måndag 5 augusti 2013

United upp i serieledning

Sommarvärmen bestod även under söndagen. Nu har jag lärt mig att Tunavallen i Eskilstuna är som en gryta för trots att det svepte förbi en del svalkande vindar under eftermiddagens match i Elitettan så nådde de aldrig ner på planen. Traditionen bjuder att det ska vara åtminstone ett sommarbesök i Eskilstuna för mig årligen. Som jag skrivit förut så är det intressant att ha koll på Eskilstuna United DFF:s förehavanden då de befinner sig högre upp i seriesystemet än någon av våra lokala damlag. United befinner sig också åtskilliga steg längre fram när det gäller organisation och proffsighet men så jobbar de också med målet att i framtiden spela i Damallsvenskan. (Damfotbollen piskar här upp herrfotbollen duktigt i Eskilstuna!)

Annars började hela tillställningen lite smålustigt. Vid inmarschen slog domartrion, som var i täten av följet, stopp alldeles för tidigt. Ett stopp som inte uppfattades längre bak i leden utan spelare och bollkajsor trycktes ihop till en liten hög innan inmarschen kunde fortsätta.

Inmarschen var denna gång inte domartrions mest lysande insats.

Till matchen kom 353 åskådare. Hyfsat många med våra Nyköpingsmått mätt, det stabila sommarvädret lockade säkert en och annan till sol & bad istället, men nog tusan har Eskilstuna United som topplag i Elitettan möjlighet att dra ännu fler till sina matcher. Jag hoppas att det under hösten söker sig många fler till Tunavallen då laget är värda uppmärksamheten såsom de presterar i Elitettan!

En del av publiken på den soligare av långsidorna.

När man som jag endast sett någon enstaka match per år då United spelar är det inte helt lätt att värdera spelare och laginsats. I jämförelse med division 1-nivån är det snabbare, distinktare och kräver lite mer tuffhet av spelaren. Det är också mer disciplinerat taktiskt och om man har en brist någonstans på planen som faller lite ur ramarna avslöjas det tydligare.

Eskilstuna United DFF vann söndagens match med 1-0 (0-0.) När Umeå Södra FF tog emot på hemmaplan den 23/6 slutade det även den gången med Eskilstuna-seger, då med 2-0. Tack vare resultaten i omgång 15, främst det faktum att United vann och IK Sirius FK "bara" fick 1-1 mot Hammarby IF DFF leder nu Eskilstuna United Elitettan med sina 34 poäng. AIK FF skuggar just nu med 33 poäng och Sirius återfinns på tredjeplatsen med 32 poäng. Möjligtvis är det bland dessa tre lagen det står när 26 omgångar spelats vilka två lag som ska upp till Damallsvenskan. Häftigt, va!?

När man tittar på matchprotokollet efter matchen finns inte några noteringar överhuvudtaget under första halvlek. Lite så kändes det även när man tittade på spelet. Umeå Södra gjorde det hyfsat bra med hög press på United samtidigt som hemmalaget inte riktigt kom igång 100%. I slutet av halvleken trummade dock United på allt mer i sina anfallsvågor.

Andra halvlek genererade inte bara ett mål utan också ett gult kort (till Umeå Södra) samt två byten för hemmalaget och tre för gästerna. Betydligt mer att skriva hem om alltså från andra halvleken. Målet var en ärta från brittiska Vaila Barsley som gick upp perfekt på en bra slagen hörna från Vicki Hellenberg och knoppade in den bakom Alyssa Whitehead i Umeå Södras mål.

Vaila Barsley i Eskilstuna United jublande glad efter sitt 1-0 mot Umeå Södra.

Efterhand som halvleken gick ökade gästerna intensiteten för att få till en kvittering. Det såg mer eller mindre ut som att hemmalaget lät dem hållas för det blev aldrig direkt farligt och Eskilstuna Uniteds försvarslinje årgång 2013 tycks rock solid.

Efter matchen utsåg matchsponsorn hemmalagets Elina Johansson och gästernas Lisa Lantz till matchens lirare. Jag skulle vilja framhålla Lisa Lantz, mittback i Umeå Södra, som enligt mig var planens dominant. Hon bjöd bl.a. på en äkta Hysén-brytning i andra halvlek som man bara måste älska.

Eskilstuna Uniteds lirare Elina Johansson.
Umeå Södras lirare Lisa Lantz.

Eskilstuna United lät ett par nyförvärv göra premiär denna söndag. Erika Blomstrand blev inbytt i andra halvlek och hon är en nygammal bekantskap då hon kamperat ihop med Eskilstunalaget tidigare.

Eskilstuna Uniteds Erika Blomstrand.

Den andra spelaren som nu fick göra debut i Eskilstuna Uniteds tröja var Frida Svensson. En reslig central mittfältare som värvats från Kungsbacka DFF i division 1. Hon spelade hela matchen med den äran.

Frida Svensson, debut i Eskilstuna United mot Umeå Södra.

För mig som "utomstående" framstår årets upplaga av Eskilstuna United som en väl fungerande blandning av fysiskt resliga och starka spelare samt små, kvicka och tekniska lirare. De lag som inte har ett försvar inkl. målvakt som kan äga sitt straffområde vid fasta situationer blir obönhörligt straffade av United i luftrummet samtidigt som Eskilstunalaget har speeden både på kanterna och högt upp i centrallinjen att dra ifrån varje trögfotad, hälstående försvarare som motståndarna ställt upp. Men det är vad jag uppfattat...

Jag var inte ensam att fota på Tunavallen. Eskilstuna-Kurirens Niklas Holm var där (som vanligt.) Och även alltid trevliga Anders Kjaersgaard njöt av solskenet inne på arenan. Anders fotar frekvent åt United sedan tidigare och i år har han ett mer uttalat uppdrag från klubben. Du hittar hans bilder via denna länk.

Niklas Holm granskar nytagna bilder på displayen. Något vi fotografer brukar roa oss med.
Anders Kjaersgaard i "mixade zonen" efter matchens slut.

Jag har fått ihop knappt 50 matchbilder som du hittar i bildgalleriet.