fredag 14 oktober 2011

Resumé höstsäsongen 2011, del 1

Efter att ha tillbringat hösten med det självpåtagna uppdraget att bevaka damlagen i och kring Nyköping är det nu dags att sammanfatta intrycken här på bloggen. Och jag påminner läsaren om att grundbulten i mitt bloggande är bilderna jag tagit i samband med matcherna som tjejerna spelat.
Summeringen delas upp i 3 delar där den första handlar om de "hårda" delarna, alltså de rent idrottsliga aspekterna. Den andra delen kommer att handla om matcharrangemang och föreningarnas anläggningar och slutligen kommer en tredje del som berör de "mjuka" delarna såsom de sociala värdena, spelarnas engagemang m.m.
Resumén kommer att ha ett bonus-avsnitt på slutet, kalla det "Extra-material" där jag i ett eller flera inlägg presenterar mina egna favoritbilder som tagits under året.


Resumé del 1, idrottsliga iakttagelser


Nyköpings damfotboll gapar över ett ganska stort spann med IFK Nyköping i toppen då de håller till i toppen av division 2 och i andra änden hittar vi division 5-lagen men även Ålberga GIF som hittat ett sätt att hålla igång med 7-mannaspel i östgötaserien.


Resultaten efter den passerade säsongen är ganska OK. Inget av de 12 lagen i området har lyckats klättra i seriesystemet, men andraplatser har nåtts av IFK Nyköping i både division 2 samt division 5 (av A- respektive det ena av två U-lag.) Även Ålbergas tjejer kom 2:a i östgöta-serien. Tyvärr får vi se en degradering eftersom Oxelösunds A-lag inte klarade av att hänga kvar under sin premiär-säsong i division 3.


IFK Nyköping var närmast en placering i toppen av sin serie, men efter en höst med mer än en chans att nå toppen snubblade man på målsnöret. Det var dock inte i den avslutande omgången man missade chansen till kvalspel till division 1 även om hoppet ändå fanns där in i det sista. (Seriesegrarna Stuvsta IF kan vid vinst i kvalspelets sista match nu på lördag mot Lindsdal säkra en plats i nästa års division 1-spel.)


Ju längre in på hösten vi kom desto tunnare har trupperna blivit (på sedvanligt manér.) Och det gör att de oftast unga damlagen blivit ännu yngre genom inlåning underifrån när flickspelare klivit in och fyllt ut laguppställningarna. I många fall har de gjort väldigt bra ifrån sig, men det har också handlat om lite väl unga spelare som varit födda -97 och -98. (Nu ska väl sägas att ett par av IFK Nyköpings största talanger är födda 1997, Saosann Rammo och Stina Röken, och de har spelat damfotboll mer än en gång den gångna säsongen.)


Det finns också rutin och erfarenhet lite varstans i de olika Nyköpings-lagen. Och den är så värdefull! Gissa om de äldre spelarna kan lära och stötta de yngre tjejerna med ett och annat under matcherna!?! Jag vill i sammanhanget lyfta fram en spelare som jag sett och hört under ett par matcher och hon finns verkligen där för sina yngre lagkamrater:


Maria Hagfalk Woss i IK Tun.


Resterande del av första resumé-delen ägnar jag åt att lyfta fram några spelare som jag av olika anledningar tycker sticker ut lite extra. Jag vill dock betona att det finns åtskilliga spelare utöver dessa som kämpar, sliter, och många gånger briljerar med god teknik, fin spelförståelse m.m. men jag måste sätta en gräns någonstans för hur många som ska nämnas denna gång!


Ett par exempel på väldigt unga och ytterst lovande spelare:


IFK Nyköpings Tove Almqvist har under året blivit landslags-spelare!


Iqra Sahi i Oxelösunds IK har gjort några fantastiska insatser i målet denna säsong.


Om vi återkommer till vad rutin och erfarenhet betyder kan jag inte utelämna Therese Andersson i IFK Nyköping. En pådrivare på planen som visar genom handling hur motståndarna ska tas, men också genom ord:


Therese Andersson passar på att instruera Frida Björkroth under ett spelavbrott.


Nyköpings BIS har en hel mängd spelare med rutin och erfarenhet (vilket gjort mycket bl.a. för de yngre nyförvärven Malin Bosma, Elin Forzelius och Kajsa Jonsson under året.) En otroligt nyttig spelare är lagkaptenen:


Madelene Johansson i Nyköpings BIS.


En spelare som sticker ut extra, och har så gjort under flera år, är IK Tuns målskytt nummer ett Sofia Sjöberg. Inte bara för sin målfabrikation då hon också är en riktig klasspelare som definitivt har division 2-kvalitéer!


Sofia Sjöberg i IK Tun.


De sista 3 spelarna som kommer att nämnas är en IFK-trio. Visserligen har en av dem sedan i somras lämnat IFK och återfinns numera i Eskilstuna Uniteds division 1-lag, duktiga mittfältaren Fia Jonsson.


Fia Jonsson låter numera Eskilstuna United dra nytta av hennes kunnande!


En spelare som under säsongen bara blev bättre och bättre (möjligtvis med undantag av de sista 2-3 omgångarna) är Hanna Persson i IFK Nyköping. Framröstad av lagkamrater och lagledning efter säsongen till alla möjliga fina utmärkelser. Med all rätt. När hon dundrade in det ena målet snyggare än det andra mot Tyresö DFF i slutet av augusti på Folkungavallen gjorde hon en match som vilken anfallare som helst måste varit avundsjuk på!


Hanna Persson, IFK Nyköping.


Avslutningsvis kommer vi till min personliga favorit under säsongen. En spelare med teknik utöver det vanliga och med en blick och uppfattningsförmåga som bl.a. givit ett par lobb-mål från mittplan och framförallt en spelare med förmågan att göra det oväntade (med bl.a. klackar som ställt hela backlinjer, direktskarvar som lurat de mest luttrade motståndare m.m.) Tack för några guldkorn under året Melinda Hall, IFK Nyköping!


Melinda Hall, IFK Nyköping.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar