tisdag 24 september 2019

Slaget om Täckhammarsbro del 2

Du har säkert sett de svartvita journalfilmerna och bilderna på tiotusentals åskådare iförda trenchcoat och hatt stå sida vid sida på publikplats bredvid en fotbollsplan. Så var det inte vid Stigtomta IP i lördags. Men för att vara en sketen division 5-match mellan två bonnalag var intresset enormt, i alla fall med dagens mått mätt. Och banne mig om inte matchen förtjänade uppmärksamheten!

Div 5-derbyt mellan Stigtomta IF och Råby-Rönö IF drog storpublik till Stigtomta IP

Efter Råbys seger i försomras över Stigtomta (2-0) på Råbyborgen var förvaltningsläget kristallklart. Täckhammarsbron var Råbys förbaskade ansvarsområde. I och med returmötets utgång, Råbyseger med 3-1, står det nu utom allt tvivel att de kommande årens underhållsarbete, asfaltering, rostborttagning m.m. är något som Råby-Rönö IF:s styrelse kommer att ha som stående punkt i mötesagendorna. Se där, Stigtomtaborna får helt enkelt stanna på sydvästra sidan om Nyköpingsån framöver (de har helt enkelt inte råd med broavgifterna ...)

Råbys Robert Andersson samt Stigtomtas Isac Persson Saether i duell

Derbymötena säsongen 2019 mellan Stigtomta IF och Råby-Rönö IF i herrarnas division 5-serie har av båda idrottsföreningarna vårdats, värnats och pysslats om på allra bästa sätt. Upphaussade på ett trivsamt sätt via sociala medier. På samma sätt som att de gamla journalfilmerna blivit mossiga reliker från förr har väl lokaltidningens matchannonser för länge sedan passerat bäst-före-datumet. Och när jag ändå svingar min värja kan ytterligare ett stick riktas mot tidningen som låter division 5-derbyna passera obemärkt förbi trots stort allmänintresse. Detta är långt mycket mer än "bara" en fotbollsmatch, det är kultur och hembygd, stora hjärtan och engagemang!!

Speaker på Stigtomta IP i samband med matchstarten var Calle Berglin

Stigtomta IF svarade upp riktigt bra på Råby-Rönö IF:s arrangemang i juni. Som värdar under lördagseftermiddagen hade man dessutom makalös tur med vädret som i det närmaste var sommarlikt. Familjevänligheten lyste igenom då bl.a. ansiktsmålning var en av de extraordinära inslagen som annars inte brukar inträffa under herrlagets matcher. Jag undrar ändå om inte Råbys annorlunda grepp med en förskottsbetalning till lokalkonkurrentens entrékassa var detta matcharrangemangs grädde på moset. Råby pytsade in 1500 kronor så att deras 50 först anlända supportrar skulle släppas in utan att behöva betala inträde. Applåder på det, tack!

Råby-Rönö IF bibehåller serieledningen efter derbydrabbningen

Stigtomta IF har haft en acklimatiseringssäsong som nykomlingar i division 5. När det såg som tuffast ut lyckades man rycka upp sig resultatmässigt och har vid det här laget säkrat en plats i nästkommande säsongs herrfemma. Råby har successivt blivit bättre och bättre, skulle jag vilja påstå, under sina division 5-säsonger med nuvarande trupp. De har verktygen för att avgöra matcher på flera olika sätt samtidigt som de har en stabil försvarslinje. Det som talar mot dessa båda herrlag på längre sikt är en tilltagande medelålder där man får leta med lupp efter påfyllning underifrån. Ett problem på många, många håll i vårt land där landsortslagen lider av att fotbollsintresset bland våra ungdomar och unga vuxna svalnar allt fortare och tidigare.

Huvuddomaren Emir Arnautovic hade blivit tilldelad en av säsongens hetaste matcher

Att detta var en prestigefylld och het derbymatch rådde det inte någon tvekan om ute på planen denna lördag. Nu kan man ju tycka att det är vuxna män som spelar boll och att det inte ska gå överstyr men det har visat sig att inte alla vuxna män är kompatibla med mental balans eller drägligt uppförande. Ändå, spelarna skötte sig bra även om de satte rejäl press på huvuddomare Emir från första stund.

Förbrödring och glada miner efter matchen, förstås.

Nog saknades det ett och annat namn i respektive laguppställning. Nu har jag redan antytt att jag tycker att Råby har så många goda alternativ att avgöra matcher att de säkerligen kan sakna en hel del namnkunnigt folk innan det blir stopp i maskineriet. För Stigtomtas del är det säkert desto mer kännbart att inte mittfältsmotorn Jonathan Erlandsson Andersson är med längre p.g.a. studier på annan ort. Och så länge Stigtomta orkade i lördagsderbyt kunde de mäta sig med det betydligt mer division 5-rutinerade laget från Råby-trakten. 0-0 i halvtidspausen är ett argument för min tes.

Målen kom i andra halvleken och först ut var gästernas Robert Andersson som i 48:e minuten står bäst till i straffområdet där bollen hamnar vid hans fötter. 0-1 följdes av 0-2 i 63:e minuten genom Henrik Svehn som med pigga och utvilade ben samt seriens bästa gameface (?!), kom in och krigade för det blåtröjade laget. Fortsatt hopp hos hemmalaget men i den allt tyngre uppförsbacken öppnade sig helvetesgapet när Jesper Agerin från vänsterkanten tryckte in 0-3 i 74:e minuten. Det var ändå ett välförtjänt tröstmål från Stigtomtas Isac Persson Saether som fastställde slutresultatet till 1-3 i 84:e minuten. Slut. Ridå. Brofrågan löst för ett bra tag framöver.

Robert Andersson, Råby-Rönö IF, gjorde 0-1
Henrik Svehn, Råby-Rönö IF, gjorde 0-2
Jesper Agerin, Råby-Rönö IF, gjorde 0-3
Isac Persson Saether (nr 18) på väg att göra 1-3 och tröstmålet för Stigtomta IF

Ibland brukar det heta att det är "mycket väsen för ingenting" men kring lördagens match kunde det ha surrat och brummat hur mycket som helst. Lagen, spelarna, publiken, matchen och omständigheterna förtjänade uppmärksamheten och ljuset i strålkastarna. Jag har dokumenterat så gott jag kan och mitt bildmaterial hittar du HÄR >>>

Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar