningen i år. Och utomhussäsongen började också på Rosvalla då IFK Nyköpings A-lag träningsmatchade mot IFK Täby den 19/2 (matchen slutade 2-2.)

IFK Nyköping var först ut den 19/2 då de träningsspelade mot IFK Täby.

Matcherna har jag tagit del av med anteckningsblocket i ena handen och kameran framför ögat med hjälp av andra handen. Hur som helst har det gett mig en ganska bra överblick över den lokala damfotbollen och nivåerna på insatserna.

De riktigt positiva sportsliga framgångarna denna säsong är förbehållna IFK Nyköping. Deras division 2-lag kom tvåa i sin serie och kamratföreningens U-lag som spelat i division 3 och 5 såg sig som segrare i båda dessa serier.

IFK Nyköping mötte Hammarby IF DFF  den 24/4 i Svenska Cupen. Stryk 0-2 på Rosvallas KGB.

Jag är tyvärr orolig för den sörmländska damfotbollen. Förvisso finns Eskilstuna United som den riktigt lysande stjärnan i distriktet. De gjorde en halvtaskig vår i Söderettan men deras höst har varit riktigt bra och det har tagit dem till en åtråvärd plats i Damettan nästa säsong. (Till skillnad mot närmaste grannarna söderut, IFK Norrköping, som gjort en bedrövlig höst och får spela division 1-fotboll säsongen 2013.)

Spelare i Eskilstuna United jublar i samband med vinsten över IF Limhamn Bunkeflo den 30/6 (4-1.)

Den övriga Eskilstuna-baserade damfotbollen har inte varit stark i år. Ganska mediokra resultat och färre lag. Likaså är Katrineholms-området aningen blekt vad gäller lag och resultat. DFK Värmbol tog chansen i division 2 men lyckades inte riktigt ta sig upp till den nivå som innebär rader av segrar (även om man två gånger om lurade IFK Nyköping på poäng i serien.)

Division 3 innehöll endast 9 lag detta år då det inte gick att fylla ut mer än en vakant plats (Hargs BK tog en av friplatserna.) Antalet lag i division 5 indikerar hur intresset för damfotbollen är eftersom nykomlingarna och breddlagen huserar där. Totalt spelade 12 lag i lägsta serien i våras och när hösten kom och lagen nivå-indelades försvann två av lagen ur den nedre halvan.

Senaste bevakade matchen, IK Tun 2 mot Julita/Gropptorp i division 4 den 6/10. (Tun-förlust 3-4.)

Till de spelare som slitit och tränat, ställt upp för sina respektive lag hela säsongen vill jag buga och bocka samt tacka för att ni lojalt ställt upp inte bara för laget utan också för klubben/föreningen, kamraterna, ledarna och fotbollen i stort. Det engagemang ni visat belönar er tillbaka i form av fysisk hälsa, social gemenskap och sportslig utmaning. Ni är var och en guld värda oavsett vilken nivå ni kämpat på!!

En kortare genomgång utifrån hur jag tippat inför säsongen kommer att presenteras i ett par kommande inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar