måndag 19 augusti 2013

Damallsvenskan Linköping FC - Piteå IF

Redan i vintras satte jag upp som mål att försöka se till att fota och bevaka en damallsvensk match säsongen 2013. Precis som för de enstaka bevakningarna av Eskilstuna United DFF så kan det vara bra som perspektiv till den damfotboll vi har i Nyköpingsregionen. Linköping FC var välvilliga till att ge mig en ackreditering till deras match mot Piteå IF i allsvenskans 14:de omgång vilket jag är tacksam för. 
Stegen till denna allsvenska match har de senaste dagarna gått via besök på Klintvallen i östgötska Kvarsebo och 7-mannaserien för damer samt division 1-mötet mellan IFK Nyköping och Tyresö DFF på Folkungavallen i Nyköping. Här kommer nu en betraktelse (snarare än en traditionell bevakningstext) kring vad jag upplevde söndagen den 18/8 2013.

Matchen
Linköpings Arena har fortfarande kvar det naturgräs som rullades ut inför sommarens EM-slutspel. Den ursprungliga plastmattan ligger säkert därunder någonstans och kommer nog fram igen då det inte längre går att hålla liv i naturgräset. Det blir säkert vinter även så där långt söderut (!) och då vill lagen i Linköping fortsätta använda arenan som träningsyta.

Söndagens match mellan Linköping FC och Piteå IF slutade 3-1 efter hemmaledning med 2-0 i halvtid. I och med detta ligger Linköping FC på 4:de plats i den allsvenska tabellen (som leds av LdB FC Malmö på 33 poäng) med sina 25 poäng medan Piteå IF parkerar precis ovanför nedflyttningsstrecket på 10:de plats och 12 inspelade poäng.

Huvuddomare idag var den från södra Stockholm inresta Annika Andric.


Huvuddomare Annika Andric.

Linköping började piggast och framförallt noterade jag de två topparna Stina Blackstenius och Pernille Harder som båda var hotande snabba i sina rörelser. Men efterhand som halvleken rullade vidare fick gästerna mer att säga till om och de ordnade några hörnor. Men i 32:a minuten kommer Linköpings 1-0 genom Jessica Samuelsson som från högerkanten lyfter in en boll mot målområdet som går över Piteå-målvaktens fingerspetsar och in i bortre krysset.


Linköpings FC:s Jessica Samuelsson målvrålar efter 1-0.

Linköping fortsätter sitt anfallsspel som allt som oftast kom fram på högerkanten. I 38:e minuten sker just detta och Stina Blackstenius får en boll från kortlinjen som hon säkert sätter i mål.


Stina Blackstenius i Linköping FC gör här 2-0.

I andra halvlek ökar Piteå intensiteten, flyttar upp laget och fortsätter skapa hörnor men det öppnar också upp för snabba omställningar för hemmalaget. I 63:e matchminuten får hemmalaget en hörna och i anslutning till denna sker ett inlägg som Charlotte Rohlin knoppar in och 3-0 är ett faktum.


Linköping FC:s Charlotte Rohlin firar sitt mål i famnen på Nilla Fischer.

Piteå får till en reducering som innebar 3-1 i 70:e minuten och även detta mål kommer i samband med en hörna. Målskytt Emilia Appelqvist.


Piteå IF reducerar till 3-1 i samband med en hörna.

Matchbilden ser i stort sett oförändrad ut resten av matchen. Piteå för spelet men Linköping FC avvaktar och slår till med snabba omställningar så fort tillfälle ges. Dock blir det inga fler mål och Linköping kan ta en efterlängtad seger efter två förluster sedan sommaruppehållets slut. Piteå IF har det tuffare i tabellen och dagens insats antyder att de saknar en riktig striker i laget. De anföll flitigt men fick endast till ett ganska stort antal hörnor för sitt besvär.

Spelarna
Det fanns gott om namnkunniga spelare på planen. Nu koncentrerade jag mig enbart på Linköpings FC och här återfinner vi både rutin och unga talanger. Jag plockar fram några exempel här nedan utan att för den skull påstå att inte de andra i truppen kanske skulle räknas upp också...


Nilla Fischer, -84, på väg till Wolfsburg, kom till LFC 2012.
Charlotte Rohlin, -80, Linköpingsspelare av födsel och ohejdad vana.
Stina Blackstenius, -96, kommer från Vadstena GoIF, till LFC 2013.
Renée Slegers, -88, holländska som bl.a. spelat i Djurgården, till LFC 2013.
Pernille Harder, -92, danska som kom till LFC 2012.
Mariann Gajhede Knudsen, -84, danska som kom till LFC 2011.

Och den sista spelaren att nämnas är Linköping FC:s Jonna Andersson som efter matchen blev utsedd till Matchens lirare i LFC.


Jonna Andersson, -93, ursprungligen från Mjölby AI FF, kom till LFC 2009.

Arrangemanget
Dagens match bjöd på en del extra. Utöver den obligatoriska uppställningen innan match...


Lineup innan matchstart mellan Linköpings FC och Piteå IF.

... så fick även sponsorerna sin behövliga exponering.


Reklamavbrott? Nej, detta skedde innan matchstart!

Man delade ut blommor till planens 9 EM-deltagare. Som ni sett i förteckningen av spelare här ovan är det inte bara svenska EM-spelare utan Damallsvenskan kryllar av duktiga spelare från andra delar av Europa.


Blommor till sommarens EM-deltagare.

Att det inte kom fler än 632 åskådare tycker jag är mindre kul. Linköpings Arena är sprillans ny, Linköping FC har mängder av duktiga spelare och damfotbollen bara måste bli bättre på att dra folk till matcherna. Det är inte bara fler Linköpingsbor som ska gå på LFC:s matcher, upptagningsområdet är betydligt större. Kostnaden för att gå på en damallsvensk match i Linköping är 100 kr för vuxen och 50 kr för ungdomar. Billig underhållning, enligt mig!


Dagens publiksiffra stannade på beskedliga 632 stycken.

Hemmaarrangemanget denna gång bjöd som avslutning på avtackning av Nilla Fischer som nu spelade sin sista match för Linköping FC (för denna gång i alla fall.) Hon drar nu vidare till Tyskland (Wolfsburg) för fortsatta proffsäventyr.


En märkbart tagen Nilla Fischer tackades av inför hemmapubliken.

Att fota
Jag får väl avsluta detta inlägg med att berätta kort om upplevelsen att fota på en allsvensk match. Jag blev väl emottagen och hänvisades till arenans presscenter där en gul väst erbjöds samt ett obligatoriskt band med en mediabricka som skulle bäras. Vi fick också matchprogram samt laguppställningar med positioner markerade på samtliga startspelare. Suveränt!


Arenans presscenter. Ur andra vinklar ser det inte lika sterilt ut!

Jag stötte ihop med ett par fotografer som sysslar med ungefär samma sorts fotografering som jag. Men även Corren hade fotograf och journalist på plats i rummet och ytterligare en fotograf var där.


Fotograferna Filip Oskarsson och Ted Malm innan match.

I halvtid fick vi reda på att Svenska Fotbollsförbundets representant på plats uttryck restriktionen att ingen fotografering fick ske från långsidorna på arenan. Åtminstone inte på den bortre långsidan. Vi gissade att det hade att göra med att vi då kunde skymma reklamen som sitter där. Lite trist då det begränsade rörelsefriheten och vilka spelare man oftast hade framför kameran. Nåja, jag tog det med jämnmod!

Du hittar 52 matchbilder i bildgalleriet.

Jag hoppas denna rundvandring på en damallsvensk match lockar även dig att åka och titta på valfri(a) match(er) under hösten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar