lördag 3 augusti 2013

X på Vallen

Visst var det X på Folkungavallen denna hysteriskt varma augustilördag. X som i kryss och oavgjort, matchen slutade 2-2 (0-2), men också som i Explodera som framfördes av skaparen och Nyköpingssonen Staffan Hellstrand i halvtidspausen.

Staffan Hellstrand kom inglidandes på Folkungavallen redan innan avspark.
I pausen framförde han sin "Exlodera" i en specialversion.

Staffan Hellstrand utsågs till IFK Nyköpings Fotbollsambassadör och fick innan avspark en matchtröja av Veronica Andersson. Naturligtvis med nr 12 på ryggen, "den tolfte spelaren" är numera ett etablerat uttryck för det stöd laget får från oss utanför planen.

Nog hade IFK Nyköping hoppats på fler besökare till Folkungavallen denna lördag. Nu fick de konkurrens inte bara av festdagarna nere i centrum utan också av ett väder som bokstavligen drog folk ner i svalkande sjöar och hav. Jag gjorde en tidig räkning och fick åskadarantalet till ca 100, men som vanligt släntrade det in fler efterhand och rimligtvis var vi 120-130 stycken som såg spelarna svettas inne på planen.

Så här startade IFK Nyköping matchen:
I mål: Sofia Frindberg
Backlinje: Karoline Pettersson, Julina Andersson, Sofia Sandström, Amanda Johansson
Mittfält: Anna Pekkari (defensiv roll), Alma Sjödahl, Melinda Hall, Therése Andersson, Tove Almqvist
Anfall: Sofia Sjöberg
Avbytare: Iqra Sahi, Lisa Tholander, Saosann Rammo, Hanna Persson, Edina Begovic, Malena Soini

Redan i 5:e minuten gör gästernas Ina Burström 0-1. Och när 10 minuter gått av matchen var det tydligt att hemmalaget var tillbakapressat (bl.a. genom ett par hörnor för BK 30.) Nu var det ändå nära med kvarten spelad att en snygg skarvning gått in vid BK 30-målvaktens vänstra stolpe men målvakten lyckades vika ut bollen till hörna.

Vattenpaus hölls i mitten av resp. halvlek. I första halvlek fanns en del att säga från Urban Strands sida.

Västerås BK 30 gör 0-2 i 26:e minuten då Cassandra Korhonen stöter in bollen efter att en situation blossat upp p.g.a. en olyckligt löst slagen hemåtpass i IFK:s försvarslinje. Ett hopp, ungefär lika flyktigt och tillfälligt som en avlöning i juletider, tändes i 40:e minuten när Anna Pekkari höll sig framme och gjorde ett nästan-mål. Offside-flaggan var uppe i luften...

Första halvlek var avklarad och under tiden Staffan Hellstrand underhöll oss i publiken med skönsång fick IFK:s tränare Urban Strand ägna sig åt att mana på sina adepter med toner som kanske inte klingade lika vackert som i Explodera. BK 30 tyckte jag dominerade första halvlek med sin fysik kombinerad med mycket vilja och en del varierade anfall. IFK tycktes mig mest av allt oprecisa. Jo, det ordet dök upp i mitt huvud när jag skulle summera halvleken.

I pausvilan gjorde båda lagen var sitt byte och för IFK gick Therése Andersson ut och Edina Begovic kom in. Ett byte som Edina tackade särskilt för då hon verkligen var pricken över i:et för hemmalaget i andra halvlek.

En hörna i 54:e minuten från Edinas högerfot nickades distinkt in av Tove Almqvist och det var reducerat till 1-2.

IFK Nyköpings Tove Almqvist reducerade till 1-2.

I 60:e minuten var det sedan Edinas tur att göra mål då hon med någon kroppsdel nedanför höfterna (?) lyckades styra in bollen i BK 30:s mål. Kvitterat till 2-2 och trots fortsatt många och idoga försök från IFK:s sida blev också detta matchens sista mål och fastställde således slutresultatet.

Edina Begovic har gjort mål och Sofia Sjöberg bjuder på seger-polka!

IFK Nyköping gjorde sitt andra byte i 62:a minuten då Hanna Persson kom in och Anna Pekkari gick ut. Tredje bytet gjordes i 81:a minuten då Saosann Rammo kom in och Sofia Sjöberg gick ut. Saosann hann skapa en hel del oreda i BK 30:s försvarslinje de minuter hon fick spela.

IFK dominerade andra halvlek mer än vad BK 30 gjorde i första. Framförallt skapade IFK flera riktigt farliga situationer (med avslut i ribban några gånger som exempel.) När väl BK 30 vaknat upp ur chocken hade halva andra halvlek gått och då bjöd även de på en del intressanta anfall.

Med en nick in mot målområdet bidrog Karoline Pettersson starkt till Edinas kvittering. Karoline fick spela i senaste seriematchen på bortaplan mot Fanna BK men nu äntligen fick hon också visa upp sig igen efter skadeeländet (fot/häl) för sin hemmapublik.

IFK Nyköpings Karoline Pettersson på gång igen. Äntligen.

En annan aktör jag ska nämna är dagens huvuddomare Jessica Öhrn från Strängnäs. En gång målvakt i IK Viljan och sedan något år tillbaka en av de kvinnliga domare högre upp i seriesystemet som vi absolut ska värna om. Hon hade det ganska hett om öronen idag då båda lagen föredrog att ge framför att ta. Och spelarna talade gärna om för domare Jessica att de inte tyckte att motståndaren gav med vacker tass...

Huvuddomare Jessica Öhrn.

Jag avslutar med en bild som säger en hel del om matchen. Det var enormt jobbigt för spelarna i värmen. Det var också en sjysst upphämtning av hemmalaget men det räckte ändå inte till seger. För Västerås-tjejerna innebar slutresultatet att de inte lyckades hålla undan och avgå med segern trots en tvåmålsledning i halvtid. Kluvna känslor men också slitna spelare.

Slutsignalen har precis ljudit över Folkungavallen.

Du hittar 35 bilder från matchen i bildgalleriet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar