lördag 15 oktober 2011

Eskilstuna United avslutade mot Tölö IF

Hela vägen upp till Eskilstuna under tidig lördagseftermiddag undrade jag hur det skulle bli för en lantis från Stigtomta att komma till storstan. Skulle jag hitta till Tunavallen? Skulle de förstå vad jag sa? (Ett tag tänkte jag inleda med frasen "Hello Earthlings", men kom på bättre tankar.)

Om jag hade långt att åka för att ta del av dagens match hade Uniteds motståndare desto längre. Tölö IF är ett lag från Kungsbacka (norra delen av Halland.) Söderettan innebär en och annan mil för de inblandade lagen. Och inte nog med avståndet, båda dagens lag hade inför sista omgången i serien inget annat än äran att spela för. Båda var klara för spel i ettan även nästa år, ingen kunde klättra nämnvärt i tabellen där Eskilstuna-laget parkerat på en 6:e-plats och Tölö på en 8:e-plats.

Förresten, vad i hela friden hade jag i Eskilstuna att göra för att kolla en match i mitten av oktober? Tja, svaren är tämligen svävande eftersom det inte finns några rationella skäl! Då Nyköpingslagen har spelat klart letar man ju efter tillfällen att fota, och varför inte titta till Södermanlands bäst placerade damlag? Det kändes dessutom intressant att jämföra kvalitén på ettan i förhållande till division 2 som jag följt hela året. Slutligen finns det sedan i somras en tjej i United med Nyköpingsanknytning i och med att Fia Jonsson gått till Eskilstunaklubben från IFK Nyköping.

Dagens huvuddomare Cecilia Eriksson gjorde en bra insats.

I den 10-gradiga höstluften återfanns 216 personer i åskådarleden på Tunavallen.

Matchen då? Om man såg till insatsen över 90 minuter bör Eskilstuna vara mest nöjda med att få till ett oavgjort resultat. Matchen slutade 2-2 efter 1-2 i halvtid. Och första halvlek dominerades av Tölö-tjejerna som oftast var både etta och tvåa på bollarna. (Det klart, har man åkt 50 mil för att spela fotboll ska man väl inte kasta bort resan med att bara ställa in skorna på planen!?)

Eskilstuna-damerna fick stor hjälp av motståndarna med att komma med i målprotokollet tidigt i matchen. I 12:e minuten slår en Tölö-back en enkel hemåtpass till sin målvakt som olyckligtvis lade mer energi på att titta var hon skulle slå kommande passning och mindre tid på att ha koll var hon hade sin egen passningsfot... Bollen rullade alltså under foten och in i mål.

Aj då. Och målvakternas misstag som blir så tydliga...

Rättvisa skipades och Tölö som var snäppet vassare i det mesta på planen gjorde både 1-1 och 1-2 (det sista målet tillkom på hörna) innan halvleken var slut och golfbollar skulle hystas mot mittpunkten. Det verkar vara mångas favoritsysselsättning i pausvilorna runt om i länet.

Uniteds tjejer var mer taggade i andra halvlek och jämnade ut spelet (vilket de redan gjorde de allra sista minuterna av första halvlek.) Men för hemmapubliken blev det en lång väntan innan kvitteringen kom. I 83:e minuten sätter Vicki Hellenberg en strut från långt håll och slutresultatet fastställdes.

Hur skötte sig Nyköpings-fostrade fröken Jonsson då? Precis som för laget i övrigt blev det bättre och bättre ju längre matchen pågick.

Fia Jonsson tillhör Eskilstuna United sedan början av juli.

Eskilstuna United började årets seriespel med 2 segrar och 2 oavgjorda matcher. Under resterande del av vårens matcher (totalt 11 st) plockade man bara ytterligare en poäng. Efter sommaruppehållet blev det ytterligare två förluster innan laget på åtta matcher tog 7 segrar. En spelare som under hösten bidragit till målfabricerandet är Ashleigh Gunning, amerikanska som kom till laget i mitten av augusti.

Ashleigh Gunning i United-dressen sedan augusti.

För de som såg Bissorna spela division 3-match mot Slagsta på Rosvalla en mörk kväll i slutet av augusti kanske minns Emma Ehrlin som även denna match spelade i anfallet.

Emma Ehrlin, inte helt lätt att tas med för försvarande lag.

Spelaren som Eskilstuna United ska tacka allra mest för dagens poäng är lagets målvakt My Axelsson. Hon räddade kvar laget i matchen under första halvlek med några fantom-räddningar, ja hon hann även med en äkta TV-räddning! (Hon blev sedemera rättmätigt utnämnd till hemmalagets bäste spelare.)

My Axelsson i Eskilstuna-målet.

Jag vill inte dra för stora slutsatser av denna division 1-match och jämföra för mycket med vad jag sett i årets division 2-serie. Visst var det skillnad på spelarnas kunnande, tempot och tiden med boll (eller snarare den kortare tiden med bollen) men inte så mycket som jag trott.

Undrar du något mer om matchen? På Tunavallens läktare satt ett 10-tal tränare som gick Svenska Fotbollsförbundets diplomkurs och hade till uppgift att analysera matchen. Fråga gärna t.ex. Mats Petersson (Hargs BK), Britt-Louise Wahlberg (Nyköpings BIS) eller Peppe Padron (f.d. tränare i IK Tuns herrlag) efter en riktigt djuplodande analys av speldjup/bredd, taktiska dispositioner, rörelse utan boll m.m. när ni ser dem! :-)

Analys av matchen, del i tränarutbildning för några av matchens besökare.