tisdag 27 augusti 2013

Augustiderby i kvällssol

När IFK Nyköping 2 välkomnade sin division 2-motståndare Nyköpings BIS samt den fotbollsintresserade Nyköpingspubliken till Folkungavallen på måndagskvällen den 26/8 kastade kvällssolen sitt sken från en låg position över den närmast perfekta gräsmattan. Men tvärtemot vad jag hoppats fylldes inte den gamla träläktaren.

Lite mer än en armbågs lucka för publiken på Folkungavallen på måndagskvällen.

Nej, naturligtvis bänkade sig publiken på den solbelysta läktaren på Folkungavallens andra långsida!

Till sist gick det att räkna in ett 80-tal i publiken på division 2-derbyt.

Vi fick se en match som var jämn. Mycket jämn. I mina ögon började gästerna Nyköpings BIS hetast och första delen av matchen spelades i huvudsak på IFK:s planhalva. Vi fick i och för sig se Linda Mathisen freda sitt mål från påhälsning av ett närskott avlossat av Saosann Rammo i 11:e minuten. Att Linda valde näsan som kroppsdel att rädda med var nog lite olyckligt eftersom hon resten av halvleken fick ha en papperstuss i ena näsborren.

IFK tog mer och mer tag i spelet men utan att dominera eftertryckligt. Kamp på mittfältet och gedigna försvarsinsatser från båda lagen gjorde matchen ganska låst och inte så sprudlande. Men det var derby och båda lagen bemannades av duktiga spelare så kampen vann över skönspelet. Sedan är det så att IFK förfogar över en spelare som heter Saosann Rammo, och det var nog hon som gjorde skillnad mellan lagen denna afton. Åtminstone resultatmässigt.

I 30:e minuten gör Saosann Rammo 1-0. Ge henne ett lillfinger och hon tar inte bara handen utan hela underarmen... I alla fall ska man som försvarande lag se till att bollarna inte når henne på sista tredjedelen av planen. När hon väl har bollen där är det inte helt lätt att avväpna henne med justa metoder.

Saosann Rammo ger IFK Nyköping 2 ledningen med 1-0.

Även om Bissorna sjunker djupare och djupare ner på sin planhalva i slutet av första halvlek så sticker de upp emellanåt. Oftast med Therese Sjöberg i full fart men lika ofta med den tätt följande IFK-försvararen Rebecka Mejermo i hasorna. På stopptid kommer Therese fri med hemmamålvakten Iqra Sahi och då trodde jag det skulle plinga till och kvitteras men på något mystiskt sätt hinner IFK:s Hanna Johansson kasta sig fram med en tå före och blocka skottet.

Andra halvlek är något öppnare och publikvänligare än den första. Om första halvlek avslutades med ett tillbakapressat Biss så hade de repat mod under halvtidsvilan för de hade åter tagit initiativet i matchen i andra halvleks inledning. Men efterhand som matchen fortskred så blev det allt jämnare vad gäller spel, bollinnehav och anfallsförsök. Nyköpings BIS får ett par frisparkar i farligt läge med knappa kvarten kvar av matchen. Lena Karlsson slår båda och vid andra tillfället så pass bra så att hon prickar ribban och på returen kvitterar Therese Persson genom att stöta bollen i mål.

Therese Persson och Jenny Wevel jublar efter 1-1 som kom i matchminut 81.

Ett oavgjort resultat på resultattavlan i slutskedet av matchen kändes ganska logiskt. Nu är inte matchen över förrän domaren samlat luft i lungorna och blåst för sista gången. Saosann Rammo väntade inte ens så länge utan endast 3 minuter efter kvitteringen dribblar hon sig fram till läget och 2-1 är vad vi skriver in i matchrapporten som slutresultat för detta derby.

Matchminut 84 och IFK Nyköpings Saosann Rammo har precis gjort 2-1.

Det finns många exempel på fina insatser från båda lagens spelare efter denna match. Jag tycker helt klart att det radades upp försvarsinsatser av hög kvalité från flera tjejer. Men när jag nu ska dela ut betyg blir det till tre spelare som sticker ut lite extra i mina ögon.

Fyra Fotbollslasse går till tre spelare denna gång.

Saosann Rammo. Ett vandrande tekniskt underverk. Måndagskvällens derby hade förmodligen slutat annorlunda utan hennes spetsegenskaper och även om det krävs ett helt lag för att vinna en fotbollsmatch är Saosann den typen av spelare som gör skillnad. Ibland stor skillnad.

IFK Nyköpings Saosann Rammo, tekniskt briljant.

Man kan inte annat än imponeras över inställning, attityd och kunnande hos Nyköpings BIS lagkapten Jenny Wevel. I derbyt visar hon upp hela registret och är kuggen, motorn och kraften som mycket rör sig kring hos Nyköpings BIS damlag i denna match.

Nyköpings BIS lagkapten Jenny Wevel.

Gårdagens starkaste insats, som endast innebar en oprovocerat bortslagen passning i andra halvlek, stod IFK Nyköpings Hanna Johansson för. Oj oj vad bra hon var! Jag var nyfiken på hennes kapacitet inför matchen och om hon kan fortsätta leverera på detta sättet bör platsen i A-lagets startelva finnas för äldsta systern Johansson. Mittbacksinsatsen mot Biss var ett styrkebesked som antagligen tränarna Urban Strand och Mats Petersson uppfattade där de stod och tittade på andralagets match.

IFK Nyköpings Hanna Johansson gjorde 90 minuter på hög nivå.

Jag avslutar med en bild över Folkungavallens fina gräsmatta i skenet av den nedgående solen. Det var en fin kväll och publiken på läktarna uppskattade säkert upplevelsen även om delar av dem hoppats på poäng för sitt lag.

Kvällssol över Folkungavallen en augustikväll.