torsdag 22 mars 2012

Statistik och lövtunna trupper

Jag läser på Svenska Fotbollsförbundets hemsida att det vid utgången av 2011 fanns 81851 licenserade damspelare (vilket innebär spelare födda t.o.m. 1996.) Och jag funderar på var de spelarna håller hus... Vi som brinner lite extra för damfotbollen har denna vårvinter sett den ena träningsmatchen efter den andra gå om intet. Vi har sett ett etablerat topplag i division 2 dra sig ur årets seriespel p.g.a. spelarbrist (Stuvsta IF.) De damtrupper som ska spela med representationslag och utvecklingslag har under träningsmatchandet tvingats låta ett stort antal spelare dubblera. Vi får den kommande säsongen endast se 9 division 3-lag i distriktet (sedan DFK Värmbol tagit Stuvstas plats i tvåan och inget division 4-lag velat ta steget upp i trean.) Och i Södermanland spelas endast en division 5-serie säsongen 2012.




Jag vet att man i Södermanlands Fotbollsförbund i augusti -11 och så sent som igår (onsdagen den 21/3) genomfört träffar speciellt för ledare och spelare inom dam- och flickfotbollen i distriktet. Hur dessa träffar förlöpt och engagerat vet jag inte, men förhoppningsvis har det ökat medvetenheten om att någonting måste göras för åtminstone bibehålla fotbollens position bland tjejer som vill syssla med något vettigt på sin fritid.


Jag har tittat lite på Statistiska Centralbyråns siffror över hur underlaget bland alla tjejer ser ut i Sverige, Södermanland och vårt närområde. Nu blir det lite väl teoretiskt, alla kan eller vill inte bli fotbollsspelare, men det ger en vink om hur stora årgångar vi har framför oss de närmaste åren där det gäller att "fånga in" och behålla intresset för tjejfotboll. (Vi behöver på bred front diskutera hur vi attraherar, lockar och intresserar unga tjejer för fotboll men ännu mer hur vi ska lyckas behålla spelarna högre upp i åldrarna än som det ser ut i dagsläget!)


Klicka på bilden för större (=läsbar) storlek. Sverige totalt.


Som vi ser på bilden ovan har vi i Sverige efter toppåret med tjejer födda 1990 en vikande antalstrend ända ner till de som är födda 1999. Alltså har vi tuffa år framför oss då underlaget är magert vad gäller potentiella och kommande seniorspelare.


Klicka på bilden för större (=läsbar) storlek. Södermanlands län.


I Södermanland bor man tydligen inte när man är tjej runt 20 år eller äldre... (Enligt grafen här ovan ser vi att 93:orna vid utgången av 2011 var största årskullen.) Viktigast med länets siffror är att de inte heller kan lova några stora, kommande årskullar till seniorfotbollen de närmaste åren.


Klicka på bilden för större (=läsbar) storlek. Nyköping och Oxelösunds kommun.


I Nyköpings och Oxelösunds kommuner ser underlaget ut som i diagrammet här ovan. Många tjejer födda 1993 men sedan lite hackigare i kurvorna nedåt i åldergrupperna. Dock en minskning t.o.m. tjejer födda 1998. En positivare trend bland de yngsta i denna statistik, vilket får bli ett halmstrå att greppa!


Jag önskar att jag hade några svar på vad som kan göras för att inte damfotbollen de närmaste åren ska få se det ena laget efter det andra försvinna. När det troligtvis är färre flickspelare som ska ta stegen upp till seniorverksamheterna de kommande åren finns det bara en utväg och det är att lyckas behålla alla nuvarande aktiva betydligt längre än vad som är ett faktum idag. Det är den utmaning som vi har att hugga tag i. (Och svaret är gissningsvis mer avancerat än att ordna fler lagfester även om det säkert är en viktig social del som inte ska underskattas.)


Tyvärr blev det idag ett blogginlägg långt från spännande matchbilder och funderingar kring allt från planskötseln till namnen på lyckosamma målskyttar. Jag vill gärna få chansen att fortsätta bevaka damfotbollen runt Nyköping i framtiden, och jag tror inte att vi kan blunda för trenden i utvecklingen såsom den ser ut just nu för det lär inte självläka.

1 kommentar:

  1. Ett stort problem är att flickor måste ta steget upp till seniorfotbollen för tidigt. Sen är det lite si och så med träningsdiciplinen,man prioriterar andra saker och då går det tyngre att spela match.Jag menar hur svårt kan det vara att träna 3ggr/v ? Förr var man alltid ute och körde på alla gräsytor,idag ser man ingen. Skulle vilja påstå att folk i allmänt är lata idag, mycket roligare/skönare att käka chips och "chilla" istället.Ser tyvär ingen ändring i dom yngre leden heller,man kör så länge talangen räcker sen när det krävs lite mera styrka/ork då lägger man av istället för att fortsätta kämpa. Detta gäller även killsidan.

    SvaraRadera