lördag 13 oktober 2012

I backspegeln 2012, del 1

Nu är det dags att titta tillbaka på ännu en genomförd säsong för damlagen i Nyköpingsregionen. I ett par inlägg tittar vi på hur de 10 seriespelande lagen placerat sig och hur bloggaren egentligen tippade inför säsongen.
Redan tidigt i januari skrevs det i ett par inlägg om vad lagen hade att förvänta sig av säsongen 2012. I Spåkulans förutsägelser för 2012, del 1 kunde man läsa om IK Tun, Nyköpings BIS, Oxelösunds IK och Hargs BK. Och i Spåkulans förutsägelser för 2012, del 2 kunde man läsa om Stigtomta IF, Ålberga GIF, IFK Nyköping A och IFK Nyköping U.

Och den gamla sanningen att tabellen inte ljuger är väl fortfarande sann!?

IFK Nyköping A
Placering i division 2 Södra Svealand: 2:a
Tippade som 4:a i mitt inlägg Inför seriespelet 2012, IFK Nyköping.


IFK Nyköping anno 2012. Lagfoto efter Svenska Cup-mötet den 30/3 på Idrottsparken, Norrköping.

En försäsong med krampaktiga insatser och en hel del spelarskiften föranledde mig att tro IFK om mindre än de skulle visa sig klara. Stark andraplats i år! Men vid några tillfällen under serien föll de tillbaka spelmässigt till mediokra insatser. De fick se fullständigt suveräna Älta IF vinna serien och detta lag har i skrivande stund inte förlorat en enda match på två år.

Tränare Urban Strand har sett hemskt ensam ut. Missförstå mig rätt, IFK har haft andra ledare inblandade runt laget, men det har nu framkommit att det inte varit optimalt organiserat runt laget med Urban som ensam tränare.

Det har varit riktigt kul att se nyförvärven från Telge United FF som gjort allt bättre ifrån sig under säsongen. Målvakten Patricia Kaldoyo och mittfältaren Edina Begovic har visat sig vara enormt fina tillgångar för Nyköpings kamratförening. Amanda Johanssons comeback som dröjde till sommarens mitt har också varit ett kvitto på att vi som väntat och hoppats haft rätt i våra förhoppningar. Ett disciplinerat balansspel på mitten av Melinda Hall hela säsongen i Therese Anderssons graviditetsfrånvaro gav tyvärr inte så mycket kreativt utrymme för Nyköpings damfotbolls egen Nacka. Men hon gjorde det bra ändå!


IFK Nyköping U
Placering i division 3: 1:a
Tippade som 6:a i division 3, men läs gärna hur nära jag var att tippa mer rätt i Inför seriespelet 2012, IFK Nyköping U.
Placering i division 5: 3:a vid delningen, 1:a efter höstsäsongen.
Tippade 1:a redan vid sommaruppehållet i Inför seriespelet 2012, "andralagen" i Tun, HBK & IFK.


IFK Nyköping U-lag på hemmaarenan Folkungavallen.

IFK:s U-trupp, med hjälp av flera duktiga talanger från de ännu yngre leden, mäktade med den imponerande uppgiften att segra i de två serier de ställde upp i. Starkt! Starten för division 3-laget kan ha haft en helt avgörande betydelse. Hemmasegern den 22/4 i premiäromgången över slutliga tabelltvåan Telge United FF med 7-2 var en mäktig start som sedan följdes upp med uddamålsseger över andrahandsfavoriterna Åkers IF på bortaplan. Tränare Magnus Thell hade förberett sina tjejer på allra bästa sätt!

IFK:s division 5-lag gör sig redo för match på Krikonbacken mot HBK/SIF.

Division 5-laget blev distanserade av helt fenomenalt starka Trosa IF/Vagnhärads SK:s tjejer under våren. TVD vann alla sina 11 matcher. Men efter uppdelningen av femman visade IFK styrka under sensommaren och var med sina 5 raka segrar plötsligt säsongens segrare i division 5.

IFK Nyköpings division 3-lag tappade lite av ångtrycket i allra sista omgången. Mätta? Eller spökade möjligtvis framtidsutsikterna kring var laget får spela nästkommande säsong? Tabelltvåorna Telge United FF fick i alla fall chansen att kvalspela till division 1 2013.

Laget och spelarna har visat kvalitéer och att de lärt av sin första seniorsäsong 2011. Detta gäller både division 3- och division 5-gänget.


IK Tun
Placering i division 3: 7:a
Tippade 5:a i mitt inlägg Inför seriespelet 2012, IK Tun.


IK Tuns division 3-lag radar upp sig hemma på Enstaberga IP.

"Går mot en tuff säsong 2012 i division 3" skrev jag i början av januari. Jo, så blev det, t.o.m. tuffare än jag sedan tippade i april. 27 gjorda mål och 37 insläppta säger i jämförelse med konkurrenterna att framförallt målfabrikationen framåt spökade. I årets division 3-serie har 4 av de 9 lagen varit Nyköpingsbaserade vilket gett massor av derbyn. Av 18 möjliga derbypoäng tog Tun 4 poäng.

Truppen har varit för tunn för att tåla skador och frånvaro. Av de 7 presenterade nyförvärven under vintern är det endast en som genomfört hela säsongen.

De unga tjejer som fått chansen i division 3-sammanhang har fått fin erfarenhet som laget har nytta av kommande säsonger.


IK Tun 2
Placering i divsion 4: 10:a
Tippade 8:a i mitt inlägg Inför seriespelet 2012, "andralagen" i Tun, HBK & IFK.


Tuns andralag värmer upp inför match på Öljevi IP.

Tuns andralag i division 4 har inte haft det helt lätt i årets seriespel. Trots att man fått lyfta ner spelare från division 3-laget regelbundet har det inte burit hela vägen. Från äldsta flicklaget i klubben har det också behövts inlånade spelare. Kanske har division 4-nivån varit för hög men mest troligt är att antalet spelare totalt i damtruppen inte räckt till vilket mest gått ut över andralaget.

Laget har i sina bästa stunder kunnat prestera bra fotboll så kunnandet beroende på konstellation finns i alla fall där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar