måndag 2 september 2019

Tuns div 2-damer vägrar att förlora

IK Tuns fotbollsdamers framfart i division 2 Mellersta Svealand är att jämföra med en fullastad oljetanker just nu. De stävar rakt framåt på ett orubbligt sätt och hoppas slippa stöta på en grynna någonstans längst vägen. Med fyra kvarvarande omgångar ligger depå en andraplats, tre poäng efter ledande IFK Hallsberg FK. De har kvar att möta serieledarna men också ett par andra lag som jagar strax bakom dem i tabellen. Hur tilltalande är inte det läget när det drar ihop sig för slutspurt?

Elin Svedling i Tuns gröna matchställ med ett knä i ryggen och grässtrån framför ansiktet

Lördagens tillresta motståndare Forsby FF från Köping borde inte ställa till något större problem för Enstabergas gröna fotbollskämpar sett till tabellpositionerna. Och det gjorde de inte heller. Hemmasegern med 2-0 (0-0) var odiskutabel men för all del inte tvärsäker. Segern satt hårt åt och kom inte utan ansträngning.

IK Tun gör sig klara för match den 31/8 -19
Forsby FF på Enstaberga IP den 31/8 -19

Tun har offensiv kraft och potential att slå hål på de mest vattentäta försvar. Ändå är nog lagets försvarsstyrka över hela planen ännu vassare just nu. Många, många bollvinnare finns i truppen som matchas i division 2-spelet denna säsong. Det jag saknar är en kreativ playmaker på det centrala mittfältet och kanske finns den spelaren i truppen (läs "Melinda Hall") men hon är satt ur spel denna säsong p.g.a. ryggproblem. Kanske och förhoppningsvis är hon tillbaka till säsongen 2020. Jag kan personligen tycka att det finns en kreatör med offensiv spets i truppen som på sikt gärna får ta rollen som arvtagerska i den rollen, nämligen Lovisa Lindvall.

IK Tuns Lovisa Lindvall är en spelartyp med offensiva mittfältskvalitéer som jag skulle vilja se mer av

Forsby FF, som jag även har sett på division 1-nivå för några säsonger sedan, kämpar på i botten av tabellen där ett pånyttfött IK Viljan fått luft under vingarna sedan mötet med Tun för några veckor sedan. Det kändes under lördagens möte på Enstaberga IP som att de fick matchen dit de ville. Med endast en avbytare var det nog bra med ett så lågt tempo som möjligt. Och det blev det, framförallt i första halvleken. IK Tun hade ett massivt bollinnehav men vad hjälper det om man slår bort den avgörande passningen och faller in i ett alldeles för lågt bolltempo.

Forsbys vassaste chans var när Tuns mittback Sofia Johansson testade sin målvakt med en "schysst" hemåtpass

När den andra halvleken rullade på med oförändrad matchbild kändes det mer och mer som att gästerna kanske skulle klara av att spela 0-0. Något jag tror att de kan ha haft som mål med augustilördagens utflykt söderut. Den som slutligen bröt dödläget var aktiva Hanna Lundmark. Efter en räd på vänsterkanten spelade hon in bollen till en omarkerad Ebba Åkerman i straffområdet som kunde sätta en bestämd högerbredsida tvärsäkert i målet. 1-0 när klockan tickat fram till 78:e minuten.

Befriande glädje och ett förlösande mål av ...
... 16-åriga Ebba Åkerman som gör sin första seniorsäsong

Publiken tycktes ändå trivas runt Enstaberga IP:s frodiga gräsmatta. IK Tuns damverksamhet berör och är en angelägenhet för många, något som klubben under åtskilliga år jobbat hårt med och förtjänar alla dagar i veckan. Det må vara att spelet inte alltid klaffar till 100% men klubbmärket förpliktigar för de som trär matchtröjan över huvudet. Som alltid finns inställningen att man aldrig ger sig i det gröna stället.

Många intresserade följer IK Tuns damverksamhet

När det väldigt viktiga 1-0-målet hade åstadkommits var Forsbys planer grusade. 0-0 var plötsligt ett omöjligt taktiskt mål och det gjorde nog jobbet lättare för Emmelie Jönsson när hon efter ett par frenetiska försök lyckades få bollen i nätmaskorna och 2-0 var ett faktum. Framspelad av Emilia Jonsson i 82:a matchminuten fastställer Tuns vana målskytt slutresultatet.

Emmelie Jönsson må rynka på näsan men mål blev det även i denna match

För IK Tun väntar närmast Sköllersta IF på bortaplan. En "måste-match" om man vill behålla slagläget inför tuffare motstånd i de tre avslutande omgångarna. Det är jämnt i toppen av tabellen och det ska bli intressant att se hur spelarna hanterar varje kvarvarande utmaning. För Forsby FF gäller det att bita ihop, ladda om och kraftsamla för att om möjligt sätta sig i ett bättre läge.

Forsbys lagkapten Anna Kolmin visar med sitt kroppsspråk hur matchen mot IK Tun slutade

När jag nu presenterar länken till mitt bildgalleri kvarstår endast den sedvanliga varningen till några av Tuns spelare. De vet vilka de är och de vet att ett gameface inte alltid går att undanhålla. Du hittar 185 bilder via denna länk >>>

Tack för titten och kör hårt under återstoden av seriespelet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar